0

К онец от коноп или друг вид естествена тъкан наистина могат да спасят и цветята, и насажденията на терасата, докато отсъстваме от дома си за по-дълго време. Техниката бе описана в предишните броеве на „Телеграф“, а по-късно бе подложена на проверка, която издържа изпита с отличен.

Люти чушки

Опитът, който проведе наш екип, бе с две сандъчета с люти чушки и засадена между тях чубрица. Насажденията се намират на последен етаж на тераса с южно изложение. Поради това температурите на тази тераса се вдигат с още няколко градуса от това, което показва термометърът за останалите части на града. В най-големите жеги, когато живакът отчита 36, там може да стигне и 40 и над 40 градуса.

Бутилка

За да не загинат растенията, се нуждаят от ежедневно поливане вечер. Това, естествено, няма как да стане, когато човек отсъства. Външен човек, освен ако не живее наблизо, може да си позволи два или три пъти да минава през седмицата. Така изненадващо решението с кордата от коноп се оказа животоспасяващо за насажденията. На първо място нужна е голяма бутилка от поне 10 л, най-лесно от минерална вода. Може също така и бидонче или дълбок леген, но с бутилка е най-лесно.

На сянка

Предвид описаните условия на южната тераса растенията бяха пренесени вътре в стаята, за да не изгорят от слънцето. Сандъчетата трябва да са по-ниско от съда с вода, за да може тя лесно да се стича по конеца. Процедурата е бърза, лесна и ефективна. Сандъчетата се поставят едно до друго. От едната страна до тях е бутилката с вода. В нея се пъхат част от конеца, който е добре да стигне до дъното, другата се извежда и се заравя леко в пръстта. Добре е предварително да се намокри. Така вече растенията са с осигурена влага.

Ефикасен

Методът се оказа повече от ефикасен. Десет дни по-късно въпреки непоносимите навън жеги лютите чушлета изглеждат повече от прекрасно. Листата им са зелени, сочни и лъскави. Чушлетата наедряват, а чубрицата е свежа и ухае. Пръстта в сандъчетата е рохкава и едва забележимо влажна.

Капково

Практически конецът играе ролята на капково напояване. Когато почвата изсъхне, корените на насажденията започват да издърпват влагата от него. Така водата в бутилката постепенно намалява. Най- доброто на този метод е, че растенията нито са преполети, нито страдат от недостатъчна влага. Те пият толкова, колкото им е необходимо. При това се пести много вода. Освен това напояването става нежно и по никакъв начин не се оголват корените им, както това може да стане, когато се налива с чаша или канче.

Басейн

Този принцип би могъл да се използва и в двора на вилата или на село, когато човек няма възможност да посещава мястото често, а иска да има някакви зеленчуци. Може да се направи следното. Голям надуваем басейн да се напълни с вода и оттам да се пуснат към насажденията въжета, които обаче да доставят вода в различни басти на лехите. Най-добре е да се ползва конопено въже. Единият му край да се потопи в басейна, другият да се зарови например в единия край на лехата. Такова въже може да се опъне и към розите и другите цветя в градината.

Другият вариант е около лехите да се поставят в бидони. В двата края и по средата и се процедира по същия начин. Така човек си осигурява капково напояване, без да е необходимо да прави инсталация. В същото време пести вода, а растенията пият толкова, колкото им е необходимо.

Тава с вода гони акарите от лимончето

Тези, които отглеждат лимон у дома, особено на терасата, знаят колко лесно бял акар може да им унищожи растението. Появяват се бели мазни петънца, които всъщност са паяжините и няма никакво спасение. Постепенно листата окапват, ако има цвят, също и гледката е повече от печална. Съветите в такива случаи са да се третира със силни препарати или всяка вече да се мият листата със сапунена вода и памуче.

Нападенията с акари върху цитрусите обаче се случват, когато въздухът е сух. Ето защо се препоръчва около листата да има влага, която да се подсигури с пулверизатор. Лимонът не обича много поливане, но пък обожава влага около лъскавата си зелена корона. Какво правим тогава, когато се налага да отсъстваме, а навън е 40 градуса. Просто трябва да се простим с лимончето си. Лек обаче има.

Поставате тава пълна с вода близо до растението. Така през деня от горещините тя ще се изпарява и ще осигурява необходимата влажност за красивото и полезно растение. На терасата за всеки случай може да се остави и дълбок леген, който ще увеличи изпаренията. Така, когато се върнете, вашето лимонче въпреки изпепеляващото слънце ще е зелено, свежо и с лъскави листа.