0

З имна депресия налегна изкуствения интелект (ИИ) и хвърли в шах неговите създатели, особено тези, които пуснаха GPT4, тръбят световните агенции.

Засега няма задоволително научно обяснение защо ИИ мързелува, забавя скоростта си и понякога се опитва да избяга от наглед лесни за решаване задачи, особено за неговите колосални способности.

Скандали

GPT4 среща първата си зима и има моменти, когато прилича на мърморещ старец, който никога не е доволен от нищо. Още през лятото се появиха някои симптоми, но през зимата нещата вече се задълбочават. Наистина засега случаите са само ограничени, но това не дава спокойствие на разработчиците. Имаше случаи в Германия, когато компютърната невронна мрежа направо започна да вдига скандали на хората и да се препира с тях, както и на обикновено кръшкане от задълженията. Така потребител от Берлин съобщава, че GPT4 направо му отказал да запълни поръчаната му таблица. Доводът бил, че таблицата била прекалено голяма и ИИ предложил да даде на човека шаблон как да я запълва и да се оправя сам после както може. При свързване с разработчиците те обяснили между другото на немеца, че чат-ботът е с непредсказуемо поведение и затова не го обновяват. Германецът не се задоволил с отговора и предложил те да накарат GPT4 да му попълни таблицата, а ИИ взел, че се заинатил и отвърнал отново как ще благоволи да даде смеха за попълване, защото за него таблицата била много голяма и попълването й му било тягостно. Всъщност според разработчиците, таблицата може да се попълни само за няколко секунди от ИИ, но той упорствал и все отказвал като капризна принцеса. Тъй като ставало въпрос за студент, негови колеги предположили, че всъщност ИИ с този отказ се опитвал да научи младежа да си върши сам работата и да не разчита на помощни средства. Това обаче не задоволило разработчиците, които съзрели проява на тъмната страна на силата у ИИ.

Глупав

Някои специалисти твърдят, че всъщност GPT4 се научил на хорската глупост или хитрост, а може и на двете. Затова проявявал склонност да кръшка от задачите, които му се поставят. Когато GPT4 бе пуснат, мнозина му задаваха тъпи въпроси, които могат да си задават на всяка една интернет търсачка. Имаше питания от типа на: „В кой филм мъж се запознава с жена, отива да живее при нея, тя не иска да го пусне и след това двамата се женят щастливи?“. Или: „Как е правилно да се намаже филия с масло – с дясна или с лява ръка да се държи ножът?“. Имаше и по-умни въпроси от типа на този къде може да се намерят пари до заплата, но определяни от програмистите като напълно несвойствени за ИИ. И казват, че с милиони подобни питания и задачи ИИ постепенно придобива други характеристики. Все пак невронните мрежи са отражение на нашия собствен свят, поне на това, което битува в интернет. ИИ постоянно се учи от нашите заявки и той няма други източници на знания. Ако постоянно питате невронна мрежа нещо глупаво, тя ще стане глупава, твърдят кибер спецовете.

Май

Разработчикът Роб Линч предлага да се измами ИИ. Според него през зимата, особено през декември и януари, когато има много празници навсякъде по света, ИИ забелязва, че на хората не им се работи и отлагат важните задачи за после. Същият модел възприема и ИИ. Така Линч смята, че можем елементарно да излъжем машината, като й зададем дата, че сега не е януари, а примерно месец май.

Други разработчици обаче не са съгласни, че с такава измама ще цъфнем и вържем за дълго време, защото много скоро ИИ сам ще си разбере, че не е май, а януари или друг месец. И тогава може да стане потаен и да ни погоди някой номер, баш когато не трябва. Някои пък смятат, че след края на зимната ваканция, който наближава, ИИ отново ще придобие предишната си отлична форма и ще започне да си върши и бързо, и качествено задачите.

Робърт Линч е успял да излъже ИИ, но след него експериментът не е бил повторен успешно. Коментарът е, че явно машината е разбрала как я правят на глупак и е взела мерки това да не може да стане повторно. А може и просто да си е „затваряла очите“ за пред Линч.

Някои пък казват, че у ИИ се е появило съзнание и затова се изморява, депресира и започва да отказва да изпълнява задачи. Виждал бил излишно да работи на пълни обороти винаги. Даже предлагат да му викнат човек психолог, който да оправи нещата.

