0

С тудовете настъпиха с пълна сила и напук на времето навън всеки си мечтае за късче екзотика. Посред зима може да си я осигурим или поне да се подготвим, за да може през следващия мразовит януари вече да е част от собствения ни дом. Декоративният банан е чудесна идея за това, съобщиха ботаници за „Телеграф“.

Това е едно от най-екзотичните растения, което вирее успешно у нас дори през зимата. Засажда се през пролетта или когато настъпи първото затопляне след февруари. При правилни грижи след година ще имате над половин метър чиста зелена екзотика у дома. Растението достига до 2 метра, но за целта ще трябва да минат няколко години, категорични са майстори цветари.

Подготовка

За да вирее успешно, бананът в саксия трябва да бъде поставен на подходящо място. Обича да е до прозорец, растението е почитател на светлината, но бъдете внимателни с преките слънчеви лъчи. Ключова за отглеждането му е почвата. Задължително тя трябва да бъде дренирана и песъчлива. Бананът обича топлина, запомнете, че под 10 градуса той ще загине. Пазете го от вятър. Въпреки че през зимата растението се чувства съвсем добре, това е при условие, че го отглеждате вътре на топло. Банан на терасата не е добра идея.

Грижи

Както всяко екзотично растение, през зимата бананът се полива по-рядко – през два-три дни. Лятото може по-често, в големите жеги – сутрин и вечер, но бъдете изключително внимателни да не го преполивате, защото корените му може да изгният. Не пръскайте листата му с вода, поливайте долу в почвата. Жълтите листа показват липса на хранителни вещества, докато кафявите или сухи са признак на преполиване.

В саксия на закрито вирее по-трудно и му трябват няколко години, за да достигне 2 метра, обясниха ботаници. Ако се отглежда на нашето Черноморие, може да се развие досущ като истинско дърво, но без да дава плодове, изтъкнаха експертите.

Важна тънкост при отглеждането на банана е, че не обича да му сменяте мястото. Ако го поставите веднъж в определено кътче във всекидневната например, не променяйте локацията му. В противен случай растението ще започне да линее. Бананът трябва да се наторява често. Може да се пресажда през 2-3 години.

Използвайте органични пестициди

Използвайте органични пестициди за отблъскване на вредители и болести от банана, съветват експерти. Въпреки че екзотичното растение е сравнително капризно, то не страда от много проблеми. Най-честото заболяване се изразява с потъмняването на долните му листа. Ако не се лекува, те постепенно почерняват и изсъхват. За да предотвратите това, може да го напръскате с мед и фунгициди. Най-добър съвет за подходящ препарат за растителна защита ще получите в специализираните магазини, категорични са специалистите.