0

Б ългария се сдоби с нов сорт пшеница, който е с отлични хлебопекарни качества. Разработката е на института в Садово и е устойчив на новите климатични промени, на абиотични стресове, издържа на засушаване, устойчив на полягане и е студоустойчив, разказа Катя Узунджелиева от института в Садово. Новият сорт е на колегите и учените от Селскостопанска академия в Садово и бе представен по време на земеделското изложение Агра 2023 в Пловдив. За да покажат добрите му пекарни качества, научните работници бяха изпекли хляб от него, който привличаше с апетитния си вид посетителите в Пловдив.

Фъстъци Адата

Освен пшеницата институтът в града, където се намира генбанката за семена на страната, показа и новият си сорт фъстъци “Адата“, които грабнаха един от призовете за иновации по време на изложението. Те също са устойчиви на новите климатични промени и дават добра реколта.

Пролетен ечемик

Сред излезлите нови сортове е и пролетен ечемик, който е разработка на проф. д-р Дарина Вълчева от института в Карнобат към ССА. Тя разказа пред „Телеграф“, че това е истински иновативен продукт, казва се „Савелия“. Вълчева уточни, че допреди 1962 г. сме имали пролетни сортове от тази култура, но те са били много по-различни от това, което се предлага сега.

Освен че е устойчив на стресовите ситуации в климата, идеята при създаването е да се усвоят пропаднали площи при пролетни и зимни култури. Точно сега от 1 до 15 март са сроковете за сеитба, каза създателката на сорта. Тя уточни, че за тази година би препоръчала дори да изтеглят възможно най-много сроковете, предвид топлото време и сухата почва. Какви са предимствата на пролетния ечемик - първо има по-кратка вегетация, защото се сее през март, а жътвата му е преди жътвата на пшеницата.

Фуражен

Този ечемик е фуражен, протеинът му достига до 17 процента, което означава, че има висока хранителна стойност и фуражите ще са добри за животните. Още едно характерно нещо е, че е високо продуктивен. По презумпция зимните сортове дават по-високи добиви от пролетните, понеже вегетацията е по-дълга и сухото вещество е по-дълъг процес, но новият сорт се изравнява по добив с този на зимните, увери ученият.

Тя добави, че е плод на целенасочена селекционна работа в продължение на дълги години. Ние създаваме тези сортове по пътя на комбинативната селекция, кръстосваме две или повече родителски форми, но това не са хибридни семена каквито имаме при царевица и слънчоглед, каза тя. Ечемикът е самоопрашваща се култура и това, което се предлага от Карнобат, е получено от самоопрашване.

Добивите са високи, което е видно от резултатите на ИАСАС по време на изпитването, които са постигнали безпрецедентно число от 700 кг за дка в някои от пунктовете, където се е отглеждала културата. За справка средните за страната реколти от житната култура се движат между 450 кг за дка до 600-650 кг от дка. Савелия е устойчив на абиотичен стрес, което ще рече, че при засушаване преодолява сухи периоди и практически може да се отглежда навсякъде в страната, увери проф. д-р Дарина Вълчева.

Не е ГМО

Уникалният институт по царевицата в Кнежа, който е единствен на Балканите, пък представи по време на Агра 2023 г. хибриди на захарна и пуклива царевица. Те са насочени изцяло към потребителите, включително и към любителите градинари, обясни Наталия Петровска, шеф на института в Кнежа. Тя обясни, че захарната царевица е за варене и директна консумация, пукливата е за пуканки и е нежна. Добита е по класически селекционни методи и няма нищо общо с ГМО. Тя издържа на засушаване, създадена е в нашите климатични условия и двата хибрида са предназначи за консумация на човека, но захарната е за поливни райони, могат да я отглеждат градинарите във всички части на страната.

Срещу струпясване

Доц. Симеон Крумов от ССА в Кюстендил пък представи новите елити ябълки, върху които работят учените и които скоро се очаква да бъдат одобрени за сортове. Той припомни, че елити това са отбрани хибриди, които превъзхождат с качествата си други овошки, но все още не са одобрени за сорт.

Представените от Кюстендил са устойчиви на струпясване, най-типичната болест за овошката, имат превъзходен вкус, добър външен вид и някои от тях са устойчиви на ниски зимни температури и късни пролетни мразове.

Могат да се отглеждат и в дворчета на любители овощари, защото именно устойчивостта на струпясване е предимство. Това е важно, защото ябълката седи до късно на дръвчето, което предполага, че има нужда от поне 20 пръскания, а тези елити ги редуцират значително. Освен че са сочни, те са много привлекателни, а една е светла с руменина само откъм слънчевата страна и прилича на детска буза.

Биочереши

Представените сортове череши на Кюстендил са с висока антиоксидантна активност, с малко пръскания най-много до три.

Сортовете са насочени към абиотични фактори, адаптирани към полупланински условия, пролетни мразове, късен цъфтеж, хрупкави и много вкусни,

Стефания е сортовете, които са подходящи за биоземеделие с повишена устойчивост на цилиндроспориоза, с късен цъфтеж, устойчива на късни пролетни мразове и плодовете не се напукват. Ученият обърна внимание, че практиката масово да се третират черешите с калциеви препарати срещу напукване не само не помага, но и пречи на плодовете и това е напълно доказано, изтъкна той.

Той допълни, че има сортове, които не ги нападат въшките, но все пак е важно да се знае, че идеален сорт няма.

Боб пешак пуска 220 кг от дка и се гледа без химия

Кафяв боб за чудо и приказ, предназначен за биоотглеждане, представиха учените от Добруджански земеделски институт по време на Агра 2023 в Пловдив. Фасулът се казва „Вежен“, предназначен е за биопроизводство, което означава без химия. Точно затова е оцветен в кафяво и е пъстър, за да се отличава от конвенционалните си събратя и да не може да се злоупотребява с него, тоест да се предлага конвенционален за био, обясни Атанас Атанасов, асистент към института. Бързо увира и е много вкусен. Понеже е за биоотглеждане е по-устойчив на вредители, на различни болести и е с високи антиоксидантни свойства, защото една от целите е да е полезен за здравето.

Освен че бързо се сварява, има висок храст, пешак е, тоест не се увива около кол, и се прибира със зърнокомбайн.

Реколтата е от 150-220 кг, но все пак зависи от годината. Устойчив на суша, може да се гледа в цялата страна, но е най-пригоден за Добруджа.

В Южна България правят зехтин, Библейското дръвче се хваща и на север

Масово търсене на маслини и цитрусови дръвчета отчете проверка на „Телеграф“ по време на земеделското изложение.

Предлагат се различни сортове маслини, които могат да се отглеждат дори и в саксия. Някои от фиданките, които бяха на панаира, бяха дали плодчета. Селекционерите обясниха, че те почерняват и падат в основата и с тях маслината се храни.

Много от клиентите се похвалиха, че вече събират плодове от засадените дръвчета преди години, но повечето бяха от Южна България. Дори имало такива, които от реколтата вече си изстискали сурово пресован зехтин.

Собственикът на малкия разсадник каза, че маслината вече може да се отглежда и в Северна България. Ако имате в двора си

смокиня, значи ще можете да гледате и маслина, просто обясни как да се премине тестт за библейското дръвче.

Освен към маслините, хората се тълпяха да си купуват цитрусови дръвчета като портокали, лимони, мандарини. В интерес на истината дръвчетата обилно бяха дали плод и отдалеч грееха жълти и оранжеви слънца сред огромните бетонови площи на Пловдивския панаир.