0

И злезе от печат дългоочакваната книга на светогорския монах Салатиил „Светогорецът“. Тя ни запознава отблизо с един съвършен образец на православното старчество, за което само сме чували - с един от така наречените „невидими старци“, които тайнствено обитават Света гора Атон, без да се показват на никого.

Творчество

Читателят ще се запознае с един уникален автор, познат до този момент на десетки вярващи християни в няколко православни страни. Творчеството на монах Салатиил не се изчерпва с художествената проза. Той е автор на богословски трудове, поезия, дневници и филми. Повечето му книги са драматизирани, а по негови стихове са написани множество песни. Необикновеното в личността му е това, че сам той - монах, сега подвизаващ се в пустинническа килия на Света гора Атон, пише главните си произведения в художествена проза. Трилогията му „Началникът на тишината“, „Ангелите винаги идват“, „ИНЦИ“, както и настоящата книга са написани в непознатия досега в православното творчество стил „повест притча“. Книгата „Светогорецът” се чете на един дъх заради интересния сюжет, характерен по принцип за притчите и поднесен от майстор разказвач.

Възможно ли е по този начин да се говори за Христос, за християнската вяра? Отговорът е в нарастващата популярност на книгите на автора сред православния читател.

Четирите книги на монах Сaлатиил досега са претърпели общо над двадесет издания в тираж от неколкостотин хиляди и продължават да се издават. Самият автор обяснява стила си с притчите, разказни в Евангелието. Така проповедта става жива и поучителна от само себе си, няма нужда от дидактика.

Завесата

Повдигайки завесата над „невидимите“ атонски старци, авторът ни среща със своя главен герой Светогорецът, който е въплъщение на отеческа християнска любов и мъдрост, а животът му - жива проповед на евангелския живот.

За своя герой Светогорецът монах Салатиил не открива много. Но казва, че е имал щастието да общува с много старци. Нищо чудно, че образът на Светогорецът е така плътно изваян, жив и реалистичен. Личност, с която не искаш да се разделяш, по подобие на останалите герои от книгата.

Светогорецът - това е духовният отец, за когото копнее всеки християнин, тръгнал по пътя на спасението. Той ще ни дари с любов, ще ни научи, утеши, укрепи, ще ни направи силни и спокойни. И ще ни научи на най-важния урок - да търсим и преборим антихриста първо в себе си. Накрая ще ни остави в завещание най-силното оръжие - покайната Иисусова молитва.

Измислен свят

„Ние живеем в измислен свят. Но да се разбере това е трудно, много трудно. Затова е нужно да спреш, да прекратиш участието си в тази натрапена игра, да погледнеш отстрани, да станеш „не от мира сего“.“

„Войните, политиката, финансовите, спортните, космическите достижения, кризите, световното задкулисие, научните открития, философските търсения, културните революции нихилизмът, безразличието, обиденото самолюбие на човечеството – и нищо! Резултат – нула. Празнота. А отговорът е прост – да бъдем с Бога.

А как да бъдем с Бога? Да се обърнем към Него, да започнем да говорим с Него, тоест да се молим“.

„..Обърни се към главното. Не губи времето на живота, то е кратко“.

„Каква полза, ако станеш милионер или президент, а в душата ти, както преди, има тревожност, завист, злоба, страх, суета и пустота? И, обратно – ако нямаш нищо, но в душата ти има свещен покой, исихия, мир, любов, Бог, то имаш всичко!“

Разгръщайки страниците на книгата, читателят ще се запознае отблизо с един съвършен образ на православното старчество, за което само сме чували - с един от така наречените „невидими старци“, които тайнствено обитават Света гора Атон, без да се показват на никого.

"Невидими, тоест неизвестни за хората от този свят, те са главно заради това, че самият свят не иска да ги знае, не иска да познава такъв начин на живот, вътрешно му се противи. Светът гледа на външното, а невидимите живеят вътрешно. Светът цени всичко, което може да се пипне, види, почувства и използва: имущество, богатство, украшения, модни дрехи, техника, автомобили, самолети. Невидимите ценят това, което не можеш да видиш с очите, не можеш да го купиш и да го сложиш в банка: доброта, кроткост, смирение, вяра, милосърдие, жертвеност, търпение, надежда, състрадание и любов.

"Хората живеят редом с други хора...Те бързат всеки ден за среща със скъпия човек, с родния град, с увлекателната си работа... А ние, пустинниците, непрестанно бързаме за среща с Бога. Позналият нетленната радост в Бога нищо повече не вижда; не само не мисли за каквито и да е други места на земята, но дори изобщо не мисли за своя земен живот, не си спомня какъв е бил, какво велико нещо би могъл да направи. Само Светлината е пред него, само Светлината"

(Монах Салатиил. Светогорецът. LIBRUM, 2022).

Книгата „Светогорецът“ възкресява от забвението исихазма, просиял в древност и по нашите земи. Прелиствайки страниците на едноименната повест притча, читателят по друг и по-жив начин ще осъзнае духовния и молитвен подвиг.

Личността на самия автор не е никак еднозначна. Тя познава възход и падение, сила и слабост. Но преодолявайки изкушенията, монах Салатиил ни показва силата на християнството, великата Божия милост, оставя ни един жив пример на покаяние и честност. Може би в това всеки от нас ще познае в някаква степен и себе си?! Тогава това би бил вторият важен урок, който ще научим.

Книгата може да бъде поръчана от онлайн книжарница „Либрум“(Librum) тук: www.librum.bg/storefront/svetogoreczat/