0

П рез август агрометеорологичните условия ще се определят от температури около и над климатичните норми. През месеца дефицитът на почвена влага ще бъде лимитиращ фактор за развитието на късните земеделски култури. Вследствие на поднормените юлски валежи и продължителните горещи периоди с екстремно високи максимални температури, до и над – 40 градуса, почвените влагозапаси са оскъдни според Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ.

В края на юли в по-голямата част от полските райони отсъстваше продуктивна влага в 50 cм почвен слой, а в 100 cм слой нивото на влагозапасите беше под 50% от пределната полска влагоемност. В част от южните райони отсъстваше влага в целия еднометров почвен слой.

Локални валежи

Прогнозираните локални валежи през втората половина от първото десетдневие на август ще бъдат без особено стопанско значение и няма да доведат до съществена промяна в нивото на почвените влагозапаси. Дефицитът на почвена влага ще налага повишение на поливните норми при зеленчуковите култури, есенните сортове овошки и късните хибриди царевица. До средата на август при царевицата в зависимост от ранозрелостта й ще се наблюдават различни фази: при ранните хибриди - восъчна и пълна зрелост, при средноранните - млечна зрелост, а при късните хибриди ще протича наливане на зърното.

Слънчоглед

Прогнозираното горещо и сухо време през втората половина от август ще ускори последните фази от развитието на късните пролетни култури. В края на второто десетдневие при слънчогледа в полските райони ще се наблюдава масово техническа зрелост, а в края на третото - голяма част от среднокъсните хибриди царевица ще встъпят във восъчна зрелост.

През август се прогнозират максимални температури от порядъка на 35-40 градуса С. Тези стойности ще влияят негативно върху цъфтежа и оплождането при зеленчуковите култури от късното производство (краставици, зелен фасул, тиквички).

Сухото време през повечето дни от месеца ще ограничава развитието на редица гъбни болести с изключение на брашнестите мани по овощните и зеленчуковите култури. През август продължава вредната дейност на второто поколение плодови червеи. Очаква се увеличение популацията на акарите. В лозовите масиви е необходимо да се следи за появата и плътността на гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец. При необходимост растителнозащитните пръскания трябва да се провеждат през по-хладните часове на деня при температура под 25 градуса с препарати с подходящ карантинен срок, съобразен с периода на зреене на културите.

Рапица

Задълбочаващото се засушаване през втората половина от месеца ще възпрепятства провеждането на предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване със зимна рапица. Агротехническите срокове за сеитбата на рапицата започват през третото десетдневие на август.

Празнуват юбилей на Странджанския манов мед в Царево

Фестивал по случай 20-годишния юбилей на Странджанския манов и Страджанския пчелен прашец се провежда в Царево. Празникът започна на 1 август и продължава до 10 август. Двата продукта, както и българското кисело мляко и саламуреното сирене са с най-високата възможна защита на ЕК, като мановият мед и прашецът са първите наши продукти, които през април 2019 г. я получиха, припомниха от МЗХ пред „Телеграф“. От ведомството уточниха, че „Странджански манов мед“ се произвежда в общините Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново и Средец.

Фестивалът се провежда всяка година под формата на изложение, на което пчелари от Странджа излагат защитения мед и прашец, но гостуват и техни колеги от страната със свои продукти.

Пчелният манов мед е произведен от медоносни пчели от секретите на живите части на растенията и от екскретите на смучещите насекоми по растенията. Отделянето на т.нар. медена роса от някои насекоми, която се събира от пчелите, както и от сладката течност от жълъдите на дъба, формират продукта. Той има специфичен вкус, аромат на печени плодове и карамел и тъмнокафяв до черен цвят със зеленикав оттенък.

„Странджански манов мед“ е с много минерали, богат ензимен състав и висока електропроводимост. Притежава висока антиоксидантна активност. Този продукт има

голям потенциал да се утвърди както сред българските потребители, така и да си завоюва свое място на европейския и световния пазар на пчелен мед. На откриването на фестивала беше представена и изложба от архивни снимки.

Кметът на Царево инж. Георги Лапчев и Манол Тодоров, шеф на сдружение „Странджански манов мед“, приветстваха гостите и приеха поздравителни адреси от зам.-премиера Мария Габриел и министъра на земеделието Кирил Вътев.