0

С алати и магданоз масово изместиха краставиците и доматите от родните оранжерии заради високата цена на газа.

При това тази година голяма част от площите ще останат незасети.

Това каза пред „Телеграф“ Йордан Балабанов, производител на оранжерийни зеленчуци от Първомай.

Без отопление

Родните производители в момента отглеждат в оранжериите предимно култури, за които не е нужно отопление – салати, магданоз, копър и лук. Доматите и краставиците, които предишни години по това време вече са били в плододаване, ги отлагат за март.

„Минали години още декември вече бяхме влезли в плододаване на домати и краставици. Сега не можем да ги произвеждаме, защото не ни се връзват сметките заради високата цена на газа“, посочи Балабанов. Как се произвежда стока, чиято себестойност е 5-7 лева?, попита той.

Проблем

Друг голям проблем е, че стопаните вече изобщо не могат да си планират разходите, защото цената на газа скача нагоре-надолу всеки месец. „Преди години цената на газа се определяше за година. После стана за 6 месеца, после за тримесечие. Сега е месец за месец. Ако някой през декември, когато газът бе с 30% по-евтин, бе заложил продукция, сега при тази цена на газа за януари какво би направил? Трябваше да скубе продукцията и нищо да не произвежда“, каза Балабанов. По думите му производителите минават на пролетно-лятно производство от март месец нататък, когато разходите са занижени. Всички чакат зимния период да отмине, да произвеждат нещо, за да задържат работната ръка и рано напролет да сеят домати и краставици, обясни той. Никой не разчита на хубавото време, защото прогнозите се менят постоянно.

Срокове

През минали години българските оранжерийни краставици се появяваха на пазара в края на декември, а през февруари – доматите. Сега се очаква доматите, на които им трябва по-малко енергия, да се появят в края на май. Малко след тях ще дойдат и краставиците. По думите на Балабанов нормалните цени на продукцията са около 3-3,50 до 4 лева за килограм за крайния потребител.

Дърва

Според него големите производители нямат алтернатива на газа за отопление на оранжериите. По-малките минали на дърва. „Но и те се хванаха за главата. Всички плачат. Дървата поскъпнаха, отделно ги няма никъде“, каза Балабанов.

Заради високите енергийни разходи много оранжерийни площи ще останат незасяти. Балабанов е прогнозирал да сее тази година едва около една трета от площите – от 240 декара ще бъдат използвани само около 90. Подобно е положението и с другите производители.

Оранжерийните производители вече не знаят и каква помощ от държавата да поискат. Как да искаме нещо, когато не знаем колко би струвало, споделя той.

Синьото гориво ту нагоре, ту надолу

След поевтиняването на природния газ през ноември до 123,01 лева цената започна отново да расте. През декември газът струваше 146,09 лв./ мвтч. Заради нагнетен скъп газ в Националното хранилище „Чирен“ Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди за януари 1 мвтч да се продава по 179,33 лв. Енергийният министър и изпълнителният директор обещаха да намалят количествата от хранилището и поскъпването в следващите месеци да бъде по-малко. На 11 януари „Булгаргаз“ внесе заявление за цена на газа за февруари в размер на 135,38 лева/мвтч, но прогнозира ново увеличение за газа през март до 138,82 лева/мвтч.