0

Р едовната консумация на мляко, риба и снабдяването на организма с достатъчно витамин D е първостепенно за здравите кости. Те ни помагат да получаваме достатъчно калций и да имаме добра двигателна активност. Физическите упражнения също са важни за поддържане на здрав скелет. Затова се препоръчват поне 30 минути упражнения. Ежедневните разходки с нормално или ускорено темпо също са чудесен начин да поддържате добра форма.

Факт е, че костите претърпяват промени. Това се случва особено след 30-годишна възраст, когато започваме да губим от плътността им. Тогава костите загубват своята здравина, податливи са на фрактури най-вече в областта на таза, гръбначния стълб, ръцете. Така може да се стигне дори до начален стадий на остеопороза. Това води до увреждане на гръбначните прешлени, постоянни изменения “изгърбване”, болка в гръдната кост или гръбнака. Заболяването се среща най-често при жените в периода на менопаузата.

Според статистиката повече от 420 000 българи страдат от остеопороза, като 80.4% от тях са жени, а 19.6% – мъже. На всеки час се регистрират поне по шест фрактури, в резултат на крехки кости или около 150 дневно. При поява на симптоми най-често говорим за напреднало заболяване. Не е изключена и липсата на такива при напреднал стадий.

Обикновено това е така до появата на първата фрактура, която може да причини внезапна силна болка. Травмата може и да е минимална, но е достатъчна, за да причини сериозно счупване. Характерни са фрактури при седнало положение, дори и в леглото. Постепенно нарастваща болка също е характерна при заболяването.

Фактори

Рискови фактори са – генетична обремененост, хормонален дисбаланс, тютюнопушене, прекомерна употреба на кофеин, ниски нива на калций, фосфор, лоши хранителни навици и липса на двигателна активност, алкохол и др. Затова превенцията е изключително важна.

Хранене

Ето кои храни още може да включите в менюто си, за да предотвратите проблеми с костите.

Ядки

Семената и ядките са източник на омега-3 мастни киселини, за които е известно, че се борят с възпалението и помагат за намаляването му в съединителната тъкан и ставите. Затова може да наблегнете на консумацията на бадеми, орехи, кедрови ядки, ленени семена и семена от чиа. Студеноводната риба също е отличен източник на омега-3 мастни киселини. Освен че намаляват възпалението, тези хранителни вещества могат да намалят риска от диабет и сърдечни заболявания.

Плодове

Много плодове имат мощни антиоксиданти, които намаляват възпалението в тялото. Това определено помага за болки в ставите. Боровинките например имат силни флавоноиди, които изключват възпалителния отговор в тялото. Ананасът също така съдържа силен елемент - бромелаин, за който е доказано, че облекчава болките в ставите, които идват от ревматоиден артрит и остеоартрит.

Кръстоцветни зеленчуци

Кръстоцветните зеленчуци включват брюкселско зеле, карфиол и броколи. Установено е, че тези храни блокират ензимите, които водят до подуване на ставите. Те също така са богати на голяма брой витамини и минерали.

Ароматните кореноплодни зеленчуци като лук, чесън, куркума и джинджифил пък са известни със своите противовъзпалителни свойства. Те могат да облекчат болки в ставите и други симптоми на артрит. Кореноплодни зеленчуци и чесън могат да се добавят към ястията за допълнителен вкус, като същевременно влияят ползотворно на ставите.

Зехтин

Зехтинът е отличен заместител на възпалителни масла като слънчогледовото и може да се използва в салати или за готвене. Богат на антиоксиданти и витамини A, D, E и K, зехтниът е отлично допълнение към средиземноморски тип хранене, както и към всеки друг здравословен хранителен режим.

Овесени ядки и ръж

Докато протеините в рафинираните зърна могат да предизвикат възпалителна реакция в организма, пълнозърнестите храни могат да помогнат за противодействие на възпалението. Зърнените храни, препоръчвани за намаляване на възпалението и болките в ставите, включват овесени ядки, ръж, ечемик.