0

К лематисът е многогодишно растение, което с гигантските си цветове е желано във всяка градина. Но най-хубавото е, че веднъж вкоренено, то живее десетилетия – до 50 години.

Цъфти в разнообразни цветове, може да го насадите като бордюр или като декоративна ограда, дори вирее в контейнери. Клематисът е издръжливо растение, което може да превземе ъгъла на градината ви. Но в същото време е достатъчно деликатно, така че ако не му се осигурят необходимите условия, то дори да не може да се вкорени. Често се случва да загине, освен това си има тънкости при резитбата.

Родината му е Северна Америка и е част от семейство с над 300 вида. С подходяща резитба може да цъфти цяло лято. Обикновено няма мирис, само някои видове имат лек аромат на ванилия.

Клематисът се отглежда като декоративно растение от 16-и век, когато сорт с пурпурен цвят е култивиран, за да краси градината на кралица Елизабет I.

Групи

Всички разновидности са разделени на три големи групи според времето на цъфтежа им: ранноцъфтящи сортове, които образуват цветове в късната зима и рано напролет; сортове, които цъфтят цяло лято; сортове, цъфтящи през лятото и есента. Колкото по-рано цъфти клематисът, от толкова по-малко резитба има нужда в дългосрочен план.

За успешното отглеждане на клематис на първо място има значение подходящата почва. Това растение обича добре дренирани, леко кисели почви с pH между 6,5 и 7. Има нужда от слънчева светлина поне 6 часа дневно, но в същото време корените му трябва да се поддържат влажни и на хладно. С други думи – върхът трябва да е на слънце, корените в сянка. Това означава, че в основата трябва да сложите добро количество мулч или покривни растения, за да се запазва влагата. В най-добрия случай ви трябва следобедна сянка, за да избегнете прегряване.

Засаждане

Трябва да се засажда преди първата слана есента или след последната слана през пролетта, за да му се даде време да се установи. Трябва да изкопаете ямка, която да е приблизително три пъти по-широка от кореновата система. След като запълните с пръст ямката, полейте добре и сложете слой мулч, за да се пазят корените на хлад. Можете да засадите край клематиса и растение с плитък корен, което да осигурява допълнителна сянка.

Не засаждайте твърде на гъсто, за да осигурите добра циркулация на въздуха, така да избегнете зараза с бактериални и гъбични болести.

Клематисът може да се засади като пълзящо растение, ако имате свободни петна в градината, които искате да запълните.

Другият начин е да го засадите като катерливо растение върху опора – пергола, ограда или беседка. Уверете се, че перголата има малки ламели, така че листата на клематиса да могат да се увиват.

Прищипване

През първото лято е добре от време на време да прищипвате връхчетата, за да стимулирате разклоняването и да помогнете растението да насочи енергията си към развитие на кореновата система. Това е много важно при засаждането през пролетта.

Докато клематисът се установи, пазете корените му и в никакъв случай не се опитвайте да го пресадите на ново място.

Подхранвайте с рибна емулсия

Клематисът има нужда от наторяване, затова е добре да го подхранвате с рибна емулсия или универсален тор през пролетта, преди да се оформят пъпките. От пролетта нататък всеки месец може да подхранвате с малка доза балансиран тор.

През първата година трябва да поливате всяка седмица. Клематисът има нужда от постоянна влага, за да образува здрава коренова система.

Повечето видове са устойчиви на зимните условия, но продължителният студ може да доведе до проблеми. Тук на помощ идва дебел слой мулч.

Премахнете вдървесените разклонения през пролетта, за да направите място за нови пъпки. Добре е да премахвате всички над 3-годишни стъбла.