0

Л авандулата обича най-много юли. Определено това е нейният месец, защото тогава тя разцъфва и лилавее с цялата си прелест, разказаха градинари пред „Телеграф“. Ако имате от тази ароматна красавица в дома си, тя или вече е започнала да цъфти, или очаквайте това буквално до няколко часа. Излизането на цветчетата на растението продължава цял месец. След това то прецъфтява за по-малко от две седмици. Жътвата на лавандулата започва именно в периода на масов цъфтеж. Тогава спира натрупването на етерично масло.

Грижи

Да се грижите правилно за лавандулата, означава да спазвате определени правила при поливането й, както и да се съобразявате с периодите на цъфтеж. Важно е също къде ще позиционирате виолетовото храстче. То може да се отглежда и на открито, направо в градината, но и в саксия. В случай че изберете втория вариант, е важно да знаете, че съдът, в който ще бъде лавандулата, трябва да бъде с диаметър около 35-40 сантиметра. Ако е засадена навън, тогава внимавайте да няма в съседство дървета и храсти, които ще й правят сянка. Изключително важно е растението да получава пряка слънчева светлина по 6 часа на ден, твърдят цветари.

Торене

Торенето не е задължително, а поливането е хубаво да става според времето. В периода на цъфтеж, през горещите летни дни лавандулата ще изисква вода само веднъж седмично. Когато захладнее, може по-често, съветват експерти. Във всички случаи в никакъв случай не поливайте клонките и самите цветя, защото това увеличава риска от гъбички по растението. Изчакайте почвата да изсъхне, преди да полеете отново, съветват още градинари. Торенето не е задължително, а подрязването се прави преди и след цъфтеж – за предпочитане пролет и есен, ако има нужда.

Тънкости

Тънък момент е субстратът за лавандулата. Колкото и да се грижите за нея, дори да я отглеждате с внимание и да спазвате стриктно всички указания, ако той не е подходящ, няма да ви се получи, казаха още градинари. Лавандулата има нужда от почва с високо pH, като да не е много кисела. За да повишите pH, може да добавите малко вар. Хубаво е почвата да бъде песъчлива, а саксията да има добър дренаж. В противен случай ще задържи вода в корените си, което може да я убие, предупредиха експертите.

Добър приятел в кухнята

 

Лавандулата е добър приятел в кухнята. Растението от много години е чудесна подправка към различни ястия. Цветовете му подобряват вкуса на бульони, конфитюри и дресинги. Най-често лавандулата се слага в десерти като поръска, украса или вътре в тестото за бисквити например. За целта ще ви е необходим изсушен цвят от лавандула. Прекрасна идея е също да добавите щипка лавандулов цвят в манов мед. Количеството е според вкусовете, но имайте предвид, че цветът е изключително ароматен и внимавайте да не прекалите. За лавандулови сладки например съотношението е към 114 грама масло, 1 чаша брашно и две супени лъжици захар да добавите най-много 3 чаени лъжички лавандулов цвят.

Лекува главоболие и безсъние

Лечебните свойства на лавандулата са много. Виолетовата прелест се влага масово и в различни козметични продукти като кремове, лосиони, шампоани, парфюми, използва се и при много разкрасителни процедури. Това, което не всеки знае за лавандулата, е, че тя помага при главоболие и безсъние. Един от вариантите е да поръсите няколко капки масло от лавандула върху възглавницата си, преди да си легнете. Това ще успокои мигрената и ще ви помогне да заспите по-лесно. Вземането на вана с ароматен сапун от лавандула също помага при безсъние и главоболие, твърдят експерти. Лавандулата може да бъде полезна и при болки в стомаха.

Химическите съединения в растението се използват за лечение на стомашно-чревни проблеми, а по време на Първата световна война неговите антибактериални свойства са използвани за инхибиране на растежа на бактерии в стомаха.