0

Щ ом листата на лимона започнат да жълтея, това е сигурен сигнал, че растението е недоволно от средата, в която се намира. Лимонът, както никое друго растение, много се страхува от температурните разлики. Понякога листата дори нямат време да променят пигментацията и започват да падат още като са зелени. Един от знаците, че има някакъв проблем с растението е, че когато листата пожълтяват по краищата и се къдрят. Тогава се появява кафява рамка, последвана от силен листопад. В такъв момент нищо не можете да направите, но е добре да спазвате следните правила.

Строго забранено

Когато отглеждате лимон у дома, е строго забранено да оставите растението под отворен прозорец. Драматично да променяте температурата около него, като местите саксията където ви хрумне. Да позиционирате съда близо до радиаторите. Добре е да проверявате стаята за течение и да оставяте прозореца отворен през нощта през зимата. Както виждате, лимонът е капризен по отношение на настаняването. Дори само пренареждането от един прозорец на друг вече е промяна в температурата и причина за стрес. Затова се отнасяйте с уважение към консервативния лимон и му спестете изненади.

Ако трябва да промените условията за лимона, го правете постепенно или просто се откажете.

Неправилно поливане

Лимонът е много хидрофилен. Но в същото време като повечето стайни растения не толерира преовлажняване на почвата. Ако се направи такава грешка, тогава листата веднага ще ви покажат, че са недоволни. Те започват да пожълтяват по цялото растение от дръжката. След това идва грандиозно падане на листата, толкова, че растението може да умре.

Това, което може да се направи, е да не превръщате почвата в саксията в блато. Лимонът обича вода, но не и да плува в нея. За да го поливате правилно, спазвайте няколко прости условия.

Дренаж

Дренажният пълнеж трябва да бъде най-малко една трета от обема на съда. Дупките в саксията трябва да се наблюдават, така че да не са запушени с корени или почва. Не допускайте напълно изсушаване на земята. При поливане спазвайте правилото да не изливате много течност едновременно по едно и също време, а по-добре е да наливате малко, но често. Също така е добре да не използвате студена вода за напояване.

Калиев перманганат

Ако листата жълтеят в резултат на преовлажняване, то за да спасите растението, незабавно трябва да смените саксията, защото процесът на гниене в корените може да е започнал. Много е важно внимателно да проучите корените на растението преди прехвърлянето. Видимо гнило или нехарактерно оцветяване, с неприятна миризма, трябва внимателно да се отстрани с остър нож. Секциите се третират със слаб разтвор на калиев перманганат, обикновен медицински блестящ зелен или натрошен въглен. След това се сушат на въздух за около 17-20 минути. И едва тогава засаждаме лимона.

В бъдеще внимателно следете влагата на почвата, не отивайте от една крайност в друга, тъй като за лимона преполиването и сушата са еднакво разрушителни.

Не се фокусирайте само върху най-горния слой на земята, защото тя може да изсъхне, а отдолу да е блато.

Хранене

При някои домакини лимоните растат в саксии от няколко години, без да се разсаждат. Естествено е, че земята се изчерпва и лимончето няма с какво да се храни. Проблемът се решава чрез пресаждане в нова почва. Как да разберем, че пожълтяването на листата е от липса на хранителни вещества?

Жълтеенето се проявява под формата на петна между жилките, а те самите остават зелени. Ако ситуацията не се промени, тогава лимонът ще умре от изтощение.

По принцип лимонът е много отзивчив към всички видове храни. Най-добре е да го третирате с минерален тор специално за цитрусови растения. Ако това не е възможно, изберете минералната вода, която съдържа желязо, фосфор, калий и бор. Тези микроелементи са жизненоважни за лимоновия храст за пълно развитие и добър растеж.

Ако направите всичко правилно, тогава определено няма да видите жълти петна по листата. Но и тук трябва да се спази принципът на умереност. Не увеличавайте дозировката на торовете. Прехранването е изпълнено с пълна смърт на всички листа едновременно.

Бутилка със спрей до саксията

Лимонът идва от места, където климатът е топъл с наличие на влажен въздух през цялата година въпреки ниското ниво на валежи. За да му осигурите подобна атмосфера, ще трябва да поставите бутилка със спрей обикновена вода до саксията и когато минавате оттам, да пръскате в листата. Можете да поставите овлажнител или съд с вода, влажна глина също, но задължително трябва да осигурите влажност около лимончето.