0

П одготовката на площите за отглеждане на добруджански бял боб сорт „Еликсир“ започва в късна есен с оран.

Това споделят производители от Добрич във Фейсбук с уговорката, че съветите се отнасят за хоби земеделие и за площи до два декара.

Напролет се фрезова с трактор, като почвата трябва да стане много рохкава. Времето за сеитба в Североизточна Добруджа е от 24 април до 10 май. С петредов търмък по сизал се прави лента с 20 см междуредия. Получава се лента с 80 см широчина.

Разстояние

В редовете се сее бобът на 4-5 см разстояние, колкото кибритена кутия. Дълбочината също е 4-5 см. Затваря се лентата с гребло. Оставя се пътека 70 см, за да може да се плеви, когато му дойде времето. Хубаво е посевът да се валира, така му се осигурява дружно поникване, което е условие за едновременно узряване. Може да се направи и с широка дъска. След поникването се плеви два пъти. Полива се при нужда чрез дъждуване с пръскачки, по един път преди и след цъфтеж, а за малки площи може и с маркуч. Тори се само листно, двукратно, обикновено след дъждуване. Посевът се скубе при 70-80% узряване на шушулките. Не трябва да се чака повече, за да не почне да се рони на полето. Хубаво е да се следи прогнозата за мъглива утрин. Когато това е налице, в ранно утро – 4 часа, готовият боб се скубе.

Върху асфалта

Оскубаното се изнася и се реди на асфалта върху мрежи за засенчване на оранжерия. Чака се да изсъхне до обяд. Вършеем, като тъпчем боба, обръщаме го с вилите. Финално отупваме с вилите и отделяме с тях бобинището. Събират се мрежите с овършания боб и ако има добър вятър, се вее на момента или когато е подходящо. Със сито се пресява и се прибира в чували. Бобът се суши, разстлан върху мрежите. Необходими са пет дни, като вечер мрежите се прибират, за да не се овлажнява бобът.

Фризер

Готовата стока се прекарва през фризерни ракли за 72 часа, това е един от начините да се предпази от гъгрица. Другият е чрез обгазяване. Проветрява се на слънце за няколко часа след фризерите, след което започва чистенето на ръка. Отделят се бучки пръст, камъчета, жълти и увредени зърна, както и половинки, строшени с вършенето. Продукцията е готова за дълготрайно съхранение – в сизалени чували по 20 кг.

За 100 кв. м са необходими от 1,7 до 2 кг семе. Добър добив е 180-220 кг от декар.

Сортът „Еликсир“ е създаден в Добруджанския институт в Генерал Тошево. Увира за около час и половина и не дразни стомаха.