0

М алкият принц на хартиената роза е юли. Горещият летен месец се грижи най-добре за градинската бодлива красавица и именно тогава тя цъфти пищно и очарователно. Юли е идеален, за да засадите рози в градината, разказаха експерти по парково строителство пред „Телеграф“.

Име

Името на хартиената роза идва от факта, че когато увехне, венчелистчетата й остават красиви и приличат на хартиени, разказаха градинари. Всъщност тези цветя са добре познатите чаено-хибридни рози, които преди 20-ина години се отглеждаха успешно дори и в междублоковите пространства на много квартали в големите градове у нас. В момента тези цветя са широкоразпространени в много паркове и се отглеждат успешно в почти всички домашни градини в цяла България.

Отглеждане

Розите могат да се размножават чрез присаждане и резници. Градинарите обикновено ги засаждат през лятото от последните седмици на юли до началото на септември. През това време пъпката расте и ще започне да цъфти през следващата година.

През есента трябва да подготвите растенията за идващите студове. В средата на октомври трябва да изрежете изсъхналите и болни клони и да отстраните съцветията. За да зимуват добре храстите, те трябва да се покрият със сухи листа или клони от борови дървета, а отгоре да поръсите слой торф.

Тънкости

Както и розата на героя на Антоан дьо Сент-Екзюпери е много нежна и красива, но капризна, така и чаено-хибридната прелест изисква специални грижи. За да вирее успешно, трябва да знаете тънкостите при отглеждането й. Тя е от трудните растения за начинаещи градинари, но новите хибриди са по-устойчиви на болести и вредители, твърдят експертите. Важно е да знаете, че розите трябва да имат най-малко шест часа слънце на ден. Сутрешните лъчи са за предпочитане, тъй като ще изпарят конденза, образувал се през нощта, и ще помогне за предотвратяване на гъбички, допълниха градинари.

Поливайте храстите всяка седмица. Накиснете зоната в основата на растението. Не позволявайте почвата да изсъхне и да се напука между поливанията. Хубаво е да добавите торф в почвата. Повдигнатите лехи също се препоръчват за розови градини. Трябва да плевите редовно. Също е необходимо други видове и храсти да бъдат на минимум 30-40 сантиметра разстояние от розите.

Цветове

Хибридните рози имат дълги дръжки и освен често отглеждани от градинарите, са и най-популярните видове в цветарските магазини. Стъблата им имат големи, остри шипове. Хибридите се предлагат в повечето цветове на дъгата и цъфтят непрекъснато през лятото. В жълто, бяло, розово, оранжево, червено, в преливащи се тонове на златисто и портокалово – изборът е огромен.

Мулчирането е ключово

Мулчирането на розите е ключово за тяхното успешно отглеждане. То представлява процес на поставяне на органичен или неорганичен слой около растенията. Мулчът се използва за селскостопански и градински цели и се поставя върху почвата. Той предотвратява появата на плевели, регулира температурата и влагата, подпомага растежа. Освен това негово предимство е, че увеличава плодородието на почвата. Използва се и при ландшафтен дизайн.

Ползвайте ръкавици за заваряване

За да се грижите за вашите рози, ще са ви необходими лейка, ръкавици и резачка за цветя. Ползвайте ръкавици за заваряване, съветват експертите. Останалите градински аксесоари може да купите, без да търсите по-особени характеристики. Ръкавиците обаче трябва да отговарят на изискването да са здрави, дебели и да не са от плетена материя. Тъй като розите имат коварни и остри шипове, традиционните градинарски ръкавици не са най-подходящият избор. По-добре се снабдете с работни ръкавици, които се използват за заваряване. Дебели кожени ръкавици също ще ви свършат работа. Избягвайте да обличате плетива, докато се грижите за розовите храсти, защото може да захванат бодлите. За предпочитане е да сте в памучни дрехи задължително с дълъг ръкав, казаха още градинари.