0

Р одена в Южна Америка и цъфтяща в топлите градове и у нас, пасифлората вече се отглежда успешно и в Северна България. Благодарение на запалени цветари красивото растение е възможно дори в по-студените кътчета на страната ни.

Температури

Пасифлората, популярна още като страстниче, вирее предимно в южните точки на страната ни, защото обича високите температури. Напоследък все повече ентусиасти я отглеждат в северните точки на страната. Устойчива на хлад е синята пасифлора, за която ако се полагат подходящи грижи, ще се чувства прекрасно и през зимата, категорични са опитните цветари. За нея идеалните температури не падат под минус 5 градуса. За сравнение останалите сортове на това омайно хубаво растение виреят на минимум 10 градуса. За предпочитане е през студените месеци да се отглежда вътре, защото сланата му влияе много неблагоприятно. Лятото обаче току-що дойде, така че и навън, и в саксия гарантирано ще се радвате на еуфория в бяло, розово, виолетово, синьо. През юли и август пасифлорта цъфти разкошно и може да достигне до 7 метра височина. Тя е прекрасно пълзящо растение с уникални цветя и навити като пипала стъбла, които се придържат към други дървета или към повърхности.

Грижи

Пълзящата прелест обича топъл балкон и шарена сянка. За да я отглеждате успешно, трябва да спазите тези две ключови правила. Навън също вирее добре при умерени и високи температури. Пасифлората е любител на естествената светлина. Не бива обаче да е изложена на преките слънчеви лъчи, съветват градинари. От голямо значение е графикът на поливане. Пасифлората обича да бъде напоена по целите стъбла. Внимавайте да не я преполеете, защото има опасност от загниване. Лятото ще има нужда от вода поне три пъти в седмицата, а зимата по-рядко. Ако е в саксия, изчакайте почвата хубаво да изсъхне и тогава полейте. Не доливайте вода, ако субстанцията е леко влажна. Важно е също да осигурите добър дренаж. Пасифлората може да се подрязва, но е важно да направите това чак когато мине цъфтежът. Можете да отрежете до три пъпки от всяко цъфтящо стъбло, обясняват цветари.

Вредители

Вредителите на това красиво растение са листни въшки, червеи и акари. За да го предпазите от тях, използвайте от специалните инсектициди, които се предлагат в цветарските магазини, при поява на първите симптоми. Имайте предвид, че липсата на хранителни вещества може да направи листата жълти, ако не торите пасифлората правилно. Преполиването има същите последици, така че бъдете нащрек, предупреждават експертите.

Родена от сълзи

Пасифлората има любопитна история. Дори се твърди, че е родена от сълзи. Испански мисионери, които пътували до Южна Америка за първи път, използвали частите на това цвете, за да символизират елементите на Страстите Христови - кръст, гвоздеи и венец от тръни. Оттам идва и името, с което пасифлората е известна – страстниче. В допълнение няколко легенди приписват свръхестествен произход на пасифлората. Според една от тях тя се е родила от сълзите на Мария Магдалена след смъртта на Исус. Друга гласи, че растението се е появило от кръвта на сърцето на испанец, който скърбял неутешимо и отчаяно по невъзможната си любов.

Може да лекува спазми

Някои видове пасифлора имат ядливи плодове и се използват за лечение на спазми, твърдят експерти. Плодовете на растението са високо ценени в някои култури, особено в Южна Америка и Австралия. Със сигурност сте го виждали и на пазарите у нас – става дума за екзотичната маракуя, която вирее на топло. Можем да открием и вид лечебна пасифлора, чиито свойства я правят чудесно спазмолитично и сънотворно средство. Специално синята пасифлора, която е разпространена у нас, е декоративен сорт.