0

К ъсният април и началото на май е периодът, когато люлякът ни радва със своя аромат и лилави или бели цветове.

Почти всеки градинар иска да разкраси двора си с този така желан храст. За щастие, люлякът лесно се размножава с резници. Те трябва да са отрязани в края на пролетта или лятото. Може да се вземе резница дори от букет, бран предишния ден. Основното, което трябва да се знае е, че резницата трябва да се реже не по-рано от 1 ден преди засаждането.

Издънки

Преди засаждането на люляка трябва да се подготвят зелени издънки. Изрязват се рано сутринта от горната част на храста, който не е навършил 6 години, и от средата на леторастите. Дължината на стъблото трябва да е около 15 сантиметра, а върху него да има 2-3 пъпки.


Листната маса от долните възли на резницата се премахва. На сантиметър от горния възел, се реже горната част на дръжката, като разрезът трябва да бъде равномерен.
Подготвеният посадъчен материал люляк се слага в буркан с разтвор за растеж. Стъблото се потапя на 1,5 сантиметра в него. Така издънките трябва да останат 17 часа. Когато се извадят, издънките се изплакват с хладка вода.
Почвата за засаждане на люляк се подготвя в контейнер предварително. Сместа трябва да бъде от торф и груб перлит. Нужни са малки камъчета, черупки или друг дренажен материал, който да образува слой, не по-голям от 10 сантиметра. Накрая се поръсва с речен пясък, около 3 сантиметра.

Засаждане

За засаждане на резниците се прави дупка около 1 сантиметър. Поставя се посадъчният материал и се затрупва с пръст. После с пулверизатор се напръсква с вода и се покрива съда с капак. На всеки 7 дни се пръскат издънките с разтвор на калиев перманганат. Температурата на въздуха трябва да бъде 22 градуса. Корените се появяват след 1-2 месеца.
Клонките от люляка се засаждат през септември на всеки 30 сантиметра на добре осветено място в градината, с лека плодородна почва, където има добра влажност.

Място

Идеалното местоположение за люляци е слънчево - колкото повече слънце растението получава, толкова по-обилно цъфти и по-гъсто расте неговата корона. Храстът се нуждае от поне шест часа пълно слънце на ден, за да се чувства комфортно. По принцип можете да го засадите и на по-сенчесто място, но тогава той няма да е толкова плътен и ще има по-малко цъфтеж. Освен това местоположението трябва да е проветриво. За разлика от много други храсти, люляците понасят много добре вятъра и поради това могат да бъдат засадени като ветрозащита.

Почви

Въпреки че люлякът се чувства добре на почти всички почви, стига да не са прекалено тежки, той все пак предпочита добре дренирани, варовити и богати на хранителни вещества почви. Стойността на рН трябва да бъде между пет и седем. Можете да промените твърде киселата почва с вар. Бедната на хранителни вещества почва може да се обогати с компост.

Правим си сладко

Продукти:

Захар 300 гр.

Вода 400 мл

Цвят от люляк 100 гр.

Лимонена кисилина - 2 ч. л

Приготвяне:

В тенджерка сложете захарта и водата, оставете ги да си врят.
През това време наберете люляка, ако е в двора ви.
Наберете цветовете и започнете да отделяте малките цветчета от клонките.

Съберете ги в купа, измийте ги внимателно.
Сиропът се вари до сгъстяване.
Добавете цветчетата и варете около 10 минути. Сложете горещото сладко в бурканче и го обърнете.