А ко имате опит с отглеждането на домати, сигурно сте забелязали, че с напредване на времето листата към долната част на растението пожълтяват.
В повечето случаи това не бива да ни притеснява. Но понякога пожълтяването на листата е знак за проблем.
Възможни са няколко причини за това.
Както знаем, доматите имат голяма нужда от хранителни вещества. Когато насочват енергията си към плододаване, по-старите листа – тези към долната част на растението, започват да пожълтяват и да окапват. Това е особено ясно изразено, когато има недостиг на азот. В никакъв случай обаче не сменяйте тора с такъв, богат на азот, а продължете да подхранвате с балансиран.
При недостатъчно количество азот по-старите листа пожълтяват, защото растението насочва хранителните вещества към новия растеж и към плодовете. Същото се получава и при дефицит на магнезий и желязо. При недостиг на магнезий се засягат по-старите листа, а на желязо – по-младите.
Насочване
Като цяло растението знае, че хранителните вещества не са толкова нужни в долната част, където плододаването е приключило. Вместо това то насочва веществата натам, където могат да бъдат използвани – към частите, които растат и дават плод.
Друга причина за пожълтяване на листата може да е свързана с напояването. Знаем, че доматите са капризни в това отношение.
Подгизналата почва може да задуши корените, които по-трудно усвояват кислород. Трудно е да преполеете доматите на ръка. Обикновено излишъкът на вода се получава след продължителни дъждовни периоди. Преовлажняването също така може да доведе до отмиване на хранителни вещества, което пък може да даде като резултат пожълтяване на листата.
Но обратното също е в сила. При суша корените не могат добре да абсорбират хранителни вещества, което също води до пожълтяване на листата.
Най-тревожно е, ако пожълтяването се дължи на бактериална или гъбична инфекция. Ясно е, че тогава трябва да лекуваме растението, а в краен случай да го скубем.
Предварително
Ако обаче не е такъв случаят, можем да направим следните няколко неща. Можем да сме проактивни – да не чакаме старите листа да пожълтеят, а направо да ги премахнем. Тук спазваме правилото да махнем лисата от долната една трета на растението. Това е препоръчително, защото именно долните листа са вход за различни болести, тъй като са в постоянен контакт с почвата (директно или чрез пръски при дъжд). Като ги махнете, намалявате риска от гъбични заболявания като септориоза и мана.
Премахването на долните листа освен това осигурява по-добра циркулация на въздуха около растението и по-лесното му изсъхване при дъжд. Това също намалява риска от гъбични заболявания.
Също така махането на долните листа позволява на растението да пренасочи енергия и захари към горната част и плодовете. Оставянето им може да ви коства по-малко плодове, защото те използват повече захари, отколкото могат да произведат.
Резитбата на долните места освен това ви дава по-добра видимост към основата на растението, така че ще можете да забележите заболявания и неприятели по-рано.
Добри практики
Започнете да премахвате долните листа след разсаждането или когато растението стигне височина от около 30 см. С растежа продължавайте да работите все по-нагоре, като в началото махнете листата от първите 30 см на стъблото. Със съзряване на растението достигнете до височина 45 см. В същото време избягвайте да премахвате повече от 20% от листната маса наведнъж. Фокусирайте се върху жълтеещите, заболелите листа и тези, които докосват почвата. Използвайте мулч, който предотвратява пръските при дъжд. Винаги поливайте в основата, а не отгоре.
