0

Е дна от най-технологичните закрити ферми в Обединеното кралство отвори врати в графство Глостършър.

Във вертикалната ферма се отглеждат салата три пъти по-бързо, отколкото по традиционния начин. Това става благодарение на контролирания микроклимат, съобщава Би Би Си.

Маруля, босилек и други билки са отглеждани под специални лампи, в топла и влажна среда.

Превърнали сме фермата във високотехнологична фабрика, отбелязва главният агроном Глин Стивънс. Той е работил в земеделски стопанства през целия си живот и има опит в отглеждането на всякакви култури.

Но това е напълно различно, споделя той. По думите му в отглеждането на зеленчуците е включена много техника, а работниците са по цял ден на закрито.

Склад

Стопанството прилича повече на склад, отколкото на ферма. Редове табли с босилек, маруля и други листни зеленчуци стоят под лампи с виолетова светлина, като достигат чак до тавана на сградата. Точно заради това този тип стопанства се наричат вертикална ферма. Цялата площ на фермата, върху която се отглеждат зеленчуците, възлиза на 14 500 квадратни метра. Температурата на въздуха е винаги 27 градуса, а влажността – 75%. Тези условия са идеални за растенията. Босилекът израства от семе до реколтиране за 18 дни – около три пъти по-бързо, ако е на открито, обяснява Стивънс, като уточнява, че сравнението е със страни като Испания и Мароко по това време на годината.

Супермаркетите във Великобритания продават пликове с листни зеленчуци през цялата година. Но през зимата салатите трябва да се внасят.

Емисии

Стивънс твърди, че отглежданите във фермата култури имат много по-нисък въглероден отпечатък, отколкото вносните. „Нашите емисии са по-малко в сравнение с транспортирането на зеленчуците през Европа“, казва той. Фермата консумира много електричество, за да се осигури светлината от LED лампите, вентилацията, циркулацията на вода и системите за контрол на микроклимата. Но електроенергията е осигурена изцяло от възобновяеми източници.

Ферми като тази са защитени от неблагоприятно време, суша, наводнения. Също така много малко вредители могат да пробият системата за биоконтрол.