0

М алината се размножава по вегетативен начин и чрез семена.

Най-бързият и евтин начин за размножаване на малината е чрез коренови издънки.

Размножаването на малината може да се извърши и чрез разделяне на храста. Семенното размножаване не се прилага, защото отгледаните от семена растения с малки изключения са по-малоценни от родителските сортове.

Място

Малината е влаголюбив овощен вид. Най-високи добиви се получават в полупланинските райони, където годишната сума на валежите е над 9001/m2, а въздушната влажност - над 70%. За предпочитане са северните, североизточните и северозападните изложения.

Малината може да се отглежда и на места с по-малка сума на валежите и на източно, югоизточно и югозападно изложение, ако е осигурено напояване, пише agrodrip-zahara.com .

Предпосадъчната подготовка на мястото за засаждане на малини се извършва както при ябълката. Някои препоръчват по-плитко риголване и по-малки дози торове за торене при риголването.

Начин

Най-подходящо време за засаждане на малиновите растения е есента. Пролетно засаждане се извършва само в изключителни случаи. След риголването мястото се подравнява и се маркира. На определените места се изкопават дупки с размери 30x30x30 cm, след което почвата се размесва много добре с 2-3 kg добре разложен оборски тор за всяка дупка. На разсада се прави слабо съкращаване на корените. Растенията се поставят в средата на дупката и 5-6 cm по-дълбоко, отколкото са били в разсадника.
Корените се разпределят и се засипват с почва, която се притъпква. Накрая около растението се прави малък венец и се полива с по 6-7 л вода - с лейка или гравитачно. Добре е след засаждането да се мулчира с добре разложен оборски тор или други мулч материали (угнила слама, торф, угнили листа от горски дървета и др.).

Вода

Малината реагира положително на напояване. Само във високите места, с годишна сума на валежите 700-800 1/m2, тя може да се отглежда без напояване. Малиновите растения имат най-голяма нужда от вода от май до август, т.е. през периода на цъфтежа, завързването и узряването на плодовете.

Първата поливка се извършва преди цъфтежа (в края на април), а втората - през втората половина на май. През време на беритбата трябва да се извършат 1-2 поливки, необходими за наедряване на плодовете. Последната поливка се извършва след беритбата на плодовете и изрязване на плододалите издънки.

Поливната норма за малината е 60-60 m3 на декар, а през време на беритбата - 25-30 m3. Напояването се извършва по бразди. От двете страни на всеки ред се прекарва по една бразда, а при леки почви - и трета бразда по средата на всяко междуредие.

Браздите трябва да са 40-60 m дълги и 8-10 cm дълбоки - за леки почви, а 60-80 m дълги и 10-15 cm дълбоки - за тежки почви.