0

С ептември е времето, когато домашните птици са наедрели и много от стопаните решават да ги консервират за зимата. Първо, защото по този начин ще спрат разходите по изхранването им, и второ, защото мнозина в края на лятото напускат селската къща или вилата и се връщат в удобния апартамент за студения сезон.

Обичайната практика е закланите кокошки и пуйки да се съхраняват на дълбоко замразяване в хладилника. Други пък ги затварят в буркани с дафинов лист, зърна черен пипер и сол и след това ги стерилизират, за да имат готово ястие за късната есен, ранната пролет и зимата.

Пресен

Напоследък приготвянето на пресен домашен колбас се превърна в хит в социалните мрежи, при това не само в България. Разменят се стотици рецепти от фермерите, които освен домашни сирена си приготвят и малотрайни домашни колбаси. Като се започне от докторски, с маслини и пресни чушки, та се стигне до българската „Камчия“, пикантно подправена с чесън. Тези колбаси са по-малотрайни, но пък могат да се съхранят във фризера за по-дълго време.

Чесън

Вместо да замразяваме целите птици и след това да ги готвим, можем да си направим няколко вида колбаси от тях. Най-добре е да се използва месото от кокошка или пуйка. Въпреки че оригиналната рецепта за „Камчия“ е от свинско месо, тя може да бъде пригодена и към птиче. За целта са необходими цяла кокошка или част от пуйката, където месото е по-сочно. Две главички чесън, сокът от червено цвекло. Вместо да се цеди, може да се свари и да се използва водата. Синапени зърна, черен пипер, сол, няколко лъжици брашно от грах или нахут. Чесън на прах и кромид сушен. Студена вода или лед. Няколко пластмасови бутилки, на които е отрязана горната част или подходящи купички за сместа.

Лед

В дълбока тенджера варим птицата до разваряване. Важно е да се използва и кожата, защото иначе колбасът ще стане много сух. Във водата слагаме черен пипер и дафинов лист. След като птицата е готова, я вадим в голяма тава да изстине. Обезкостяваме. Нарязваме на дребно и след това в чопър или с пасатор я правим почти на пюре заедно с една или две шепи лед. Той се слага, за да стане месото по-крехко и сочно. Добавяме подправките плюс синапа. Сол на вкус, чаена лъжица сух чесън, пак толкова кромид, който може да бъде заменен с глава глава печен кромид или пресен, но мирисът е по-силен. Добавяме и брашното от грах, който преди това е престоял за половин час в една или две чаши от бульона или в студена вода. Добавяме и сока от червеното цвекло или водата, в която е сварено. Тези, които обичат люто, могат да прибавят и ситно нарязано люто чушле.

Смес с гъстота на боза

Към тази смес изсипваме от бульона, толкова, че да се получи смес с гъстотата на боза. Оставяме да отлежи в хладилника за половин час. След това, ако е необходимо, добавяме още бульон.

Отново разбъркваме. Оставяме десетина минути и след това във формите, които сме си приготвили, изливаме готовата смес. Оставяме хладилника за денонощие.

Можем веднага да консумираме, на сандвичи, просто за мезе или като гарнитура към готова зеленчукова яхния или постно зеле. Ако не, можем да завием във фолио, след това в пликчета за фризер и да замразим.