0

З емеделците са най-застрашени в сравнение с всички останали професии от топлинен удар, сочи в разработката си главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) към Министерството на здравеопазването Зорница Спасова. Тя е част от авторския екип на “Климатека” и от 2008 г. се занимава с въздействие на изменението на климата върху човешкото здраве.

Всъщност земеделските работници са една от най-уязвимите професионални групи, които ще бъдат засегнати от изменението на климата. При тях вероятността да починат от жегите е 25 пъти по-голяма в сравнение с хората, които не работят на открито. Това е и най-голямата група работещи навън - броят им в световен мащаб достига 1 млрд. души. В САЩ отрасъл земеделие е на трето място по смъртност, свързана с горещото време. При селскостопанските работници е налице четири пъти по-голяма вероятност от поява на свързани с топлината заболявания. Проучване на смъртните случаи при горещо време за периода 1977 - 2001 г. в Североизточна Каролина, САЩ, показва 45% дял на земеделските производители.

Топлинен стрес

Около 94% от тях съобщават, че работят при екстремни температури и 40% претърпяват симптоми, свързани с топлинен стрес. За тази категория трудещи се често липсват програми за професионално здраве и безопасност. При ниски нива на механизация в селското стопанство и мотивация чрез заплащане на база продукция селскостопанските работници в страните с ниски и средни доходи могат да бъдат изложени на относително по-висок риск от топлинна експозиция. Установено е, че много от починалите при горещо време селскостопански работници са родени в чужбина, имат ограничени езикови познания и често не са аклиматизирани към натоварвания в горещо време, когато започват сезонна работа.

Температури над 39°C могат да убият. Но дори и да не се стигне до смъртни случаи, такива градуси могат да направят много хора неработоспособни или да понижат темповете им на работа. Още при 24-26°C производителността на труда започва да намалява. В Европа например селскостопанските и строителните работници губят около 15% от ефективното работно време, когато температурата надхвърли 30°C, което достига до почти един работен ден на седмица, отбелязва проф. Нибо, позовавайки се на анализи на HEAT-SHIELD. При 33-34°C човек, работещ с умерена интензивност на работа, губи 50% от работоспособността си. При високи температури на въздуха извършването дори на основни задачи в офис среда става трудно, тъй като настъпва умствена умора.