0

М ай е месецът, в който мащерката ликува. Сега е точният момент да я засадите и най-късно през юли ще имате розова, полезна и ароматна подправка. Растението не е капризно и е подходящо за отглеждане от начинаещи.

Подготовка

За да имате успех, пригответе градинска, богата на тор почва и я смесете с пясък. Изкопайте дупки, двойно по-големи от саксията, в която сте отглеждали разсада, съветват опитни градинари. Изсипете малко от подготвената почва, поставете разсада и покрийте с останалата част. Полейте и добавете дървени стърготини и малки камъчета. Мащерката е не само здравословно растение, но и лесно за отглеждане. Капризите й приключват с поливане на подходящи интервали, изрязване на повредени клончета и подхранване с торове. Спазите ли тези златни правила, през лятото трудът ви ще бъде удовлетворен, категорични са експертите. Не поливайте подправката много често, изчакайте почвата да изсъхне и тогава трябва да напоите. В най-големите жеги може да й слагате вода и малко по-често, защото тогава влагата се изпарява много по-бързо. И все пак за мащерката е по-добре да бъде на сухо, отколкото да е преполята, защото от прекомерната влага може да загине. Веднъж месечно е хубаво да подхранвате растението със специален тор, който може да закупите от всеки специализиран магазин. През пролетта и през есента е важно да подрязвате изсъхналите и повредени клонки, махайте плевелите.

Портокал

Съществуват много видове мащерка – пълзяща, ранна, японска, планинска и др. Сред най-предпочитаните е специалният сорт с аромат на портокал. В магазините у нас пакетче семена от него излиза 1,50 лв. Може да се гледа в градината или да остане в саксия. Освен ароматна тази мащерка е и много красива, когато разцъфти, заради което много хора я предпочитат за декорация на терасата. Може да достигне 25 сантиметра височина, издържа на суша, жега и е лесна за отглеждане.

Болести

Мащерката е устойчива на вредители и болести. Въпреки това е препоръчително да я напръскате с инсектициден разтвор, обясняват градинари. Хубаво е това да се реализира преди началото на цъфтежа й. Заради това пролетта е най-удачният вариант, допълват експертите. Любопитен факт е, че мащерката може да бъде от полза в борбата с вредители за други съседни на нея растения. За да предотвратите нашествие от мравки за някое цвете например, може да поставите в съседство мащерка. Тези насекоми никак не я харесват и я заобикалят, като по този начин ще предпазите и съседните растения, уточняват експерти.

Помага при настинки

Чаят от мащерка е класически лек за настинки. Доказан благоприятен ефект от растението има още при главоболие и безсъние. Освен това то помага при болки в гърлото, при възпаление на бронхите, което го прави много подходящо, ако страдате от кашлица. Има положителен ефект и при нервни разстройства, като чаят може да се използва вместо слабо успокоително. Препоръчително е да пиете чай от мащерка превантивно по време на грипните сезони.

Не давайте на деца и бременни

Мащерката е портивопоказна за определени заболявания и състояния, предупреждават експерти. Въпреки множеството си полезни свойства тя може и да ви навреди. Растението съдържа етерични масла, което го прави полезно, но в него има и високо количество тимол. Това го прави противопоказно за хора със сърдечни и бъбречни заболявания. Не пийте чай от мащерка, ако имате и проблеми със стомаха. Не е добре да се консумира от бременни, тъй като има опасност да предизвика контракции, както и от деца под 2 години.

 

Тайната съставка за ястие с миди

Мащерката е тайната съставка, която ще превърне ястието от миди в истински шедьовър. За наслада на небцето трябва да добавите и малко бяло вино с чесън, твърдят шеф готвачи. Пригответе съд със зехтин, изсипете мидите, чесъна и гроздовия еликсир. Малко преди да дръпнете кулинарното изкушение от огъня, добавете обилно мащерка. Растението е подходяща подправка още за различни манджички с картофи като огретен и мусака, кюфтета от различни видове месо, както и за пилешки крилца и бутчета в тава на фурна.