0

Е сента е идеалното време за засаждане на някои зеленчуци, които ще можете да консумирате през пролетта.

Почвата е още топла, което ще стимулира бързото покълване.

Температурите през деня и през нощта могат да варират в големи амплитуди, но докато първите слани са далеч, току-що засадените семена или грудки ще се радват на меко време. Не е трудно по това време на годината почвата да се поддържа влажна.

Подходящи

Ето кои растения са подподящи да се засадят през октомври.

На първо място това са листните зеленчуци.

Марулята, отглеждана през есента и зимата, се разделя на два вида. Засятата късно през лятото издържа на леки слани.

Зимната малуря понася добре ниски температури, което позволява да се сее през октомври. Сортовете „Майска кралица“ и „Черна гюмюрдижнска“ може да се засяват през септември, октомври и ноември, както и през пролетта. Главестата маруля трябва да се сее през септември, но и през октомври, ако е по-топъл. Този сорт марули презимува добре и реколтата се прибира от средата на март.

Зимната маруля се прибира през април. За засяване на един квадратен метър от леката ще са ви нужни 1,5-2 грама семена.

Температури

Марулята покълва най-добре при температура на почвата между 21 и 23 градуса. В отоплена оранжерия може да се отглежда и през зимата. Семената могат да покълнат при темепература 5-6 градуса, младите кълнове издържат до минус 2 градуса. За добър растеж и развитие оптималната температура на въздуха е 20 градуса.

Марулята обича влажна, добре дренирана почва. Добавете домашно приготвен компост. За всеки квадратен метър добавете 40 г суперфосфат и 15 г калиев хлорид. Можете да сложите и добре угнил оборски тор, който ще регулира киселинността.

За засяване на семената следвайте инструкциите на опаковката.

Луковици

Чесънът е другата култура, която можете да засадите през есента. Той обича плодородни участъци, но расте добре и на песъчливо-глинести почва. Киселинността трябва да е 6-7.

Лехите трябва да се подготвят предварително, една-една и половина седмици преди засаждането. Почвата да се прекопае на дълбочина 25 см. Внесете органични и менални торове – компост, 30 г суперфосфат и 20 г калиева сол за квадратен метър.

Добри предшественици са тиквите, зелето, бобовите и листните зеленчуци. Гнездата трябва да са на разстояние 20-25 см едно от друго върху добре подравнена леха. Разстоянието между растенията трябва да е 10-12 сантиметра.

Времето за засаждане е септември-октомври, когато температурата на почвата на дълбочина 5 см падне до 12 градуса. Отделете скилидките от главите непосредствено преди засаждането. Трябва да се използват само големи – над 6 г, и средни -3-6 г скилидки. Накиснете чесъна в слаб разтвор на манган и 1% разтвор на месед сулфат 12 часа преди засаждане като дезинфекция.

Правило

Много важно правило е при засаждането да не притискате скилидките в почвата, защото това ще забави растежа на корените. Уплътнената почва може да изтласка чесъна на повърхността и той да замръзне. Затова е по-добре да се засаждат в бразди, но не с прекалено рохкава почва. От върха на скилидките до повърхността на почвата трябва да има 3-4 см. Насажденията трябва да се мулчират със слой слама или дървени стърготини с дебелина 2-5 см.

Лукът също се сади преди зимата, но не всички сортове са подходящи. През есента се засяват студоустойчиви сортове. Това трябва да става на места, където снегът се топи първи и водата не се задържа. Подходящото време е непосредствено преди замръзване, но в топла почва. Добри предшественици са доматите, грахът, бобът, цвеклото, салатите. Лукът обича плодородна почва. Затова при прекопаване трябва да се използват компост, 10 г калиев сулфат и 20 г суперфосфат на квадратен метър. Непосредствено преди засаждане поръсете почвата с дървесна пепел 10 г на кв. м.

Засаждането се прави в бразди с дълбочина 5 см на разстояние 6-7 см между луковиците. Интервалът между редовете трябва да е 15 см.

След първите студове покрийте мястото с сухи листа и борови иглички. Мулчът трябва да се покрие с клони, за да не бъде разнасян от вятъра.

Торете през пролетта

През пролетта трябва да се използват три вида торове за чесъна и лука. Първият трябва да се направи 7-10 дни, след като снегът се е стопил. Наторявайте с работен разтвор на азотен тор – 1 супена лъжица карбамид или амониев нитрат на 10 л вода. Второто внасяне на комбинирани торове трябва да се извърши 15 дни след първоначалното наторяване. Окончателното подхранване се извършва по време на периода на формиране на луковите – 2 супени лъжици суперфосфат на 10 л вода.