0

Ч ервеното цвекло е култура на хладния сезон. То е двугодишно растение, отличаващо се с вкусовите си качества и полезни свойства. Използва се за супи, салати и предястия. Богато е на захари, витамини, минерални вещества и пигменти. Може да оцелее при замръзване, което го прави чудесен избор за отглеждане на север.

Времето за посяване е есента. Отглежда се както за корените, така и за листата. Листата са готови за консумация за няколко седмици, докато корените – за 55-60 дни.

Подходящото време за засяване е краят на август, през септември и октомври. Ако отглеждате цвекло за кореноплода, трябва да нагласите времето на засяване около 4-6 седмици преди първите очаквани слани.

Температури

Почвата трябва да е достатъчно затоплена, за да може да покълнат семената. При температура от около 10°C покълването отнема средно 5 до 8 дни. Ако почвата е много суха, можете да накиснете семената до 24 часа преди посяването им. Сменяйте водата 2-3 пъти. Така ще увеличите кълняемостта.

Мнозина пренебрегват хранителната стойност на листата и стъблата на този кореноплоден зеленчук. А те имат вкус на спанак. Подпомагат работата на имунната система, заздравяват костите и влияят благотворно на храносмилането. Богати са на калий, затова имат ползотворно влияние върху сърцето. Доставят на организма и голямо количество магнезий, с което подпомагат функциите на нервната система и на мускулите. Листата са готови за прибиране до около три седмици след посяване.

Съвети

Ето и някои основни принципи при засяване на това растение:

цвеклото обича пряката слънчева светлина, но ако е отглеждано за листа, трябва да му се намери място с шарена сянка

семената трябва да се посеят на богата почва, подхранена с компост или стар оборски тор

киселинността на почвата е важна. Нейното pH трябва да бъде между 6 и 7,5

засейте цвеклото до лук, фасул, зеле или репички

въздържайте се да сеете цвекло там, където преди е имало спанак

Дълбочина

В повечето случаи цвеклото се сее направо в почвата. Посявайте семената на дълбочина 1-1,5 см, на отстояние 2,5-5 сантиметра, ако целта е да използвате листата. Ако отглеждате растението за кореноплода, засейте семената на разстояние 7,5-10 сантиметра.

Сложете тънък слой мулч – сено или слама, върху току-що засетите семена.

Ако искате да отглеждате цвекло заради кореноплода, трябва да пикирате. Когато растенията оформят 3-4 листа и станат около 2 см високи, на разстояние 10-12 см е добре да ги разредите. Някои фермери правят второ прореждане след известно време, но това е въпрос на избор.

Ако отглеждате за листата, растенията може да са гъсто едно до друго. Откъсвайте равномерно най-големите листа. Не ги режете, а вместо това ги отстранете, като ги усучете на около 5 см над плода.

Предизвикателство

Предизвикателството при засетите през есента растения е студеното време. Когато се задава слана, покрийте ги за през нощта. Внимавайте за птици, зайци и плевели. В зависимост от мястото, където живеете, може да се наложи да използвате подходящи предпазни мрежи против птици и други животни.

За добри резултати трябва да се преборите с плевелите. Използването на мотика е опасно, защото може да нараните корените. Мулчът ще ви спести много работа и ще ви помогне при борбата с плевелите.

Напояване

Напоявайте редовно, докато листата започват да израстват. Най-добре е да се прилага капково напояване. В същото време трябва да се внимава да не се допуска преовлажняване, за да не се стигне до прекалено прорастване и по-малко корени. След образуване на плода поливките намаляват.

Високите добиви се получават при комбинирано торене с минерални и органични торове. Добавете 4-6 литра органичен тор на 10 квадратни метра, тънък слой биотор или добре угнил оборски тор.