0

К артофите лесно се адаптират към различните видове климат, но има култури, до които в никакъв случай не бива да бъдат засаждани.

Те са сред малкото растения, които е добре да бъдат отглеждани без други растения в близост.

Всички сме чували за алелопатията – отглеждането на няколко култури, които добре взаимодействат помежду си. Бобът например фиксира азот в почвата, от което полза имат растения, които отглеждаме в близост. Някои растения служат като капан за неприятели, като по този начин ни помагат да опазим реколтата си. Други пък произвеждат чрез корените си вещества, които увеличават полезните бактерии в почвата или пък изпускат токсини, които убиват патогените. Покривните култури пък се засяват преди основната реколта, за да подобрят състоянието на почвата.

Врагове

Но нека да видим кои растения в никакъв случай не бива да се засаждат до картофи.

На първо място това е резене, или див копър. Дивият копър е добър за съсед за много други растения. Дори когато го изкореним, неговият ефект продължава да действа, потискайки растежа на някои плевели. Дивият копър изпуска феноли, които потискат развитието на културите от семейство картофови, в което влизат не само картофите, но и доматите и пиперът.

Краставиците също не са добър съсед за картофите. Картофите имат нужда от много хранителни вещества и буквално ги изсмукват от почвата. Както повечето кореноплодни, те имат нужда от много калий, за да формират месести корени.

Краставиците също имат нужда от много калий. Те са сред малкото култури, които имат нужда от повече калий, отколкото азот. Но те няма да дадат плод, ако са в близост до картофи. Като вид отмъщение те ще заразят картофите с фитофтора – гъбично заболяване, което ще унищожи реколтата ви.

Тикви

Тиквите и картофите постоянно ще се конкурират за хранителни вещества, ако са засадени едни до други. Тиквите нямат нужда от толкова калий като краставиците. Но проблемът идва от техния „навик“ да се разпростират върху голяма площ. Тиквите растат по-бързо от картофите и ги засенчват. Възникват и проблеми със заболявания – тиквите много лесно хващат мана, което би поставило под заплаха и картофите.

Дръжте картофите далеч от останалите кореноплодни. Моркови, пащърнак и ряпа имат нужда от много фосфор и калий. Точно като картофите.

За компенсация можете да наторявате, но допълнителните усилия и разходи не си заслужават.

В никакъв случай не отглеждайте близо до картофи други представители на същото семейство картофови като домати и пипер. Първо, тъй като реколтата картофи се изравя, това означава, че можете да нараните корените на културите в близост. И това не е единственият проблем. По-лошото е, че представителите на това семейство имат общи неприятели и заболявания, които могат да си прехвърлят един на друг.

Картофите и представителите на семейство кръстоцветни като зеле, карфиол и броколи също не се спогаждат добре. Проблемът е, че те имат много различни изисквания. Зелето, броколите и карфиолът предпочитат неутрални почва с pH между 6,5 и 7. Картофите изискват кисели почви с pH между 5,5 и 6,5.

В същото време представителите на кръстоцветни са идеална покривна култура преди картофите. По този начин те могат да ги предпазят от някои лоши болести като вертицилийно увяхване.

Полезни

Има обаче множество растения, които са полезни, ако ги засадим до картофите.

Ще намалите проблемите с неприятелите, ако засадите край картофите диви цветя. Освен полезни цветята са и красиви. Те ще привлекат полезни насекоми като калинките, които са естествен неприятел на листните въшки. Така броят на вредителите ще се намали с около 75%.

Лук и чесън също са идеални съседи за картофите. Те ще отблъснат както листните въшки, така и листоносците, които изсмукват соковете от растенията. По-специално лукът пък ще отблъсне и листните бълхи.

Белият равнец също е полезно растение, което ще привлече в градината ви хищни оси и калинки – враг номер едно на листните въшки.

Но може би фаворитите сред полезните растения са туртите и латинките отново със способността си да отблъскват вредните насекоми и да привличат полезните.