0

Т еорията и хилядолетната история доказват множеството предимства на естествените материали, а намирайки се в подобен дом, успях да усетя благоприятното чувство от здравословната и хармонична жизнена среда с постоянна и оптимална температура и влажност на въздуха, пише авторът на Климатека аpxитeĸт Beceлин Beceлинoв, който e сертифициран дизайнер на пасивни сгради ĸъм Инcтитyтa зa пасивни сгради в Дapмщaд, Гepмaния.

Естествени

Терминът „естествени материали“ е свързан с материалите, които могат да бъдат открити в природата и могат да бъдат използвани за строителни нужди директно или след човешка обработка, включително и чрез производствени процеси, но без химическа, термична и друга намеса. Повечето естествени строителни материали притежават и естетически качества.

Сред най-важните предимства е здравословният микроклимат и „сградната биология“, която създават.

Те притежават способността да регулират естествено температурата и влажността, като акумулират топлина или хлад и отдават топлина в студените периоди или охлаждат в топлите, както и абсорбират влага от въздуха при повишени нива и я освобождават обратно при сух въздух. Те са отлични топлоизолатори и са напълно

конкурентоспособни спрямо индустриално произведените топлоизолационни материали като EPS, XPS, минерална (стъклена и каменна) вата и др.

Климатизация

В резултат на това разходите за климатизация се понижават, а грижата за природата и климата се увеличава, защото е научно установено, че използването на термална маса намалява необходимата енергия за охлаждане на жилищни сгради до 75%. От естествените материали се правят „дишащи“ стени и покриви, които позволяват свободно движение на водните молекули и излизането на влагата навън, което предпазва от образуване на влага, мухъл, нездравословни плесени.

Те са и въздухоплътни и предпазват от нежелани въздушни течения през мазилката, което води до топлозагуби.

Земетръс

Естествените материали осигуряват и оптимална звукоизолация на сградата.

Например стена от слама с дебелина от 35 см и двустранно измазана с глинена мазилка от 2,5 см осигурява звукоизолация от около 55 dB; съвременна тухлена стена и преградна стена с пълнеж от минерална вата и двустранно поставен единичен слой гипсокартон изолират около 45 dB въздушен шум. Доказано е, че глината в различни строителни техники намалява влиянието на електромагнитните вълни.

Друго важно предимство е, че осигуряват по-добра безопасност при земетръс и ветрозащита. Множество изследвания показват устойчивост на земетресения дори до 8-а степен по Рихтер на сгради, изпълнени дори единствено и само от сламени бали, без допълнителна носеща стенна конструкция.

Редица експерименти доказват негоримостта и пожаробезопасността на естествените материали. Двустранно измазана с варова или глинена мазилка стена от сламени бали може да постигне стандарт на пожарозащита дори и до висок клас като F90-B.

Порестата структура на глината може да абсорбира замърсители на въздуха и вредни миризми, които се свързват в порите на глината и се отстраняват от въздуха.

Те са и въглеродно неутрални или имат отрицателен отпечатък, т.е. абсорбират повече емисии, отколкото се отделят при процеса на производството им.

Доброволци

Използването на естествени материали в Европа е широкоразпространено, като например обявеният от Европейската строителна асоциация за строителство със слама брой на сгради, изпълнени с приложение на слама, е над 10 000, като Франция има водеща роля – в страната се изграждат всяка година над 500 сгради със слама. В България интересът към естествените строителни материали през последните 10 г. също се увеличава, но за момента все още липсва правилна информираност и разбиране по темата, включително относно ползите от тях.

Цената на строителството с естествени материали е много по-ниска при вариант „Направи си сам“ или работа с доброволци, но остава сходна при изпълнение от фирма-изпълнител в сравнение с конвенционално строителство.

Дърво, коноп и глина - евтини и екологични

Основните естествени строителни материали са:

- дърво, глинa под форма на кирпичени (непечени тухли), плетарка, коб, пресовани блокове, трамбована земна маса, лека глина, глинени подове, вътрешни и външни мазилки и т.н.

Сламата е отличен топлоизолационен материал, подходящ и за префабрицирани конструкции и строителство чрез принципите на „направи си сам“. Камъкът е сред основните материали, приложими за конструктивни, облицовъчни и естетически функции. Тръстиката е подходяща за покрив, топло- и шумоизолационни рогозки, пано и вътрешна изолация и подложка за мазилки от естествени материали. Конопът е добър за топлоизолационна вата и като конопобетон. Строителната вар е материал за външни и вътрешни „дишащи“ мазилки и др.

Глината обаче изисква допълнителен труд, за да се превърне в тухли и преминава през добив, оформяне, печене и сушене.

Необходимо е да се отбележи, че материали като желязо, алуминий, пясък и др., които се откриват естествено в природата, не са класифицирани като естествени строителни материали, защото са неорганични, изискват сериозен производствен процес, обикновено с индустриален характер или са лишени от естетически качества.