0

С лед ремонт на няколко от каналите поливаме повече ниви с по-малко вода. Това обяви шефът на „Напоителни системи“ ЕАД Снежина Динева пред „Телеграф“. Тя уточни, че става дума за района на Лудогорието и Южна България. Стопани в тези райони са заявили повече полета за поливане, след като каналите са минали рехабилитация, става ясно от думите на Динева. Очакват икономиите на вода за поливане да паднат наполовина, след като мине рехабилитацията в съоръженията на дружеството.

Европари

Тя уточни, че след завършената рехабилитация на главен напоителен канал М-1 от Напоителна система „Виница“ с пари по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. (подмярка 4.3 „Подкрепа за инвестиции в инфраструктура, свързана с развитието, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“) на територията на клон Шумен има увеличение на напояваните площи с над 5000 дка. При това се използва същото количество вода, както преди извършване на рехабилитацията.

Тополница

Подобен е случаят и с клон „Тополница“, където след рехабилитиране на хидротехническо съоръжение „Алеко Пазарджик“ има увеличение на напояваните площи с 3000 дка. И там след ремонта се използва същата вода въпреки увеличените терени за напояване като преди рехабилитацията. Снежина Динева обеща, че ще икономисаме 50% от водата, която е ползвана досега, благодарение на ремонтите, навсякъде, където напоителното дружество има съоръжения.

Чужбина

Във връзка с питане на „Телеграф“ дали от „Напоителни системи“ е искано да дават вода на съседните ни страни Турция и Гърция, тя отговори, че доставят вода по заявки на ползватели единствено на територията на България. „Ние не поддържаме и не притежаваме съоръжения за доставка на вода до площи, които се намират извън пределите на страната“.

Тя изтъкна, че орган за управление на водите, включително разрешаване или отказване ползването им, също на национално ниво, е МОСВ. Всякакви заявки, договорености и ангажименти към други държави не са в предмета на дейност на „Напоителни системи“ ЕАД, заяви шефката на водното дружество. Междувременно от МОСВ коментираха пред „Телеграф“, че когато става дума за доставка на вода към други страни, то питанията са към Министерство на външните работи. Това е и институцията, която взема решенията, допълват от екологичното ведомство. Илия Проданов, шеф на Национална асоциация на зърнопроизводителите, които е член на работната група в МОСВ, свързана с това дали да продължим договора за доставка на вода с Гърция, каза пред „Телеграф“, че групата не се е събирала от месец февруари. Както вече „Телеграф“ писа, НАЗ са внесли становище в МОСВ, че първо трябва да се защитят интересите на българските земеделци по отношение на напояването. Същата е и тезата на „Възраждане“, коментира Даниел Петров, депутат в Комисията по земеделие.

Заради суха година съкратиха полетата с ориз

Проблеми с доставката на количествата заявена вода за напояване към този момент няма, каза Снежина Динева. Тя обясни, че преди началото на поливния сезон са проведени срещи със земеделците и те са предупредени, че 2024 г. е определена за трета поредна „много суха година“

и разполагаемият воден ресурс е ограничен, но предишни години е имало подобни ситуации. Тя увери, че в момента се извършва доставка на вода за напояване по предварително съгласувани графици между „Напоителни системи“ ЕАД и земеделските производители.

Тя обясни, че на територията на клон Марица, Пловдивско, има с 15 000 дка по-малко заявени площи с ориз. Това е станало след проведените срещи със стопаните, които са съкратили оризовите полета, след като са предупредени, че 2024 г. ще бъде много суха, а оризът е култура, която изисква много вода.