0

П рез март се подготвят азотните торове и тороразпръскващата техника за подхранване на есенниците, посочват от Националната служба за съвети в земеделието.

Ранното пролетно азотно торене се извършва преди възобновяване на вегетацията в периода края на февруари и през месец март. Посевите се подхранват през дните, когато почвата е замръзнала. Преди започване на вегетацията житните растения са  най-изтощени от зимния период, с изчерпани въглехидратни резерви и поради това имат нужда от лесноусвоима азотна храна. Ефективността на торенето зависи от редица условия - състояние на посева, климатичните условия, сортът и не на последно място запасеността на почвата с минерален азот.

Разсад

От началото на месец февруари започва отглеждането на разсад домати за ранно оранжерийно производство. 25-30 дни след сеитба растенията се пикират и след 25 дни се разсаждат на постоянно място. Добре закаленият и здрав разсад е предпоставка за максимален добив от растенията впоследствие и при благоприятни условия за отглеждане в края на май - началото на юни, в зависимост от това кога е извършена сеитбата, се получава и така желаната продукция. При отглеждане на разсад доматите да се поддържа необходимата температура и влажност на въздуха и почвата. Водата, която ще се използва за поливане, да бъде с необходимата температура 20-25°С. С поливката могат да се внасят торове с необходимите макро- и микроелементи, както и превантивно фунгициди срещу сечене на разсада: срещу лъжливо сечене - Превикур 607 СЛ 0,15-0,25% или Ривал 607 СЛ 0,15-0,25%; срещу истинско сечене - Топсин М 70 ВП 0,07-0,1%.

Белокрилка

Да се следи за поява на оранжерийна белокрилка и листни въшки чрез поставяне на жълти лепливи плоскости. Задължително след разсаждане на растенията на постоянно място срещу попово прасе да се разхвърли готова примамка: Мезурол Шнекенкорн 4Г в доза 0,3 г/кв.м. или да се приготви примамка: на 1 кг трици или ерма се прибавя 25 мл Би 58, 1 с.л. захар, 1 с.л. олио и малко вода. Срещу голи охлюви може да се разхвърля дървесна пепел.

Условия

Краставиците са по-топлолюбиви растения. През целия период на отглеждане температурата не трябва да пада под 15°С. Семената се сеят в агроперлит при температура на въздуха 28-32°С и висока влажност 70-80%. Те поникват само за 3-5 дни. Впоследствие растенията се пикират в кофички, пълни с предварително приготвена торопочвена смес с необходимите хранителни елементи и се отглеждат при температура на въздуха 24-27°С дневна, а нощна с до 2-3°С по-ниска. След 20 дни здравите и закалени растения се разсаждат на постоянно място. След 30-40 дни се получава продукция. Растенията не се нападат от почвения неприятел попово прасе.

На площи със засят чесън от есента, при трайна температура на въздуха над 5°С, има възможност да се появи чеснова муха. Превантивно се пръска с инсектицид плюс прилепител (веро).

Премахват се старите плодове

При благоприятни условия и положителна температура на въздуха да се извърши премахване и изгаряне на останали от миналата година мумифицирани плодове, в които има зимуващи форми на гъбни болести. Също така, ако има сухи клони, се изрязват до здрава тъкан, изнасят се от масива и се изгарят. Получените отрези се замазват с овощарска замазка, а при липса на такава - с блажна боя. Провежда се зимно пръскане срещу зимуващи форми на неприятели, гъбни и бактериални болести. Пръскането се провежда при сухо време, температури на въздуха над 0°С и безветрени дни. Приготвя се работен разтвор от бордолезов разтвор 1% и Акарзин 3%, с който дърветата се обливат.

Прави се резитба за плододаване

След преминаване на зимните студове през целия месец март и началото на април се извършва резитба за плододаване. Преди резитбата всяко дърво се оглежда внимателно и се преценява какво трябва да се направи. Извършва се просветляване на короната, като се отстраняват всички клонки, които растат успоредно или навътре и взаимно си пречат. На плододаващи, но с по-слаб растеж дървета трябва да се извърши по-силно съкращение на плодните клонки. Обратно, при по-силни дървета съкращаването на плодните клонки е по-слабо. През третото десетдневие на март до средата на април, в зависимост от различните овощни видове, се извършва предцъфтежно пръскане с фунгицид - Тирам 80 ВГ 0,3%, плюс един от следните инсектициди - Нуреле Д 0,05%; Децис 2,5 ЕК 0,03%; Вазтак нов 100 ЕК 0,02% и др. Впоследствие стъблата на дърветата се варосват с 20 % разтвор на гасена вар. Винаги след работа с препарати за растителна защита да се приема безалкохолна напитка или локум.