0

В ълшебен мед от кориандър спечели обожанието на дамите. Еликсирът буквално омагьоса с уникален аромат и вкус дори и тези, които по принцип не ядат и не харесват мед. По време на импровизирана дегустация на един от щандовете на юбилейното изложение „Пчелар в Плевен“, което тази година навърши 20 г., мнозина, които го опитаха, веднага си купиха по буркан, като повечето от тях бяха жени, видя „Телеграф“. Заради специфичния си аромат ароматната и вкусна субстанция вероятно действа и като афродизиак.

Несебър

Уникалният продукт бе представен на щанда на пчеларите Стоян и Пепа Стоянови от село Гильовци до Несебър. Пепа Стоянова, разказа, че те са облагодетелствани откъм паша за пчелите, защото в съседните села има ниви с лавандула, но произвеждат и специалния манов мед, понеже си местят кошерите. Тя обясни, че медът от кориандър при тях се получава наистина много ароматен и вкусен заради спецификата на района край морето. При нас има влага, а от влажния климат, когато е много горещо, кориандърът отделя нектар, с който пчелите се хранят. Така медът от подправката придобива отлични качества в Сливенско, Ямболско, Бургаско. Тя обясни, че този нектар трудно отделя кориандъра в сушави райони като Пловдивско например, където заради сушата не се получава този ефект.

Сватбарска напитка

Сред многобройните щандове с пчеларски продукти и пособия другият интересен щанд бе с многобройни бутилки и бъчвичка, от която наливаха медовина. Внос от Словакия и Полша. Напитката е стара славянска и всъщност е дала името на медения месец. Оказа се, че има отношение към човешката плодовитост и славяните започвали да пият след сватбата, откъдето дошло и името „меден месец“. За това разказа пред „Телеграф“ Любомир Миленов, който е представител на продукти от Словакия и Полша. Медовината има 13 градуса алкохол. През лятото се пие охладена и с лед, а през зимата като греяно вино, но може и в естествено състояние.

Изобретение

Един от най-очакваните продукти по време на изложението бе храната за пчели от соево брашно. Оказа се, че това е българско изобретение, разказа Елена Янева, която представя чувалчета, които се оказа, че пчелите обожават. Нейното семейство го произвежда само от българска соя, а брашното се слага в чинии около кошера. Пчелите, когато свърши зимата, излитат и се овалват в него като в прашец. Тя сподели, че го е измислил нейният баща, който е бил технолог, но вече не е между живите. Семейството специално е било поканено да участва в изложението поради огромния интерес към новаторската и естествена храна за пчели.

То обаче може да се използва и за човешка храна.

Инвентар от Хасково

Интересен щанд сред българските продукти бе на малка компания инженери от Хасково, която произвежда необходимия инвентар за пчелари. Сред тях са преси, восъкотопилки, съдове, хомогенизатор, деканитращо сито, вани за разпечатване, а от най-новото оборудване и разпечатваща машина за питите, обясни инж. Даниел Димитров. Той добави, че са направили 20% отстъпка специално за изложението. Според него секторът е в огромно затруднение и всички чакат европейските помощи, за да си купят оборудване. Според неговите наблюдения обаче все повече жени се палят по пчеларството и в много семейства именно дамите са водещи в бизнеса.

Конкуренцията на нашите производители са по-евтиният внос от Турция и Сърбия. Така е, защото при тях не се изискват специални лицензи, както при нас като страна от ЕС, каза инженерът. Той и колегите му са направили огромна инвестиция и се надяват да оцелеят въпреки кризата.

Внос мачка родните производители

Изкупната цена падна от 6 на 4 лв. за кило

Безмитен внос мачка родните производители на мед и пчелни продукти, разказаха пчеларите пред „Телеграф“. В момента се внася безмитен от Украйна, Израел, Иран, дори от Южна Америка. Миксира се с български и се продава в западните страни от Европейския съюз. Ситуацията е буквално плачевна, защото на едро изкупните цени на меда ни падат и от миналата година от 6,50 лв. вече е 4 лв. за килограм.

Много от семействата отказват да си продават на едро продуктите и ходят по изложения. Като цяло медът на фермерските пазари и изложения се движи между 14 и 20 лв. за манов килограм. Повечето от производителите са вдигнали цените от миналата година между 10 и 20%, разказаха те. Много от тях не са пипали цените на цветния прашец и пчелното млечице от няколко години. Въпреки това залежали количества мед, но чакат малко да се вдигнат цените, защото в противен случай са не само на загуба, но се оказва, че подаряват труда си.

Подвижни кошери в овошки и ниви от лавандула

Подвижното пчеларство печели все повече привърженици и в България, особено откакто от ЕС започнаха да дават някакви помощи за това, сподели Петя Иванова, пчелар от над 20 години от Острова. Тя разказа, че развиват и стационарно, и подвижно пчеларство, като благодарение на последното имат разнообразие на меда, защото го добиват от места с по-чиста растителност. Продуктът им е конвенционален, защото при тях площите със слънчоглед са по-достъпни, а те са конвенционално отгледани. Разходите за подвижното пчеларство растат, харчовете за подвижните платформи са големи, зависи и с какво теглиш, каза тя. Според нея вече много от нейните колеги се занимават с подвижно пчеларство, защото природата много се е изменила, диворастящата растителност е малко, сеят се монокултури, като от жита, овеси и царевица се събира прашец, но пчелата се нуждае от разнообразие. Те например си местят кошерите основно от Дунавския бряг до Врачанския Балкан, като юни във врачанските лозя над Веслеца.

Оттам добиват мед букет, а този с магарешки бодил и акация е от Дунавския бряг.

Има и овощари, които заплащат допълнително на пчеларите за кошери, които да им опрашват дръвчетата, но не са много, каза още Петя Иванова.

Огромен интерес още първия ден

Двадесетият юбилей на пчеларското изложение в Плевен предизвика огромен интерес още в първия ден. Щандовете пращяха от над трийсет вида български мед, пчелен прашец, прополис, сапуни с мед, пчелно млечице от различни райони на страната. Участват и много чужди фирми за инвентар. Като се започне от специалните защитни дрехи за пчеларите, мине се през опушващите лампи, храна за пчелите, кошери, поилки и какво ли още не. Тъй като залите на бившия хотел „Плевен“ бяха пълни, по-големите компании бяха изнесли продуктите си навън. Там от камионите се сваляха огромни количества пити за храна на пчелите, кошери и всякакви необходими пособия. Изложението заради ковид пандемията е прекъсвало за една година и това веднага е предизвикало недоволство сред фермери и любители на меда.