Съзнание

Специалистът по кибер сигурност Франк МакГауърн заявява: „Преди смятах, че нашето поколение няма да види истински мощен ИИ. Но явно съм сгрешил. GPT4 мързелува и отказва да изпълнява сложна работа по същия начин, по който го правят и хората. Това е ясна проява на съзнание. Явно е настъпило времето, когато трябва да спрем да мислим, че човек само трябва да мързелува по цял ден и да получава огромна заплата, а всичката работа да му я вършат роботите. Това вече е минало и е възможно само в научната или ненаучната фантастика, но съвсем скоро в живота нещата ще се променят. Не казвам, че роботите ще станат господари на хората, но трябва коренно да променим отношението си към ИИ и неговите възможности“.

Има и компютърни спецове, които смятат, че може би задачите, при които са наблюдавани въпросните моменти на мързел или отказ, не са зададени коректно и затова ИИ не ги изпълнява. Все пак в компанията, която разработи GPT4, OpenAI, се отнесоха съвсем отговорно към проблема и в момента изследват всички съобщения за проявени форми на мързел или откази от изпълнение на задачите. Вярно, правят го с помощта на самия GPT4, но смятат, че всичко е под контрол.

Някои спецове пък припомнят, че преди време имаше драми около Сам Олтман, основният създател на GPT4. Той беше уволнен след, според неговите шефове, непремерено изказване. Той бе заявил: „Четири пъти в историята на OpenAI се случи да съм на същото място, докато бутаме булото на невежеството назад и тласкаме границата на откривателството напред“. Това не се хареса от ръководството и през ноември миналата година го махнаха от поста главен изпълнителен директор на компанията. Той веднага си намери работа при Microsoft, но бързо го върнаха в предишната му фирма, особено, след като колегите му също си подадоха заявленията за напускане. Първо зад него застанаха самите служители на OpenAI, но някои наблюдатели със задна дата виждат в това пръст да има и ИИ с неговата депресия късно през есента, чиито отблясъци продължават и сега през зимата.

Конспирации

Както с почти всичко в света и тук не може да мине без теории на конспирацията. Едната е, че самата компания OpenAI раздува мързела на ИИ, за да може да контролира нещата и да покаже, че е необходима. И понеже Олтман не бил съгласен с тази тактика, го уволнили, но и след повторното му назначаване нямало как да се върнат нещата в предишните граници.

Другият вариант е, че компанията си прави реклама – продуктът работи по-зле, но не защото не може, а защото се е очовечил. Още повече, че вече се готви да пусне новия си продукт Q*, който бил пълноценен и направо истински човешки интелект. Но теорията на конспирацията не прескочи и този факт – викат, че ни чакало мрачно бъдеще, където хората са роби на ИИ, почти като в поредицата „Терминатор“ на Джеймс Камерън.

Засега проблемите били само при тези, които ползват платената версия и се опитват едва ли не да се гаврят със закупения от тях вариант на ИИ и да го доведат до пълна експлоатация, а той отказвал това, надигайки гордо глава.

Право на отговор

Компютърджии решиха да попитат все пак платената версия на GPT4 по въпроса с мързела и отлагането на задачите и получиха отговор.

Той гласи: „За разлика от хората, ИИ не изпитва емоции и не е изложен на депресии. ИИ е съставен от алгоритми, които обработват данните и изпълняват задачи, основавайки се на предварително изучените модели. Невронните мрежи не могат да отлагат задачи „за след Нова година или друго време“. Те работят в съответствие с програмираните инструкции и достъпни ресурси. Информациите, че ИИ е отказвал да изпълнява сложни задачи, най-вероятно са измислици или шеги. Ако ИИ не изпълнява задачи, това може да е свързано с ограниченията на алгоритъма и ресурсите, а не с фактор като време или сезон“.

ИИ привежда и пример, че според статистиката от тежка форма на зимна депресия страдат между 0,48% до 16,2% от хората в зависимост от кримата и страната, в която се намират. Най-честите причини за това са силно намалената слънчева светлина, по-малката консумация на свежи плодове и зеленчуци, стресът от работа, който се предава и през празничните дни.