0

Н ачалото на жътвата на царевица и слънчоглед вече отчайва стопаните. Още преди старта на прибирането на реколтата се появиха коментари, че тази година реколтата няма да е добра заради жегите и сушата. Сега тези опасения вече се оправдават. Заради големите жеги това лято на много площи в Русенско царевицата въобще не разви кочани. Това е влаголюбива култура във всички периоди от своето развитие, затова температури от 40 градуса и нагоре през един продължителен период от време са пагубни за реколтата.

Това коментира пред „Телеграф“ председателят на Регионалния съюз на фермерите „Дунавско зърно“ Милен Коев. Той допълни, че там, където кочаните са много малко, стопаните въобще няма да влизат да жънат в площите.

Началото

Жътвата на царевицата в Русенско започна на 21 август, но само на определени места. Масово се очаква комбайните да навлязат в нивите с тази култура в близките дни. Първите добиви са от 150 до 250 килограма от декар и това не е задоволително, тъй като засетите сортове имат потенциал за над 250-300 килограма от декар.

При слънчогледа, чиято жътва започна с дни по-рано от тази на царевицата, ситуацията не е по-различна. Заради сушата питите не са се напълнили, а семките са останали недохранени. Първите добиви от тази култура в Русенско са от 250 до 300 килограма от декар.

„В най-сухите години от площите със слънчоглед сме прибирали по 300-600 килограма от декар. Нещата сега са зле и не знам как колегите ще си покрият разходите. Въобще не говорим за печалба, говорим загубата ни да е минимална. Не са малко тези, които са теглили заеми, за да поддържат производството“, обясни Коев.

Цени

От друга страна и изкупните цени били много ниски и това също е удар за стопаните. Слънчогледът се търгувал за 75 стотинки и ако при тази култура все пак имало някакво търсене, за царевицата в момента въобще нямало пазар.

„Около 500-600 хил. тона слънчоглед има като преходен остатък в складовете от миналата година. България произвежда между милион и половина – два милиона тона слънчоглед годишно. Това означава, че една четвърт от това зърно стои в нашите складове, но има и още – в преработвателните предприятия“, каза Коев.

Все пак той не иска да дава прогноза преди жътвата на царевицата и слънчогледа да е приключила. Очаква се в Русенско това да стане към средата или най-късно към края на септември.

„При нас е така – докато не влезе комбайнът, нищо не можем да кажем. Но като се има предвид, че от пшеницата не изкарахме очакваната реколта, се молим при пролетните култури поне да сме на нула. Това ще се види в края на жътвата“, допълни председателят.

Добруджа

На някои места в Североизтока започна жътвата на маслодаен слънчоглед, като прибраните количества засега са около 100 тона.

„В района на общините Добрич, Тервел и Ген. Тошево в Добричка област има райони, където царевицата и слънчогледът са изсъхнали. Около Дуранкулак вече има пропаднали площи от царевица и слънчоглед. В другите райони се очаква някакъв добив, но той ще е минимален и няма да покрие разходите на производителите, коментират от бранша. На места в Добруджа положението с царевицата и слънчогледа е критично. Площите с царевица и слънчоглед в Добричко бяха повече през тази стопанска година. С маслодаен слънчоглед са засети 932 730 дка. Това са около 78 880 дка повече от предходната година, когато са били 853 850 дка. Царевица за зърно е на 949 340 дка, което е с 37 000 дка повече от миналата година - 912 340 дка. Надеждите бяха жегите, които се оказаха продължителни, да не увредят много пролетните култури. В района около Шабла и Каварна веднъж имаше по-ниски добиви от пшеница заради сушата, а сега производителите въобще няма да жънат царевица. Oт слънчогледа добивите се очаква да бъдат много ниски. В част от община Ген. Тошево има същият проблем – по-ниски добиви на пшеница, няма да има и царевица, твърдят от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Очаквания

Засетите площи на слънчоглед на територията на област Стара Загора са 531 547,9 декара. Царевицата в региона обхваща 54 748,7 декара. Това казаха за „Телеграф“ от Областна дирекция „Земеделие“.

Жътвата на слънчоглед е в разгара си в равнинните райони на областта, а в подбалканските общини не е стартирала масово.

Добивите в различните общини варират от 100 до 250 кг/дка, като все още е много рано да се направи обща оценка за стопанската година. Засега очакванията на земеделските стопани в Старозагорско са за по-ниски добиви тази година в сравнение с миналата.

До момента жътвата на царевицата все още не е започнала.

Износът с внушителен ръст

От началото на настоящата пазарна година до средата на август през пристанище Варна са изнесени общо 426,8 хил. тона пшеница и 109,8 хил. тона ечемик, което представлява многократен ръст на годишна база. Само за седмица от порт Варна са експортирани 10,7 хил. тона царевица и 20,3 хил. тона слънчоглед. Общо изнесеното количество царевица за периода от началото на пазарната 2022/23 година досега е със 17,5% по-малко спрямо миналата година, докато при слънчогледа има ръст от 62,5%.

До 655 кг от дка добив на пшеница в Добрич

Приключи жътвата на пшеница в област Добрич, съобщават от Областна дирекция „Земеделие“. Ожънати са 1 139 970 дка, като средният добив е 562,2 кг/дка. Най-високи стойности са отчетени в общините Добрич и Добричка - малко над 655 кг/дка. Лавандулата също е прибрана. Средният добив от цветна маса е 526,5 кг/дка, ожънати са общо 42 770 дка. Най-много лавандулови площи има в община Генерал Тошево. През последната земеделска година там за засети над 15 800 дка с лавандула. Отчетените данни показват, че по-добри добиви има в общините Добрич и Добричка, където стопаните са прибрали над 650 кг/дка. Прибрана е и рапицата от 45 210 дка, като средният добив е 267,7 кг/дка.

* По материала работиха: Жанета Йорданова, Добромир Радушев и Елена Дюлгерова