0

П о света повечето от храните поевтиняват за девети пореден месец към края на 2022 г., като вече са под нивото си от края на 2021 г. Това съобщиха от Организацията за земеделие и прехрана към ООН. И през първата седмица на 2023 г. зърнените култури по световните борсови пазари намаляват, информира Софийската стокова борса.

Цените  на пшеницата са се понижили на месечна база под натиска на нарасналото предлагане след прибирането на реколтата в южното полукълбо и при сериозната конкуренция между износителите, обясняват от световната организация. Царевицата пък е поевтиняла заради нарасналата конкуренция от Бразилия, но тенденцията е сдържана от притесненията, свързани със сушата в Аржентина. Цените на ечемика и соргото пък са намалели под влияние на поевтиняването на основните зърнени култури.

Стойности

Отвъд океана хлебната пшеница е поевтиняла с 2 долара до 327 долара/тон, във Франция тя е паднала с 8 евро до 299 евро/тон. Само в Украйна пшеницата е добавила 5 долара към старата си доста ниска цена и достигна 290 долара/тон. Котировките на руската пшеница са се запазили на 305 долара /тон.


При царевицата трендът е по-разнопосочен – в САЩ понижението е спряло и цената се е увеличи с 2 долара до 309 долара/тон. Във Франция пък има намаление с 2 евро до 293 евро/тон, а в Русия е поскъпнала с 3 долара и цената достига до 253 долара/тон.
Поевтинява и ечемикът във Франция и в последната седмица цената му е паднала с 4 евро/тон до 275 евро/тон. Рапицата пък пада с 14 евро до нива от 569 евро/тон.

В страната

На тържищата в България обаче цените или се задържат или растат, показва сравнение на котировките. В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса котировките са предимно за предлагане. Цената „продава“ на хлебна пшеница от производител е от 620 до 630 лв./тон, без ДДС. Фуражната се предлага за 570 лв./тон, а царевицата – 560 лв./тон. Има заявки за покупка на маслодаен слънчоглед от място за 920 -930 лв./тон, без ДДС.

Стоки

Цените на слънчогледовото и рапичното масло се понижиха заради големите количества, излезли на пазара, както и слабото търсене за внос, особено от Европейския съюз, показват анализите. Значително е поевтиняло и соевото масло заради положителните прогнози за сезонния ръст на производството му в Южна Америка. Поевтиняването на суровия петрол също спомогна за понижаването на цените на всички видове растителни масла през декември, разясняват от организацията по прехраната към ООН.
На борсата в Ротердам цената на нерафинираното слънчогледово олиое паднала с 5 долара до 1260 долара /тон, а рафинираната захар се опитва да компенсира предишните загуби с увеличение от 4,60 долара, достигайки до 539,30 долара /тон на борсата в Лондон. В България слънчогледово олио се предлага в бутилки за 3,50 лв./л.на борсата.
Маслото по света е поевтиняло през декември за 6-и пореден месец на фона на запазващото се слабо търсене за внос и наличието на достатъчни вътрешни запаси за задоволяване на потребностите.
У нас по данни на Комисията по стокови борси и тържища то продължава да поскъпва през първата седмица на януари тази година. От 3 до 9 януари то се е предлагало на едро по 2,90 лв за опаковка от 125 грама, а през същата седмица на 2022 г. цената е била 2,15 лв.

Животински продукти

През декември подиндексът за млечните продукти се е повишил с 1,1% спрямо ноември до 139,1 пункта, прекъсвайки 5-месечна тенденция на спад, съобщава организацията по прехраната към ООН. Повишили са се цените на сирената благодарение на активното търсене в световен мащаб и известно свиване на предлагането им за износ, както и заради търсенето на вътрешните пазари, особено в страните от Западна Европа. Борсовата цена на сиренето у нас е била през януари 2022 г. 8,67 лв/кг, а първата седмица на този януари – 11,17 лв/кг.
Световните цени на говеждото са се понижили заради увеличението добивите на големите производителки и слабото търсене за средносрочни доставки. Птичето месо също е поевтиняло, защото предлагането му за износ е повече от достатъчно, въпреки затрудненията в производството заради наличието на много заболели пернати от птичи грип.
У нас обаче цената на птичето месо скача, като то се предлага на тържищата по 6,08 лева/кг този януари, а миналата година е струвало 4,51 лева.

Единствено цената на свинското месо у нас пада за разлика от стойността му на борсите в Европа, която се повишава заради активното вътрешно търсене. Така в началото на този януари на българската борса цената му е била 8,81 лв/кг, а през 2022-а е струвало 9,55 лв/кг.