0

М айстор по вътрешните и външни ремонти гледа плодородна градина с биозеленчуци, като е измислил собствена система за напояване с чиста и обогатена с подхранващи съставки вода. За целта той използва кладенец, откъдето всеки ден точи вода в изкуствено изкопано блато, където плуват патици, а над нея от ореха падат листа, които я обогатяват с йод. Яни, който има къща и градина в близкото до София село Осоица, сам е измислил система за напояване. Като използва уменията си на майстор, е изработил водопровод, с който да овлажнява и обогатява почвата в своята градина. 
Той заедно с жена му и дъщеря му се грижат за насажденията. 
Яни обяснява, че вечер отваря тръбата и към зеленчуците потича богата на хранителни вещества вода от блато, което се намира в съседство до градина. Зеленчуците е заградил с ограда, тъй като до тях има и обор с кози, които не е добре да стигат до скъпоценните растения. Над насажденията пък е сложил плътна мрежа, която ги предпазва както от градушка, така и от киселинни дъждове, които могат да увредят плодовете. 

Подхранване 

Яни гледа и няколко патици специално с цел да обогатяват водата, с която полива растенията. Вечер след работа отваря тръбата и пуска водата към лехите, като тя нахлува и овлажнява почвата достатъчно добре, дори и при екстремно горещите летни дни. След като улеите са навлажнени, слага отново тапата и водата към тях спира. 


Хубаво е вечер да се полива градината, за да може почвата да поеме през нощта и да бъде подхранена за следващия ден, казва Яни. 
Очакваме много богата реколта, ще берем до средата на септември домати, хвалят се градинарите. Имаме и краставици, пипер, тиквички, магданоз, копър и други. 
Гергана, която е съпругата на Яни, пък споделя, че като назреят повече домати и пипер, ги нарязва на едро, слага чушка и ги затваря в буркани. Така през зимата използва готовия продукт и го добавя към различни ястия.

Помощ 

Дъщеря им Елина пък е ученичка в 4-ти клас. Обича лятната ваканция, защото има възможност да стои повече навън, да се среща с приятели и да се забавлява. Елина също така не пропуска да помогне на родителите си с вечерята, като бере зеленчуци от градината за вкусна и полезна салата. Най-много обича градинския домат със сирене, което прави майка й от млякото на козите, които се намират в съседния двор. Животните пък отглежда братът на Яни, който живее в съседния двор. Козичките, които отглежда, са разноцветни и много дружелюбни. През деня те са на паша в околните пасища, а вечер ги чака до обора прясна вода.   

Гергана прави козе сирене, докато е още топло млякото

Козе сирене от прясно и още топло мляко прави Гергана, съпругата на Яни. За целта взима една  кофа от 10 литра топло мляко, току-що издоено. Слага лъжица и половина мая за сирене, която купува от магазина, има я и в големите вериги. След това разбърква с дървена лъжица маята със суровината, похлупва я с капак и кърпа и я оставя за около малко повече от час и половина, най-много два часа. Когато времето мине и кофата се отвори, вътре сместа изглежда като кисело мляко и отстрани има жълта суроватка. Разрязва се на кръст с дълъг нож, за да може да се изсипе по-лесно в друг съд, където ще се отцежда. Гергана използва пластмасова щайга и в нея слага парче тензух, в което след това ще завие сместа и ще я остави да се отцежда. Изсипва сместа и я завива в тензуха като кесия. Не се стяга и ако много се разлее, трябва да се подпре с нещо, за да станат по-големи буци. Отгоре му слага дъска, за да е равно, и върху нея налива около литър вода в тенджера или бутилка за тежест. Под касетката се слага съд, в който да се изтича течността, която се нарича цвик. С него някои хора хранят прасетата, но Гергана не го използва. Оставя се да се отцеди 2 до 3 часа и като е стегнало, се отваря внимателно и се реже на буци и се реди плътно в пластмасова кофа с капак и се добавя морска сол. Солта го държи да не се разваля. Оставя се така и след половин час кофата се пълни със суроватката от самото сирене и се съхранява така. Може след това за консумация да се обезсолява, като се кисне във вода.

Мулчиране пази влагата в почвата

Всеки земеделски стопанин полага големи усилия и грижи за своите насаждения или животни. Често добивите са добро мерило за успешната работа. Различни методи и практики могат да подпомогнат увеличаването на реколтата от отглежданите плодове и зеленчуци, пишат експерти в сайта за съвети – земеделието.бг.
Всички растения имат своите специфични особености и потребности от вода, светлина и подхранване с полезни вещества. За тяхното добро развитие е необходимо да се вземат предвид именно тези техни нужди. При отглеждането на домати е подходящо да се използва мулч. Той ще предпазва почвата и растенията от засушаване през горещите летни дни и ще ги защити от някои вредители. В зависимост от материала, с който ще се мулчира, трябва да се внимава, за да не се покрие почвата с повече от необходимото. При употребата на слама или сено е препоръчително да се извърши мулчиране с пласт от тях, който е с дебелина около 15-20 см. В случай че разпръснатите слама и сено са на по-тънък слой, то в по-горещите дни влагата от почвата лесно може да се изпари. Така може да се ускори засушаването на пръстта около растенията.
За мулчиране на домати може да се използва и окосена трева. В този случай е необходимо да се внимава, за да не попаднат семена или корени от тревата между сламата и сеното. При подходящи условия и нужната влага те биха могли да поникнат. Желателно е, преди да се мулчира с трева, тя да се разстели на слънце за няколко дни, за да може да изсъхне. Едва след това може да се разпредели равномерно около доматите. Не е препоръчително да се мулчира с прясно окосена трева или билки на дебел слой. Добре би било той да е само около 2-3 см, като периодично може да се допълва с нови количества. Прясната трева може да се смеси и със сух материал преди самото й полагане.