0

О ще от библейски времена до днес критиците на властта нямат радостна съдба. Много преди руския опозиционер Навални да умре мистериозно в затвора, това се случи и с Йоан Кръстител. Той бива обезглавен, задето критикувал безмилостно греховната връзка на цар Ирод с Иродиада, която преди това е била омъжена за брат му. Заради това праведникът, кръстил Иисус във водите на река Йордан, е обезглавен по заповед на владетеля.

Саломе получава главата на свети Йоан Кръстител. Картина от Караваджо. 

 Саломе получава главата на свети Йоан Кръстител. Картина от Караваджо. 
wikipedia.org

Дъщерята на Иродиада - Саломе, отнесла главата на Кръстителя на майка си. Последната обаче се бояла, че ако погребат тялото му заедно с главата, Йоан ще вземе да възкръсне и отново ще започне да я изобличава. Затова тя закопала главата на светия Предтеча някъде в градината на двореца. И така започва легендата за тази християнска реликва. На 24 февруари църквата отбелязва Първото и второто намиране на главата на Йоан Предтеча (Кръстител). Едва ли има друга светиня в християнския свят с толкова бурна съдба като нея.

Елеон

В онези дни една прислужница на име Йоана знаела мястото на мощите. Tя била християнка, затова взела главата през нощта и я погребала на Елеонската планина, в един от имотите на Ирод.

В Амиен са убедени, че се молят пред главата на Кръстителя.

 В Амиен са убедени, че се молят пред главата на Кръстителя.
m.netinfo.bg

След много време един знатен велможа, на име Инокентий купил това място на Елеонската планина, построил си там килия и станал монах. Докато копаел ров за основите на църква, по Божий промисъл намерил скрития в земята съд с главата на Христовия Предтеча. С голямо благоговение я съхранил при себе си, а преди смъртта си я положил при своята килия, в църквата. По времето на император Константин Велики (313-337) Свети Йоан се явил на двама монаси, тръгнали на поклонение по Светите места, и им открил къде е погребана честната му глава, въпреки че те отначало не му повярвали. Като я сложили в чувал, те продължили към Йерусалим.

Грънчарят

По пътя към тях се присъединил беден грънчар от град Емеса и монасите му дали да носи чувала с главата на Кръстителя. Изведнъж му се явил свети Йоан Предтеча и му рекъл: "Остави спътниците си и бягай от тях с чувала, който държиш в ръцете си". Светецът наредил това, защото виждал леността и неверието на монасите.

Двамата монаси не повярвали веднага на явлението на предтечата.

 Двамата монаси не повярвали веднага на явлението на предтечата.
sveticarboris.files.wordpress.com

Когато дошло време да се спомине, на свой ред грънчарят положил светата глава в съд за вода, заключил този съд в ковчег и като го запечатал, предал това съкровище на сестра си. Така главата на св. Йоан Кръстител, като преминавала дълго време от един човек в друг, накрая била предадена на някой си йеромонах Евстатий, който живеел в една пещера недалеч от Емеса.

Изцеление

Болните, които идвали при него, получавали изцеление от чудесната благодат, изхождаща от главата на свети Йоан. Евстатий обаче изпаднал в ерес и малко преди да избяга, скрил мощите в пещерата. След много години на това място се събрали православни монаси, които основали манастир.

Професор Попконстантинов показва отритите в Созопол мощи.

 Професор Попконстантинов показва отритите в Созопол мощи.
sozopol.org

Оттам по времето на император Валент (364-378) светинята е пренесена във Витиния, а по-късно от император Теодосий Велики (379-395) - в Константинопол, където по негова заповед бил изграден прекрасен храм, в който положили честната глава на Предтечата.

По време на ереста на иконоборците, благочестиви християни, бягайки от Константинопол, взели със себе си главата на Кръстителя и я занесли в Комана. Тук те отново я скрили в земните недра, като я положили в сребърен съд. Тази драгоценна светиня се съхранявала там до времето на император Михаил III (842-867).

Цариград

Тогава светинята била намерена по Божествено изволение и била пренесена в Цариград от патриарх Игнатий. Отначало тя се съхранява в двореца, а после в Студийския манастир „Свети Йоан Предтеча".След превземането на Константинопол от кръстоносците следите й се губят. Днес много градове и държави претендират да имат по-големи или по-малки части от тази реликва.