0

Р азсадът вече е засят, подготвяме оранжериите и градините за неговото постоянно място. Сега е времето да помислим как да разчертаем градината си и кое растение къде да засадим. Изборът на подходящи съседи е много важен.
Доматите са сред най-популярните култури, които отглеждаме в градината си. В зависимост от климата, където живеете, можете да ги отглеждате на открито или в парник, а дори в контейнери на терасата.
Независимо от начина, който сте избрали, определени растения, които ще посадите наблизо, могат да увеличат реколтата ви от домати.

Помощ

Тези растения могат да повишат броя домати, които ще отгледате. Същевременно ще ви помогнат да се справите с различни заболявания и неприятели. Този начин на отглеждане на земеделски култури се нарича алелопатия – когато едно растение има благоприятно взаимодействие и помага на друго.
Това най-просто казано е процесът, когато засаждаме различни растения на едно място. Алелопатията е по-добрата алтернатива на монокултурите.
В биологичното земеделие биоразнообразието е ключът към успеха. Засаждаме колкото се може повече различни растения. Но това не се прави хаотично. Напротив, много внимателно трябва да се помисли кои растения ще бъдат добри съседи едно на друго. Колкото повече линии на благоприятно взаимодействие изградим, толкова по-стабилна и устойчива ще е екосистемата.

Алелопатия

Има различни видове алелопатия. В едни случаи целта е да приберем максимално богата реколта от определена площ. Вземаме максималното от земята, която ни дава всичко, на което е способна, като същевременно плодородието й се запази.
Като наслагваме различни пластове култури на определена площ с течение на времето, ние получаваме по-богата реколта, отколкото ако засаждаме само една култура.
Понякога засаждането на няколко растения едно до друго може да намали реколтата от всяко едно, взето индивидуално. Но накрая като цяло реколтата ви ще бъде по-богата. Това важи както за малки градини на хоби градинарите, така и за по-големи земеделски стопанства.
Такъв пример са марули, засадени сред представители на семейство Кръстоцветни. Марулите могат да бъдат прибрани преди другите растения да достигнат зрелост.
Освен че увеличава реколтата, алелопатията се отразява позитивно и на почвеното плодородие. Това е така, защото има определени растения, фиксиращи дадени елементи в почвата, които след това могат да се използват от други култури. Такива са азотфиксиращите растения като фасула. Те усвояват азот от въздуха и го вкарват в почвата в подходяща форма, което помага на микроорганизмите, живеещи в корените.
Друго такова полезно растение е черният оман, който има дълбоки корени. Той може да извлече хранителни вещества и да ги внесе в горния почвен слой.

Вредители

Алелопатията е много подходяща и при борба с вредителите, които могат да унищожат реколтата ви. Така например засаждането на моркови и лук заедно е благоприятно и за двете култури, защото заради силната си миризма двете растения взаимно отблъскват неприятелите си.
Туртата може да се разсажда из цялата градина, защото нейният силен аромат отблъсква много неприятели. Тя също така отделя химикал от корените си, който играе роля на силен пестицид в продължение на години и убива вредните нематоди в почвата.
Други растения благоприятстват развитието на културите, привличайки полезни насекоми, които се хранят с вредителите. Това помага да изградим градината си като устойчива екосистема. От друга страна, много растения привличат и полезни опрашители като пчелите. Без тези насекоми много трудно ще получите каквато и да е реколта.
Някои растения подобряват микроклимата, като например осигуряват сянка на други, предпазвайки ги от слънцето или непозволявайки на почвата да се засуши. Това се отразява благоприятно на околната среда, като се намалява нуждата от много вода за напояване.
Когато отглеждате домати, трябва да имате предвид няколко фактора, когато решавате какви растения ще засадите в близост до тях.

Примери

Ето и най-добрите съседи на доматите.

1. Пипер.
Някои градинари и книги ще ви кажат никога да не засаждате членовете на семейство Картофови заедно. В това семейство влизат картофите, доматите и пиперът. Причината е, че те имат общи болести и заболяванията може да се прехвърлят от едното растение на другото. Проблемът всъщност идва, ако засадите един представител на това семейство след друг на едно и също място. Отглеждайки ги един до друг, е по-добро решение. Засаждайки домати и пипер един до друг, ще бъдете улеснени, защото те растат по едно и също време в сходни условия. Пиперът извлича ползи от сянката и влажността, създадени от доматите наблизо.
2. Аспержи.
Аспержите са многогодишно растение. Когато те се приберат през пролетта, изглежда няма какво да засадите на освободеното място. Вместо да го оставите да пустее, можете да засадите домати, за да запълните мястото.
3. Моркови.
Морковите също могат да бъдат засадени до доматите. Самите те могат да пораснат по-малки като размер, но в крайна сметка ще оберете по-голяма реколта. Но вместо да ги отглеждате по едно и също време, можете да направите така, че реколтите да се припокриват. Да засадите и приберете ранни моркови от лехите, където после ще насадите домати. А вероятно и като отгледате втора реколта моркови, след като доматите узреят и бъдат обрани.
4. Фасул.
Доматите нямат нужда от много азот, имат нужда от калий, за да цъфтят и плододават добре. Но фиксацията на азота при фасула е добър като цяло за градината ви.
5. Лук и чесън.
Лукът и чесънът също са подходящи съседи за доматите. Техният силен мирис може да отблъсне много неприятели.
6. Марули.
Марулите и други ниско растящи листни зеленчуци са подходящи за запълване на местата, останали свободни между доматените насаждения в началото на новия сезон.