0

А мериканското министерство на земеделието и Агенцията по храните и лекарствата (АХЛ/FDA) одобриха продажбата на лабораторно отгледано пилешко месо в страната, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Ъпсайд Фуудс" и "Гуд Мийт", две калифорнийски компании, потвърдиха, че са получили зелена светлина да предлагат в САЩ "клетъчно култивирано" или "култивирано" месо, произведено без необходимостта от традиционно клане на животни.

Преломен момент

От "Гуд Мийт" нарекоха одобрението за производство и продажба на култивирано месо в САЩ "преломен момент за разрастващия се сектор на култивираното месо, птиците и морските дарове, както и за световната хранителна индустрия".

"Ъпсайд Фуудс" нарече одобрението "исторически крайъгълен камък" и "началото на изцяло нова ера в производството на месо".

"Джойнт Баялоджикс", компания, която си сътрудничи с "Гуд Мийт", също получи разрешение за производство на тези иновативни продукти.

Култивираното месо се отглежда в стоманени резервоари, като се използват клетки, получени от живо животно, оплодена яйцеклетка или специализирана клетъчна банка.

"Ъпсайд Фуудс" произвежда големи листове от пилешки клетки, които след това се оформят в котлети и колбаси.

Места

Въпреки че тези лабораторно отгледани продукти няма да се предлагат в магазините за хранителни стоки в САЩ в близко бъдеще поради ограничения в разходите и мащабирането, "Ъпсайд Фуудс" и "Гуд Мийт" планират да въведат своите предложения в ексклузивни ресторанти.

Над 150 компании в света се фокусират върху производството на месо на клетъчна основа, което обхваща не само пилешко, но и свинско, агнешко, риба и говеждо месо, тъй като въздействието на традиционната консумация на месо върху околната среда е най-силно изразено при говеждото месо.

Румъния иска да ги забрани

Няколко парламентаристи от управляващата Социалдемократическа партия (СДП) внесоха в румънския парламент проектозакон, предвиждащ забрана за продажба на вътрешния пазар на синтетично месо, получено в лаборатория от животински клетки, съобщава Аджерпрес. Проектът също така предвижда икономическите оператори да бъдат задължени да включват в етикета на месните продукти покупната цена на вътрешния или външния пазар. Нормативният акт също така регламентира употребата на термина "румънски продукт от месо", като се уточнява, че той се отнася само до "месо и месни продукти от животни, произхождащи 100 процента от румънски ферми". Забранява се използването на този термин, ако посочените условия не са изпълнени.