0

П оливането на доматите да се сведе до минимум при резките температурни разлики през деня и нощта през август, съветват експерти пред синор.бг. След средата на лятото по съзряващите вече домати се наблюдават кръгови или надлъжни пукнатини.

Обикновено съвременните хибридни сортове са по-малко склонни към напукване, тъй като са защитени от специален целулозен слой под обвивката. Той прави доматите устойчиви при по-голямо натоварване, лесни са за транспортиране и не се влияят от излишна влага, но това е за сметка на вкусовите им качества. Разбира се, това не е общовалидно, защото хибридите с плътни плодове, особено жълто и розово оцветените, също се напукват често.
Върху напукването оказват влияние различни фактори, но винаги има повече напукани плодове с наближаване на есента, когато денем е много горещо, а нощем започва да захладнява.


Когато плодовете вече узряват, струва си да се ограничи поливането, като се намали наполовина или се поставят на “сух режим”, а при наличие на дъждове – да се преустанови напълно.

Причини

За да сме сигурни в предприемане на правилното действие, трябва да установим причината за напукване на доматите.
Колебанията във влажността създават сериозен проблем. Когато растенията не са поливани по-дълго време и сухата почва се напои щедро, тогава всички плодове могат да се напукат. Много важно е регулярното поливане, а ако вече е пропуснато такова – не е допустима компенсация с увеличаване на водните количества.
Когато растенията са малки с току-що появяващи се завръзи или дребни плодове с големина на лешник до орех и пресъхнат силно, като се стигне дори до увяхване на листата, а относителната влажност на въздуха е ниска, тогава има голяма вероятност в периода на наливане на плодовете по тях да се появят пукнатини. В такива случаи капковото напояване позволява да се регулира водното подаване и е ефикасен начин за гарантиране на здрави домати.
Оптималната температура за развитие им е 20-27 градуса по Целзий. Когато е прекалено горещо, кожата на салатния продукт става твърде плътна и лесно се напуква.

При отглеждане на открито е добре да се използва мрежа за засенчване, която ще ограничи проблема.

Подхранване

Подхранването на доматите се свежда до два пъти месечно, като в края на лятото имат най-голяма нужда от калий, а фосфорът и азотът остават на заден план. Ако се прилага гранулиран тор, това може да стимулира напукването на плодовете. Най-добре е да се използват течни разтвори непосредствено след поливане. Високите дози хранителни вещества също дават негативен резултат. Максималните допустими количества са 20 г калий на 10 л вода.
Не трябва да се забравят и микроелементите, защото на този етап дават силен ефект.
След отстраняване на колтуците и връхчетата растенията вече не насочват влагата към листата, а към плодовете. Отстраняването на колтуци и листна маса трябва да става постепенно – на няколко етапа. За седмица е добре да се премахват по 2-3 листа.
Колебанията в изпаряване на влага през листата също води до напукване на доматите.