0

С очни попски круши се появиха на щанда на фермера от село Първомай, Петричко Спас Асалийски на Фермерския пазар пред Министерство на земеделието. Припомняме, че фермерът се прочу с уникалните селски домати, които предлагаше това лято и за които „Телеграф“ няколко пъти писа. В хладния ноемврийски ден започналите да пожълтяват плодове привличаха с аромата си минувачите, които се спираха и питаха дали са сочни.

Масловки

Някои от по-възрастните клиенти познаха стария, почти изчезнал сорт.

Това е така наречента попска масловка, която хората наричат просто попска круша, обясни земеделецът. Навремето е имало почти във всеки двор от тази круша. Плодовете й се берат в края на октомври, началото на ноември. Външно те са зелени, но ако се разреже потича сладък сок от нея. Лятната й сестра е пак масловка и обичайно е готова за бране през юли август, допълни Асалийски. Попската круша трябва много внимателно да се обере, за да не се наранят плодовете След това се внасят и се подреждат върху вестници или хартия в хладна и проветрива стая на къщата. Важното е да не е топло, за да не започнат да се разваля. Едно от очарованията, които носи този късен есенен плод е, че когато през януари или февруари влезеш в стаята, където зреят, аромат на сладки плодове изпълва пространството, а цветът е нежен кехлибар.

Грижи

Попските круши почти са изчезнали, или могат да се намерят в стари селски дворове. Повечето от дръвчетата са на по близо 80-100 години, засаждани в първата половина на миналия век. Любопитното при тях е, че те не обичат излишни грижи, нито торене нито редовно поливане. По принцип специалното внимание ги притеснява. Плодовете им обаче са невероятни вкусни, за разлика от крушите, които в момента се продават по щандовете, които са красиви, но твърди и невзрачни вкусови качества.

Последни

Спас Асалийски предлагаше и последните си домати, набрани от градината в полето си.

Сочни, с нежна кожа. Той обясни, че каквото и да направи, дори и да не падне слана, ще набере от градината може би още 20 кофи с домати.

Мед

Един от постоянните щандове за пчелни продукти, на който винаги можеш да си намериш чист акациев мед от Западния Балкан е на младия фермер Теодор Пушкаров. Той изненадващо продава меда си по 12 лв. за кг, с близо 5 до 10 лв. по-евтин от това, което се предлага в интернет магазините. Работя по социална програма, пошегува се той. Всъщност си давам сметка, че хората трябва да могат да си го купят, обясни младежът, който е популярен и в социалните и в традиционните медии.

Пресни яйца

Иначе есенните щандове на пазара са пълни с пресни яйца от домашни кокошки, по 40 ст. бройката, пъдпъдъчи яйца, захарно и сочно грозде от Асеновград,различни зрели кашкавали, които ухаят на млякото от което са направени. Като се започне от краве, овче, биволско та се стигне до козе мляко, с най-висока цена до 36 лв. за кг. Изобилие от пастети, сазъдрма, месо в буркани от биотелешко, биобиволско месо на Ферма Под Балкана и Дивата ферма.

Тест за истинско: Розово масло на кристали

На пазара могат да се открият истинско розово масло, което е на кристали, доказателство, че не е фалшиво. Цената за 2 мг е 36 лв. Изобилие от розова вода, масло от лавандула и различни флорални води от лавандула.

Сред изобилието от сладка, сиропи, лютеници, айвари, може да се открие дори и буркан с печени, белени чушки, готови за пълнене на Денка Георгиева. Един от хитовете на народното лечение са хранителните добавки направени във Франция по рецептата на български лекар д-р Мариян Иванов, които могат да се открият сред изоблие от рлечебни чайове на Блага Генева. Сред вълшебните за здравето на билкови хапчета има за детокс на хранисмалателнатах система, при запек, благоприятни за бърбеци, черен дроб, бял дроб и др.