0

З а много хора смокинята съществува само във вид на сладко. Те дори не подозират какво губят, като не консумират плода в прясно състояние.

Смокините имат много ползи – повече, отколкото предполагате. Те са богати на витамини А, Е и К, които са от съществено значение за здравето ни, както и на минерали като калий, калций и антиоксиданти. Все пак не бива да прекаляваме с тях, ако имаме диабет. В същото време приемът на смокини ще нормализира кръвното налягане – заслуга за това има калият. Ползват ги и при запек, а също и за отслабване - яденето на 25-30 грама фибри на ден носи много ползи за тялото - от кръвното налягане до нивата на кръвната захар, от нормалната функция на червата до контрола на апетита. Смокините са богати на фибри, което допринася за всички тези ефекти. И тъй като това е много сладък плод, той помага за потискане на повтарящия се глад за захар.

Смокините са изключително ефективен продукт за решаване на проблема със синдрома на ленивото черво, причинен от нисък дневен прием на фибри, заседнал начин на живот и недостатъчен прием на вода.

Не забравяйте да изпиете чаша вода след консумация на смокини. Това ще позволи на червата ви да работят много по-ефективно. Според някои източници смокините предпазват от рак – на гърдата или на дебелото черво.

Антиоксидант

Лилавите зеленчуци и плодове са богати на антоцианини, които са антиоксиданти, за които е известно, че предпазват клетките от увреждане. Благодарение на високото си съдържание на антоцианини смокините стимулират производството на колаген и лекуват кожата. По този начин се проявява и антиейдж ефектът на този плод.

Разликата между пресни и сушени плодове е във водата в тях. Докато пресните плодове съдържат 80-90% вода, сушените плодове съдържат 15-20%. С намаляването на количеството вода в сушените плодове фруктозата започва да надвишава. А и в сезона на зреене на смокините не върви да ги ядете сушени. Това може да направите по всяко друго време.

Жизненост

Покрай COVID пандемията, която се вихри с нова сила, нека да подчертаем основното им предимство. Те могат да ни изправят на крака, ако имунитетът ни се е сринал и не знаем на кой свят сме. За подсилване на жизнените сили и здрав стомах сварете сироп от смокини. Ето така: залейте 100 грама намачкани смокини (пресни или сушени) с 2 чаени чаши гореща вода и ги оставете да къкрят на слаб огън в продължение на петнайсетина минути. След това запарете за 2 часа и накрая прецедете. Пийте сиропа, без да го подслаждате допълнително, по 100 мл преди всяко хранене (3 пъти на ден).

Този еликсир ще подпомогне и работата на стомаха и червата

Този лек ще ви помогне особено много и за нормализиране на работата на стомаха и червата. Покачването на жизнените сили и работоспособността ще усетите още след първия ден на приложение. За най-добри резултати продължете процедурата поне 3-4 дни.

Може и да не знаете, но листата на смокините са не по-малко полезни, а и уханието им е неповторимо. Чай или екстракт от смокинови листа намаляват нивото на инсулина, който се изисква от организма. Така нуждата от инжектирането му се понижава, което е в огромна полза на болния от диабет.

Полезни са също срещу бронхит, астма, както и при болест на Бюргер (запушване на кръвоносните съдове). Популярен лек за язва е дъвченето и гълтането на смокинови листа. Отвара от смокинови листа е начин да се отървете от неприятен цирей. Помага и за подкожни пъпки и нечистоти. Прилага се като компрес.

Чай

Най-полезни листата са във вид на чай и сироп. За чая може да ползвате пресни листа, а може и да изсушите за зимата. Рецептата за сиропа, който се разтваря допълнително с вода, е класическа: трябват ви 30 бр. смокинови листа, литър вода, килограм захар и пакетче лимонтузу. Слагате листата във водата и оставяте да заври, но не до състояние на кипене. Нека престоят двайсетина минути на умерен огън. Изчаквате сиропа да се охлади, прецеждате, смесвате със захарта и връщате на котлона, докато захарта се разтопи напълно. В последните 2-3 минути от варенето добавяте лимонтузу. Изсипвате в бутилки и затваряте. Обръщате да се запечатат и имате ароматен и вкусен сироп.