0

У становено е, че последните 6 седмици от бременността при овцете плодът нараства със 75%, което увеличава нуждите от хранителни вещества на овцете.
Правилното хранене през този период влияе не само върху теглото на агнетата при раждането, но и върху тяхното оцеляване след това.
Ако агнетата оцелеят, то при отбиването ще са с много по-ниска жива маса, което ще е предпоставка за изоставането им в растежа. Доказано е, че овцете, които са в по-добро телесно състояние в края на бременността (ОТС 3-3,5), раждат по-тежки агнета с тегло между 4 и 6 кг според Овцевъд и Козевъд.

Хормони

Последните месеци от бременността се отчитат промени в хормоналния статус на овцете, което води до преразпределение на хранителните вещества между тялото на овцете и техните вътрешни органи и плода. Хранителните вещества с предимство се насочват към плода и вътрешните органи, като се установява ускорено преминаване на хранителните вещества през търбуха. Това е причина за слабото разграждане на протеина.

Протеинови фуражи

Последният месец от бременността може да се отчете намалена консумация на фураж от животните, което може да се предотврати, ако се изхранват само с фуражи с високо качество (сена и силажи). Изхранването на силажи и сенажи е добра алтернатива за всяко стопанство. Това са сравнително евтини енергийни и протеинови фуражи, с високо съдържание на лесно смилаеми влакнини, приемащи се с охота от животните.

Листериоза

Основният страх при фермерите да изхранват със силажи или сенажи на бременни животни това е листериозата, която може да е предпоставка за аборти. Листерията - това е бактерия, която присъства в почвата, и изхранването на неправилно ферментирал силаж или сенаж при бременни овце е основен източник на тази бактерия. Произвежданите у нас силажи или сенажи са основно в силажни ями и много малък процент се пада на силажните ръкави и силажните бали. Една от основните причини за появата на листериоза в силажите е въздухът, който предразполага за образуването на мухъл и оттам на листерията. Поради тази причина трябва да се спазват следните препоръки.

Обезпаразитяване

Ето и основните съвети, които е добре да се спазват. Избягвайте подаването на силаж от горния слой на силажната яма. Избягвайте изхранването на плесенясал или мухлясал силаж или сенаж. В началото да се подава по-малко на животните, до достигане на желаното количество (в продължение на 7 дни). Ваксинирането и обезпаразитяването на животните да се направи, преди да започне да се дава силаж.

Фий и овес за късната бременност

Ако силажите и сенажите са с добро качество, то подаването на концентрирани фуражи е до 350 г на овца на ден, но ако същите са с лошо качество, то разходът на концентрирани фуражи се увеличава до 1,2 кг на ден на овца, което може да е предпоставка за ацидоза, ако посоченото количество по-горе концентриран фураж се подава на 1 или 2 пъти през деня.

Необходимото количество концентриран фураж се определя от качеството на силажа, което налага силажът да е придружен с лабораторно свидетелство. Последния месец от бременността освен енергията трябва да се осигури и достатъчно количество протеин, който трябва да е с по-ниска степен на разграждане в търбуха на животните. За целта освен соевия шрот може да се използва бирена каша, сенажа от фий и овес и др.