0

С езонът на доматите е към края си, но все още не сте обрали цялата реколта.

Ако искате да я опазите, трябва да я защитите от сланите, които всеки момент могат да паднат.

За целта можете да използвате дори обикновени чаршафи или одеяла, с които да покриете растенията вечерта. Можете да използвате и специални покривала срещу слани. Имайте предвид, че обикновен найлон не върши работа, ако докосва директно растенията, тъй като те ще измръзнат.

Знаем, че топлината е най-важният фактор за узряването на доматите. Затова, когато навън захладнее, е нужно повече време за узряването им. Когато дойде есента, ако не вземете мерки, на корена могат да останат много домати, които няма да узреят въобще.

Условие

Доматите почервеняват дори когато са откъснати. Това се случва, ако плодовете са узрели на поне три четвърти. Така, когато температурите започнат да падат, е добре да откъснете колкото се може повече почти узрели домати. Сложете ги в кашон и за няколко дни те ще станат червени.

Доматите, които не стават все още за откъсване, е добре да бъдат защитени в политунел.

Ако отглеждате доматите в оранжерия, може да използвате няколко трика, за да повишите температурата около растенията, така че плодовете да узреят по-бързо. Има няколко лесни начини за това.

Топлина

В оранжерията можете да поставите оборски тор или слама. При разлагането им те ще отделят топлина, които ще повишават температурата.

Можете също така да поставите запалени чаени свещи под саксия, която също ще започне да отделя топлина. В този случай обаче трябва да сте много внимателни да не стане пожар. Можете също така да поставите презрял банан под доматеното растение. Бананите са известни това, че изпускат най-много газ етилен, който кара плодовете да узряват. Разбира се, това може да излезе малко скъпо. Затова можете да замените бананите с ябълки, особено ако имате много от тях в градината си, изпопадали под дърветата. За да увеличите концентрацията на газа, е добра идея да покриете доматените растения с одеяло или чаршаф или пък някакъв друг вид покритие.

Поливане

Друг трик да накарате доматите по-бързо да узреят е да прекратите поливките им или силно да ги разредите. През летните месеци растенията имат нужда от много вода, докато трае цъфтежът и се оформят плодовете. Прекъсването на поливките ще създаде стрес за растенията, което ще даде стимул плодовете да узреят по-бързо. Прекаленото засушаване обаче също не е полезно. Затова само разредете поливките през три дни или дори по-нарядко, в зависимост от температурите и условията.

За да стимулирате узряването, също така можете да премахнете долните листа на растенията. По този начин то ще насочи енергията към узряване на плодовете. Премахнете листата, които засенчват плодовете и не позволяват на светлината да проникне към тях.

Ако има нов цъфтеж, махнете го. По това време на годината нямате нужда от формиране на нови плодове, защото те така или иначе няма напълно да станат. Махнете и всеки нов малък плод, който току-що се е оформил, тъй като той няма шанс да порасне.

И последният трик е леко да раздрусате растението, като го хванете за стъблото. Това ще предизвика шок, който ще стимулира узряването на плодовете. Защо това е така? Защото растението минава в режим на оцеляване и това го кара да произведе семена, годни за възпроизводство.

Вкарайте контейнерите вкъщи

Най-запалените градинари може да искат да запазят доматените си растения и през зимата. Дори да не ви се вярва, доматите са многогодишни растения, независимо че ги отглеждаме като едногодишни. В своите естествени хабитати те растат в продължение на години.

Запазете за зимата само растения, които са напълно здрави и не са нападнати от неприятели. Започнете с процеса на презимуване поне месец преди очакваните първи есенни слани.

Ако отглеждате домати в контейнери, просто ги вкарайте на закрито. Тези растения през зимата обаче няма да цъфтят, тъй като в домовете ни има недостатъчно светлина за тази цел.

Ако обаче доматите ви са насадени в градината, първо ще трябва да ги пресадите. Преди това обаче трябва да ги освободите от излишната листна маса. Оставете растението да се възстанови за около седмица и след това го преместете в голям контейнер. Много е важно при тази процедура да запазите максимално кореновата система.

Увийте фланелка около корена

Растенията могат да презимуват на закрито и дори корените им да не са заровени в почвата. При този метод растението изпада в покой. Ето как става това.

Първата стъпка е да оставите от основното стъбло около 30 сантиметра, премахнете и повечето листа. След това откопайте растението. Премахнете колкото се може повече почва от корена. Имате нужда от стара тениска, торфен мъх, накъсана хартия и кокосови влакна.

Сложете фланелката върху плоска повърхност. След това в центъра изсипете няколко шепи накъсана хартия, добавете мъха. Поставете растението така, че коренът да е в средата на защитните материали. Сложете отгоре още хартия, мъх или кокосови влакна, така че материалите добре да обхванат корена. Вземете спрей с вода и добре навлажнете всичко. След това увийте около корена фланелката във формата на топка в основата на растението. Навлажнете и фланелката и около нея завържете найлоново пликче за пазаруване. Така подготвените растения се съхраняват в хартиени пликове на тъмно като мазе или гараж. Засадете доматите пролетта, когато е отминал всякакъв риск от слани.