0

Р еколтата от пшеница тази година е по-малко от добивите през 2021 г., но отново ще има огромен излишък, спрямо потреблението на страната. В това увери Костадин Костадинов, шеф на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България.

Жътвата на ечемика вече е приключила, а пшеницата е прибрана на 80% в цялата страна в средата на юли. Тази година няма да е като миналата, добивите ще са около 20% по-малки. Причината са засушаванията и измръзвания на някои места. Костадин Костадинов изтъкна, че 2021 г. сме имали абсолютен рекорд от 7,16 млн. тона пшеница. Въпреки това, ще имаме поне пет пъти повече от необходимото количество жито за вътрешния пазар, което е около 1,5 млн.т.

Без контрол

В момента има освободен внос от Украйна и Молдова, защото всички страни от ЕС решиха да помогнат за износа на зърно от Украйна, каза Костадинов. Проблемът е, че камионите от там минават през другите страни само транзитно, а на наша територия влизат без фитосанитарни проверки.

Полша и Румъния не позволяват тировете да се отварят, за да се подсигурят от здравна гледна точка, обясни Костадинов.

ГМО и амброзия

Украйна не е член на ЕС и няма такъв контрол какъвто е на територията на Общността. Не бива да се забравя, че има радиоактивно замърсени райони, там също се отглежда ГМО и при царевицата и пшеницата, и ние не знаем какво влиза в страната ни. Ако има нещо, то масово е навлязло в страната и ще се чудим после как да изчистим нивите. Говори се, че в България е влязла болестта амброзия, която настани ли се в слънчогледа, няма изчистване, каза Костадинов.

От БАБХ казват, че от ЕК са им казали да не проверяват, но ние какво правим тук тогава, зададе риторичен въпрос земеделецът. Така навремето стана с украинския мед от Украйна. Вкараха го , смесиха го с българския, после загубиха пазара в Германия. Така че сагата на Капитан Андреево е нищо в сравнение с Дунав мост и Силистра.

Затваряме границата

Предупредили сме министъра на земеделието, ако не се започнат проверки, ние затваряме границата за такива камиони. Уведомили сме и Европейската комисия, нашият парламент, наши евродепутати, социално икономическия съвет. Искаме да се вземат общи мерки. Тези камиони даже и тол такси не плащат, а Украйна сложи мито от първи юли на всичко, което влиза в страната.

Фермерите от групата „Три морета“ веднага поставиха този въпрос пред най-големия фермерски синдикат Копа и Коджека, каза Костадин Костадинов.

Влиза евтино семе, изкарват скъпо олио

В България влиза зърно без контрол и без никакви такси и притиска цените на нашите фермери, според шефът на НАЗ Костадинов. Слънчогледът се преработва и излиза като български продукт. Преди да започне вноса от Украйна, черното семе беше 1800 лв. за тон. Сега се търси на 1000 лв. за тон, физически, не на борсата. Колеги твърдят, че украинският влиза на 800 лв. за тон. Да сте видели да падат цените на олиото? И никой не го знае какво съдържа. Иначе цените на борсата за пшеницата са 340 евро за тон, паднала е, но през този сезон е логично. На физическия пазар в България е 580 - 600 лв. за тон на пристанище.

Фитосанитарният контрол е функция на самата държава. В Русия, ако влизате и носите цвете, на границата ще ви го вземат от ръката и ще ви го хвърлят. Тук вървят хиляди камиони и влиза с хиляди тонове без проверка.