0

М улчирането на градината е важно поради много причини.

На първо място мулчът предотвратява бързото изпаряване на влагата в почвата. Мулчът също така потиска растежа на плевели. Освен това с времето, ако е от органични материали, се разгражда и така се внасят хранителни вещества в почвата.

Сламата е сред най-използваните видове мулч в градината. Но има някои особености, които може да ви откажат повече да я използвате.

Сламата е популярна, защото може да си я набавите лесно и не е скъпа. Една малка бала слама струва едва около 3-4 лева. С две бали можете да мулчирате цяла средно голяма зеленчукова и цветна градина. Една голяма бала пък струва не повече от 15 лева. Оферти има много в интернет в платформите за безплатни обяви.

Много хора, които гледат житни култури, предпочитат сламата, защото за тях това е естествен мулч без пари. Много често обаче, след събиране на зърнената реколта, остават много бали слама, които те не знаят какво да правят и затова търсят начини да я продадат на сравнително ниска цена.

Остатъци

Както знаем, сламата са стъблата на зърнените растения, които остават след прибиране на реколтата. И тук идва първата особеност. Много често сред стъблата могат да се намерят и останали пшенични или други зърна. Така, вместо сламата да потиска плевелите, тя ги създава. Много често градинари намират покълнали семена тук и там, след като са мулчирали градината си със слама. Това са главоболия, които не трябва да имате.

Много често мулчът от слама става и развъдник за плужеци. Това е така, защото сламата задържа влагата в почвата и ако имате чести валежи, се получава идеален хабитат за голите охлюви, които, както знаем, много обичат влагата.

Това може обаче да се каже за всеки вид мулч. Но изглежда, че плужеците харесват най-много сламата. Тя се разгражда бавно и така им предоставя убежище за дълго време.

Химикали

Друг проблем при сламата е, че реално всички бали, които могат да се намерят на пазара, са третирани с химикали – пестициди и хербициди, а понякога и с двете. Някои от химикалите бързо се разграждат на слънцето и въздуха. Това означава, че докато сламата стигне до вас, от тях ще са останали само следи. Един от най-разпространените хербициди е глифозатът. Той се разгражда бързо на слънцето. Но, достигайки почвата, той може да причини проблеми у растенията с усвояването на хранителни вещества.

Някои от химикалите обаче не се разграждат бързо. Ако такива има в сламата, която използвате като мулч, можете да потиснете развитието на растенията. За да се справите с този проблем, има две решения. Едното е да си купувате само органична слама, която не е третирана с химикали. Другата е да тествате сламата, преди да я използвате в градината.

Органична слама обаче е почти невъзможно да се намери. Затова най-лесно е да си закупите обикновена, която да тествате. Тестът се прави, като напълните със слама буркан за компот и налеете в него вода. Оставете сламата да кисне един ден. След това полейте с водата растение, което сте избрали за опита си. Най-добрият избор за случая е фасулът, тъй като той расте бързо.

Боб

Полейте бобеното растение и изчакайте да видите как то ще реагира. Гледайте новия растеж. Наблюдавайте в продължение на една седмица за това дали новите листа, вместо да се развият, спират да растат. Обезцветяване на листата също е лош знак. Но ако виждате, че бобеното растение реагира добре и продължи да се развива без проблем, няма защо да не използвате сламата за мулч.

Въпреки всичко сламата си остава един добър вариант за мулч. Тя е много подходяща за райони, където няма много дъжд, тъй като тогава няма да се появи проблем с плужеците. Най-добрият вариант е да си намерите източник на слама, за която знаете, че не съдържа вредни химикали и да купувате само оттам.