Д окато цяла България е принудена да си купува сварен боб в бурканче, защото другият и цяла нощ да ври пак остава суров, то във всяка къща в Добруджа къкри само български боб. Добруджанци могат да си го купуват от локалните български търговски вериги или ако отидат на някой от фермерските пазари. Новата реколта наш боб увира за 40 минути, а сортът Еликсир е истински пазарен хит.

За това разказаха пред „Телеграф“ независимо един от друг част от шепата зърнопроизводители, които все още отглеждат тази традиционна за българската кухня култура.

Мохикани

„Правим го, защото сме българи и искаме нашият народ да има на трапезата си с отгледани на наша земя храни“, обясниха Стоян Георгиев и Пламен Лолов от Североизточна България. Първият има полета в района на Балчик и Каварна, а вторият в землището на село Лясково. Те и още десетина души имат площи с български сортове фасул между 350 и 500 дка. Шепата ентусиасти зърнопроизводители могат смело да се нарекат последните мохикани на българския боб.

Причината е, че след нестихващия дъмпингов внос на зрял фасул, който започна от края на миналия век, и ниските изкупни цени на родното производство започна масов отлив от отглеждането на боб, въпреки че за протеинови култури има субсидии. Това обясни пред „Телеграф“ проф. Иван Киряков, който е съавтор на няколко български сорта добруджански фасул в земеделския институт в Генерал Тошево. Проф. Иван Киряков от Добруджански земеделски институт уточни, че след 1989 г. площите с фасул в България драстично започват да намаляват. Така от 400 хил. декара през 90-те години допреди няколко години са стигнали около 30 хил. дка. За тази година никой от тях не можа да каже какво показва статистиката с бобови насаждения, но повечето от зърнопроизводителите са свили площите си, признаха самите те. Основната причина за това е, че фасулът трудно се отглежда и е култура, чувствителна на климатичните условия. Също така по същото време започва неконтролиран внос от Китай, Грузия, Полша, Киргизстан, Египет. Той прави дъмпинг на нашия фасул и това отказва зърнопроизводителите да го отглеждат.

Търговците на едро, веригите, внасят от тези страни, защото ако себестойността на българския фасул е 1,20 лв./кг например, то вносът влиза на 80 ст.

Съществена причина е, че българските фермери спазват европейски изисквания относно употребата на препарати, докато производителите от трети страни не са обременени с такива изисквания.

Абортират

Миналата година се оказала повече от критична за производителите на боб. „Нула, това ми бяха добивите заради голямата суша. Тази година е подобна, но поне не е толкова горещо, колкото миналата“, разказа Пламен Лолов. Тази година заради големите горещини и сушата мнозина от стопаните се оплакват, че очакват слаба реколта. Дребна производителка от района на Троян сподели, че от 2 дка, върху които отглежда фасул, миналата година е прибрала около 50 кг от дка, докато това лято не се надява и на 25 кг. Надявам се поне да имам за семе. Причината е, че когато температурите минат 27-30 градуса, цветовете абортират и така окапват завързите. От същото се оплакаха и производители на смилянски фасул. Реколтата ще е наполовината тази година заради сушата и жегите, обясниха хората. При това вече има стопани, които напълно са се отказали от отглеждането, защото работата е трудоемка, трудът е изцяло ръчен, защото този фасул се отглежда на колци.

Цени

Въпреки това търсенето и питанията за български боб не спират. Клиентите на фермерка, която продава боба си на пазара в квартал „Иван Вазов“, са предимно лекари от болниците наблизо. Те дежурят денонощно и понякога и за Бъдни вечер питат дали не може да им го свари, със смях разказа тя за клиентите си. Когато им предложих да си купят от този в буркани, те възмутено отказаха, защото бил пълен с химия и консерванти. Остатъците от старата реколта тя в момента продава на 6 лв., за бъдещата не знае колко ще струва.

Смилянският фасул миналата година е вървял по 20 лв. за кг, но тази година предвид тежкия сезон е напълно възможно да скочи поне с 5 лв., допускат стопаните.

В родопското село непрекъснато се обаждат клиенти да си запазят количества, но никой не знае дали ще има толкова боб, колкото на всички им се иска. За огромния интерес към фасула е свидетелство напливът от хора по време на фестивала, който се провежда след прибирането на реколтата в края на септември-началото на октомври. Миналата година са били около 10 хил. души и са запълнили всички хотелчета и къщи за гости, което добавя средства към поминъка на местните хора.

Юли

Реколтата на българския боб в Добруджа ще е готова в края на юли-началото на август.

Големите производители очакват над 100 кг от дка добиви, но все още има повече от три седмици. Те прибират боба основно с машини, но сортът Еликсир изисква повече дейности. Пламен Лолов каза, че може да постигне количества от порядъка на над 150 т. „Мога и да изнасям, имам обемите, а продукцията ми е качествена, използвам минимум химикали, по-точно това, което е необходимо за борба с плевелите“, допълни той.

Той изтъкна, че българската продукция е несравнимо по-чиста от химия и е на несравнимо по-добро качество от вносния боб.

 

Еликсир вирее

най-добре до морето

Еликсир е българският сорт, който е с много повече протеини, отколкото другите, в чието съдържание доминират въглехидратите, разказа Стоян Георгиев. Точно това го прави по-вкусен, новата реколта увира много бързо, за половин час. Стоян Георгиев е приел за своя мисия да популяризира българските сортове боб и предимно Еликсир. Любопитното е, че той се чувства най-добре край морето, защото влагата и свежият бриз не позволяват на цветовете да абортират, както това се случва в останалите части на страната, обясни зърнопроизводителят. Той работи с локални български вериги и борсата във Варна. Целта му е килограм български боб да стигне до крайния потребител на 4,50 лв. за кг.

Новите сортове

могат да се жънат

Добруджанският земеделски институт разполага с няколко нови сорта фасул. Първият е Еликсир, който е на пазара от 6-7 г. Той е от стелещите се фасули, тип добруджански. Това означава, че първо се скубят и след това се прибират и вършеят. Зърната са едри, а добивите от него са 180-200 кг от дка, разказа проф. Киряков.

Другите сортове са Устрем, Скития и Блян, които са за директна жътва. Това много улеснява стопаните, защото една от най-досадните работи по отглеждането на тази култура е прибирането й. На водна баня варимостта е 120-130 минути, което означава, че на газова бутилка бобът се сварява за около 45 минути, увери Киряков. Институтът прави и семепроизводство, това категорично са сортове без ГМО.

Пламен Лолов: В Египет го пръскат

с фунгицид и мият с парафин

Египет е един от най-големите производители на фасул и заради поливането изкарват по две реколти. Но тъй като те не сменят полетата и не правят сеитбоорот, бобът става уязвим на вредители и се разболява много по-лесно, разказа Пламен Лолов. В Египет изкарват по две реколти на поле. Това означава, че трябва да го пръскат с фунгицид. А това е антибиотикът като при хората. Задължително го пръскат, за да се предотвратят болестите, понеже се сеят на едно и също поле.

За да бъдат лъскави зърната и да е с привлекателен търговски вид, пък го мият с парафини.

Така че който да е български боб, е все по-чист и вкусен от вносния, обобщи стопанинът.