0

П осредствени вина от Западна Европа, купени евтино, масово се предлагат в търговската мрежа на цени, които съответстват на среден за страната ни клас. За това съобщиха по време на форум за качеството на българското вино, организиран от сдружение „За достъпна и качествена храна“ с шеф Андрей Велчев в столицата. Търговците залагат на стереотипи за това, че френските, италиански и испански вина са по правило добри и много потребители понякога от парвенющина се подвеждат. Така обясни абсурдната ситуация сомелиерът и винен търговец Венцислав Любенов.

Три евро

Любенов разказа, че е внасял преди 2007 г. прилични вина от там, купени за 3 евро бутилката. Веднага след като влизаме в ЕС същите вече се предлагаха на 25 лв. базова цена, а в ресторантите стигаха по 50-60 лв. Ситуацията почти не се е променила, но цените са още по-високи, допълни сомелиерът. В същото време българските изби правят фантастични вина, но поради липса на реклама хората не ги възприемат като ценни според него.

„Кифли“ и лютеница

Според сомелиера България е недостижима в качеството на вината от ниския и среден клас, но държавата трябва да се погрижи за маркетинга, защото до този момент този сегмент на производство тотално е пренебрегнат.

На международни изложения за храни и вино съм се любувал на френски и италиански щандове, с професионални сомелиери, красиви бутилки и атмосфера. Когато стигнеш до българския, те посрещат обичайно буркани с лютеница, банери и две „кифли“, който някой по милост е пратил в чужбина на изложение, описа с ирония

непроменящата се вече 30 години родна картинка по международни експозиции, каза Венцислав Любенов.

Парижанин в Сандански

„В България все още можеш да пиеш фантастични вина на ниски цени, но не зная докога ще продължи това удоволствие. Колко е жалко, че вие, българите, нямате самочувствие на производители, които създават чудеса“. Така коментира пред „Телеграф“ качеството на родните вина Жерар Апрюзес, парижки бизнесмен с италиански произход, който се пресели да живее в Сандански от няколко години. Той е известен в района като ценител на качествената храна, отлично познава българската история, но и всички изби в Югозападна България и Македония, въпреки че дегустира с хъс и в другите винени райони на страната.

На границата

Йордан Чорбаджийски, шеф на Националната лозаро-винарска камара и собственик на една от най-големите изби в България, каза, че в България от Западна Европа влизат много често вина, които като качество са на границата да отговорят на критериите за тази напитка, толкова е лошо качеството. От Изпълнителната агенция по лозата и виното съобщиха, че вината, внесени от ЕС, не се проверяват, защото влизат на нашия пазар със сертификат. Можем да ги проверим само по сигнал, обясниха те по време на форума. Тогава могат да стигнат и до производител, но само ако някой се оплаче. Представителите на ИАЛВ бяха категорични обаче, че напитките, които се предлагат на българския пазар, са безопасни.

От един бидон точат три сорта

Една от най-разпространените нелоялни практики в сектора са огромни количества вино, които се продават на ниски цени като домашно. Само в района на селищата от Родопската яка се произвеждат и продават около 500 т, което си е истинска сива икономика. Няма пазар и път, на който да не ги видите, каза Любенов. Той разказа случай за такъв „производител“ на един от големите пазари в столицата на „Красно село“, който от един двесталитров бидон точи вино три сорта и го предлага за мавруд, Мелник 55 и мерло или каберне.

От ИАЛВ бяха категорични, че вече няма по пазарите такива търговци, или изчезват по време на техните проверки.

Всяко вино под 10 лв. има съмнителни качества, защото 10 лв. е само себестойността му, изтъкна Любенов.

А такива вина се продават на много по-ниски цени и съвсем не е сигурно, че са домашни, за каквито се предлагат.

От Комисията за защита на потребителите (КЗП) пък казаха, че най-много нарушения, които са констатирали при проверките, са свързани с нелоялни търговски практики в магазините. Най-често клиентите се заблуждават, като им предлагат спиртни напитки за ракия. Целта е да се взема по-висока цена, обясниха от КЗП. От 1300 такива са 800, казаха от комисията.

400 евро субсидии в Испания, 15 в България

Българските лозари и производители на грозде са в абсолютно неравностойно положение спрямо колегите си в страните от Западна Европа. Докато във Франция, Испания, Италия субсидията за 1 дка лозе стига до 400 евро, то у нас тя е 15 евро, точно толкова, колкото едно пасище, бе огласено по време на форума.

Много производители внасят грозде от Испания, Италия и Румъния, защото им излиза по-евтино да правят вино, коментираха пред „Телеграф“ производители. Въпреки това избите, които държат на бутиковото си качество, отглеждат гроздето в собствените си лозя, за да могат да контролират качеството. За жалост продукцията на повечето от родните малки винарни не стига до щандовете на големите супермаркети, защото търговците ги мачкат с цените. И при родното вино ситуацията е същата като при родния домат, стана ясно от дискусиите по време на форума.