0

В ъпреки горещините и в зеленчуковата и в овощната градина имат дейности, които трябва да извършим. Точно сега е последното време, в което да засадим късните домати и краставици. Заради проливните дъждове много стопани загубиха насажденията си, така че сега е времето да ги възстановим.

Лупа

Преди тези дейности трябва да осигурим на зеленчуците достатъчно влага, защото предстои засушаване, предупреди пред „Телеграф“ климатологът Георги Рачев. За да избегнем лупата, най-добрият начин за поливане е чрез вади, защото така корените на растенията ще получат достатъчно вода. Това за тези стопани, които нямат капково напояване в насажденията си. Много е важно също така, предупреди отново Рачев, да се търси дебелата сянка през деня и да се работи основно сутрин и вечер, защото има висока слънчева радиация и ако не спазват правилата на безопасност може да се стигне до слънчев удар и прегряване.

Развит

Сега е времето за засаждане на късните домати. Топлите есенни дни вече продължават дълго и ако доскоро само в най-топлите райони на страната стопаните можеха да си позволят да засаждат докъм средата на юли, то климатът вече изменя правилата. Разсадът трябва да е добре развит, а в слънчеви дни за засаждането му използвайте само късните следобедни часове, съветват от ниваБГ.

Разрохкване

Окопаването на ранния пипер вече е излишно, но средноранният трябва да бъде окопан за трети път. Следващите обработки както на ранния, така и на него са плитки разрохквания след поливка. Едно-две подхранвания на средноранния пипер през месеца с размит в поливната вода оборски тор ще се отразят положително на размера на продукцията. Важно е да се знае, че и доматитеу и пиперът могат да раждат чак до Нова година, ако не паднат слани или сняг, както това се случи преди една година. Припомнете си, че социалните мрежи бяха засипани със снимки на домати от средата на декември при това на открито.

Дребноплодни

Сега е моментът за сеитба на късни краставици, най-често дребноплодни, реколтата от които ще се използва за стерилизиране или за приготвяне на различни туршии. Сега могат да се засяват и тиквички за късно производство. Добивите от него са по-ниски в сравнение с ранното. Беритбите приключват с първите слани.

По правило за сеитбата на късния зелен фасул най-подходящото време е средата на юли. Може и по-късно, но продукцията ще бъде по-малко. По-ранните сеитби пък съвпадат с най горещото време, през което трябва да се развиват младите растения, а това също ще се отрази зле на добива.

Карфиол  

Тези дни са подходящи за засаждане на късното зеле, както и на късния карфиол. До този момент площта трябва да бъде подготвена и ако почвата е бедна на хранителни вещества, съответно наторена, защото зелевите култури са взискателни към почвеното плодородие.

През втората половина на юли отначало в по-високите райони, а в първата половина на август и в най-топлите райони на страната се засява ряпата, която ще се съхранява и през зимата. По-ранната сеитба не се препоръчва, защото се получават груби кореноплоди.

Праз

Ако ще отглеждате праз с предварително произведен разсад, сега е време да го засадите. За двора подходящата леха е дълбоката, известна като фитария. Празът обича водата. 

Засетите през миналия месец моркови вече никнат. Щом образуват 2-3 листенца, трябва да се проредят на 1-2 см разстояние в реда. Поливат се редовно за поддържането на нормална влажност. Важно е също да не се допусне развитие на плевели.

Плетем чесъна на венци

Летният чесън е готов за изваждане още в началото на месеца. Добра практика е да се съхранява сплетен на венци. Всички зеленчукови растения са изложени на опасността от нападения на специфичните за тях болести и неприятели.

Това налага всекидневно да се следи за евентуалната им поява, за да се вземат съответни мерки. От значение са и профилактичните пръскания, но те трябва да бъдат съобразени с беритбите и карантинния срок на препаратите.

Подхранваме младите фиданки

В периода на обичайното лятно засушаване, за да не спира растежът в младите както новосъздадени, така и 2-4 годишни насаждения, трябва да се извършат една или две поливки съобразно метеорологичните условия. Редки са случаите, когато валежи може да ги отменят. При незадоволителен растеж новозасадените дръвчета е добре да бъдат наторени с 30-40 г на квадратен метър амониева селитра. Торът трябва да попадне във влажна почва. Това подхранване трябва да бъде последвано от поливка, за да не изгорим овошките. При младите дръвчета продължават грижите по оформяне на короните им. Използват се летните резитби като филизенето или привързването и отклоняването на развиващите се леторасти, избрани за скелетни клони и скелетни разклонения.

Кофа кладенчова вода за прасковите

Тези, които отглеждат праскови в двора си, трябва да знаят, че прасковите обичат поливането и може да се каже, че е добре всяка вечер или сутрин да се поливат с по една кофа кладенчова вода, може и две. Ако нямате кладенец, трябва да се остави тази от чешмата да постои известно време, за да се изпари хлорът. Другият вариант е от събрана дъждовна вода.

Благоприятният воден и хранителен режим трябва да се поддържа при всички дръвчета, които са във възраст на активно плододаване. За по-късно зреещите сортове това е от значение за наедряването на плодовете. Както на тях, така и на видовете и сортовете, от които реколтата е прибрана, поливането ще се отрази на по-доброто залагане на плодни пъпки.

Важна грижа за плододаващите дръвчета през този период е вземането на предпазни мерки срещу счупване на клони под бремето на едреещите плодове те увисват и може да се откършат. Това ще е беда. На помощ идват подпирането и привързването. От подобна намеса се нуждаят предимно прасковите, ябълките, крушите, сливите и по-малко други дръвчета. Освен пряката цел с подпиране се постига и по-добро огряване, така необходимо за оцветяването на плодовете, както и по-интензивно залагане на плодни пъпки за следващата година. Най-различни са начините на подпиране и привързване. Обикновена практика е единични клони да се подпират с помощта на пръти, завършващи на върха си с чатал.