0

П рез миналата седмица на изолирани места в полските райони от страната – Монтана, Пазарджик, Кюстендил, Стара Загора, Враца, Русе и Видин, паднаха валежи със стопанско значение между 20 и 60 l/m2, които в различна степен подобриха условията на почвено овлажнение, коментира Драгомир Атанасов, агрометеоролог в НИМХ.

Валежи

В самото начало на текущия седемдневен период в много области от Южна и Северна България се прогнозират максимални температури до 39оС, които ще окажат неблагоприятен ефект върху развитието на земеделските култури. През останалата част до края на периода агрометеорологичните условия ще се определят от температури около климатичните норми, като в Западна България се прогнозират валежи със стопанско значение и подобряване на почвените влагозапаси. В останалите райони от страната, обхванати в различна степен от почвено и атмосферно засушаване, съществени и повсеместни валежи не се прогнозират.

Култури

През периода при царевицата според ранозрелостта на хибридите ще се наблюдават фазите млечна, восъчна и пълна зрелост – агростанции Николаево и Търговище. При слънчогледа ще протичат физиологична, пълна и техническа зрелост. С цел дълготрайно и качествено съхранение на продукцията, реколтирането на културата трябва да се извършва при влажност на слънчогледовите семена около 8%. При лозата ще се наблюдава прошарване и узряване.

През първата половина от периода ще има условия за градушки и вероятност за нанасяне на повреди по селскостопанската реколта. Условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще се създават в дните без превалявания през по-хладните часове.