0

Д окато се наслаждавате на цветната си градина, изведнъж установявате, че красивите ви хортензии вече прецъфтяват.

В края на сезона има няколко неща, които можете да направите, за да вземете най-доброто от това красиво растение.

За да не загрозяват градината ви, прецъфтелите съцветия трябва да се премахват. Това става с градинска ножица, която трябва да е предварително стерилизирана. Хванете съцветието и отрежете стъблото точно над първите листа. Старайте се да не отнемате много от стъблото.

По принцип така правим с всички многогодишни растения. Премахваме увехналите съцветия. Хортензиите обаче не са като останалите многогодишни. Те не пускат нови цветя, след като сме отрязали увехналите. Затова премахването на увехналите съцветия има по-скоро естетическа функция.

Резитба

Както може би сте забелязали, някои хортензии растат върху нови издънки, други върху стари. Така че прекалената резитба в късното лято може да се отрази върху цъфтежа следващата година. Има сортове, при формирането на пъпките за догодина започва в късното лято на настоящата година. Това са Hydrangea macrophylla, H. Aspera, H. Quercifolia, H. serrata и H. petiolaris При тях премахването на увехналите съцветия трябва да се преустанови в началото до средата на август. Отрязването на прецъфтелите части стимулира новия растеж и по-точно новите пъпки листа в момента, когато растението трябва да започне да се готви за зимата.

Същият съвет важи и за хортензии, които цъфтят върху нова дървесина, като популярната хортензия с метлица (H. paniculata) и хортензия с гладки листа (H. arborescens). Можете да премахнете прецъфтелите съцветия, но не е нужно. А ако решите да го направите, това трябва да стане преди есента.

Време

След като хортензията прецъфти през лятото, настава най-доброто време да вземете резници за размножаване. За целта трябва да се вземат полувдървесени резници. Това трябва да са тазгодишни издънки, които обаче по това време вече не са толкова нежни, както са били през пролетта. Те са най-подходящи, защото има най-голям шанс да пуснат коренчета.

Най-доброто време да вземем такива полувдървесени резници е късното лято до ранна есен. Гледайте листата да са все още зелени. Изберете стъбло, на което няма цвят. Клонките, които са пуснали съцветия, вече са си свършили работата за годината и са останали без енергия.

Резниците трябва да са с дължина 10-15 сантиметра. Отрежете точно под листен възел. Махнете всички долни листа, но оставете два чифта листа на върха. Можете да потопите долната част на резницата в прах с хормон, който стимулира растежа. Сложете след това резницата в саксия, пълна с добре дренираща се почвена смеска. Желателно е да има и перлит. Резниците се държат на сянка до средата на есента.

Място

За да пуснат корени, трябва да минат от месец до 6 седмици. През зимата не ги оставяйте навън, защото те са все още твърде нежни. Намерете им място в мазе, парник или гараж, където температурата не пада под нула градуса. Не се притеснявайте, че листата ще окапят и хортензията ще заприлича на гола пръчка. Тя ще започне да се развива отново, след като я засадите в почвата през пролетта.