0

Н ационалният отбор на България по спортен риболов в дисциплината „Метод Фидер” пропътува 12 000 км, за да участва на световното първенство в Южна Африка. На езерото Нил, на 250 км от Йоханесбург, нашите състезатели ловиха шарани в конкуренцията на още 11 отбора. Българският тим, за когото това беше първо международно участие, завърши на девето място.

Националният отбор беше съставен от петима състезатели – Ангел Добрев от Горна Оряховица, Али Даут от Казанлък, Владислав Йотов и Ивайло Филипов от София, плюс ловчанлията Йонко Йотов. Делегат беше секретарят на федерацията по риболовни спортове Станил Йотов. В логистиката много помогна емигрантът ни в Йоханесбург

Цонко Андреев, на когото бяха доставени чрез въздушно карго над 30-те въдици на отбора.

Маршрут

След 12 000 км със самолет до Йоханесбург и още 250 км по суша до град Мокопане нашите пристигнаха на водоема, който се оказа част от ограден с бодлива тел резерват в джунглата. При настаняването организаторите предупредиха да се държат плътно затворени вратите и прозорците на бунгалата. Причината беше в хилядите малки

маймуни, които влизат вътре и тършуват за храна. Освен това трябваше да се внимава и за змиите, сред които шест от най-отровните видове в света. При тренировките нашите бяха изненадани и от гущер около метър, каквито живеят в езерото. Паяци, стоножки и

причудливи птици оформяха останалата част от пейзажа.

Да участват, пристигнаха общо 12 отбора – по два от ЮАР, Германия и Литва и по един от България, Унгария, Румъния, Чехия, Словакия и Италия. Езерото се оказа царство на шараните – от масовия размер по кило, та чак до 7-8 кг. Имаше и сомове между 3 и 10 кг, плюс местния вид „тилапия”, който обаче не се зачиташе.

Метод

Дисциплината „Метод Фидер” е вид дънен риболов с хранилка. Още на тренировките стана ясно, че езерото бъка от шарани. И ако няма удар до 2-3 минути, трябва да се заметне повторно и да се подаде още храна, за да бъде „сервирана масата”. За победа или предно класиране на състезател във всеки от четирите сектора беше нужен улов от порядъка на 80-100 кг за пет часа, колкото продължаваше всеки от двата манша в събота и неделя (3-4 декември). За двата дни бяха уловени общо над 4 тона шарани и сомове.

Шампиони

Световни шампиони отборно станаха унгарците, а техният млад състезател Петер Бако триумфира и като индивидуален първенец. На второ място завърши Германия, а на трето - Чехия. Българският тим финишира девети предвид факта, че досега нямаше абсолютно никакъв опит на международни състезания. Нашите риболовци ловиха достатъчно като бройка шарани, но най-вече такива по килограм. Тези в челото на класирането хващаха същия брой, но сред тях и от големите, което в крайна сметка определи и крайното класиране.

За България това участие в Южна Африка беше много важно, тъй като чрез него получи правото да организира световното първенство по „Метод Фидер” през 2024 г. на Гребния канал в Пловдив. Лично президентът на световната федерация ФИПС проф. Уго Краудио Матеоли заяви, че според него каналът е едно от най-добрите съоръжения за спортен риболов в Европа.