0

С растежа на инфлацията хората от цял свят стават все по-изобретателни в осигуряване на питателна и по-евтина храна за семействата си. В момента социалните мрежи на различни езици буквално преливат със съвети за това как да се съхранят пресните зеленчуци за зимата, така че да не се налага да се дават излишни пари, когато стане студено. Заплахата от глад и най-вече некачествени храни провокира човешката изобретателност.

Свежи

В момента истински хит са рецептите за съхранение на свежо отгледани в двора или фермата пролетни зеленчуци, при това на малки парченца, без да се заема много място и без да се варят буркани. Една от най-популярните е запазването на зеления лук за времето, когато ще трябва да се дават по 2 лв. вероятно за връзка, при това с бледи листа, точно като отгледани в оранжерии. Оказва се, че да имаш аромата и витамините на свежа зеленина в тъмната зима никак не е сложно. При това отнема работа не повече от час.

Балучка

Стопаните, които имат лехи със зелен лук и чесън в двора си, знаят, че балучката е тази, която се отглежда най-вече заради пищните зелени листа. Тя се използва основно за салата, за пролетна супа. А като комбинация с домашно овче или козе сирене, особено в комбинация с прясно зеле на фурна, е незаменима. Балучката, когато е в излишък, вместо да я подарявате можете да си съхраните за зимата в ледени кубчета.

Без сол

Изчистваме и измиваме зелените листа на балучката, пресен зелен лук и чесън, ако има в излишък. Нарязваме и след това в дълбока купа и пасатора обработваме така, че да стане на пюре. Добавяме малко зехтин или качествен шарлан. Сол не се добавя, защото ще пусне вода. След това наливаме сместа във формички за лед. Оставяме за около час да стегне. След това ги преместваме в пликове за съхранение в камерата или фризера. По желание към тези кубчета при приготвянето може да се добави връзка зелен магданоз, босилек или копър.

Могат да се добавят към дресинг на салата или просто да се пуснат във врящата супа или яхния.

Джанки

Съвсем скоро джанките ще се налеят и докато не са узрели, можем да си съхраним от тях за зимата. Просто ги измиваме и ги поставяме в купа пак в камерата на хладилника. При необходимост пускаме няколко зелени джанки, преди да свалим ястието от огъня, и по този начин получаваме естествена киселина. Можем да ги сварим в малки бурканчета с много копър и млечен чесън. В малко бурканче се поставя чаена лъжичка сол, стиска пресен копър, няколко скилидки млечен чесън и запълваме със зелени джанки до половината. Наливаме вода, затваряме е стерилизираме. Сместа може да се ползва за подкиселяване на супи, салати с краставици, зеле, айсберг, таратор без кисело мляко, леща и др.

Тиквички, пиле и копър

Във вид на ледени кубчета можем да си приготвим и заготовка за супа съобразно зеленчуците, с които разполагаме. Преди всичко могат да се използват магданоз, който е по-жилав, босилек, джоджен, особено копър. Също така картофи, моркови, тиквички, лук, включително и зрял, зелен фасул, грах. Кубчетата може да са само от зеленчуци, но към тях може да се прибави и някакво месо, пилешко, агнешко, телешко.

Всичко се нарязва на кубчета и се задушава в мазнина. Сол не се добавя. Може да се добави черен пипер, кимион или любими на семейството подправки.

След като се задушат, се вадят и поставят в дълбока купа за пасиране. След пасирането се поставя в плик и се минава с точилка така че дебелината да е около два сантиметра. След това с дълги клечки за суши се разделя отгоре върху плика на правоъгълничета, които да могат да се подредят във форма за лед. Нареждат се в нея и се оставят да стегнат. След около два часа се вадят и се подреждат в пликчета. Съхраняват се във

фризер или камера. При нужда от бърза супа се пускат по няколко във вряща вода. Могат да се поднесат застроени с яйце и лимон, по време на варенето могат да се добавят от зелените джанки. Могат да се консумират и във вид на бистра супа.