0

Н а 6 август църквата отбелязва Преображение Господне. Този празник е установен в първите векове на християнството и ни напомня едно от най-важните евангелски събития – явяването на Господа в небесната слава и образ пред трима от учениците Си.

Планината Тавор

 Планината Тавор
wikimedia.org

Мястото на това библейско събитие е планината Тавор, посещавана днес от хиляди поклонници от цял свят.

Чудото

Там са вдигнати два храма - православен и католически. Скоро след освещаването на първия свещениците започнали да забелязват, че всяка година на празника Преображение неизменно се появява облак. Понякога били много облаци. А август по тези места е най-сухият месец. Тогава на небето няма нито едно облаче дори за цвят и никакъв вятър.

Kатолическата базилика, датира от времето на кръстоносците.

 Kатолическата базилика, датира от времето на кръстоносците.
alef-bg.org

Скоро това явление светкавично добило известност в целия православен свят и от всички краища на земята започнали да се стичат поклонници. Хиляди хора станали свидетели на това чудо, твърдейки:

„Видяхме на небето облаци, които долетяха отнякъде с огромна скорост и застанаха над нас, въпреки че нямаше дори помен от вятър”. И още:„Отнякъде с огромна скорост долетя едно облаче, което, стигайки до църквата, сякаш се разтвори над нея. Други облачета го следваха, но над храма и те се разтваряха във въздуха…”

Понякога облаците излъчвали тайнствена светлина: „Видяхме в тях да проблясват светкавици, подобни на светкавиците при буря, но без гръм; само ярки проблясъци, като искри и звездички…”

Понякога облаците се държали удивително: „На литургията пяха два хора. Внезапно над първия се появи облак. Когато запя вторият хор – облакът се премести над него. После пак над първия и обратно. И това продължи цялата служба!”

Православие

Още в началото на XX век на Тавор недалеч от православния храм свой манастир с базилика построили и католиците. Но ето какво отбелязват в своите разкази поклонниците: „Облаците, сякаш плувайки във въздуха, стигат до православния храм. После сменят посоката и тръгват да напускат пределите на храма, на човек му се струва, че се отравят към отстоящия на 400-500 метра католически храм, но в мига, в който напуснат пределите на православния, тутакси се разсейват и не стигат до него…”

Чудото на Тавор е доказано и от комисията по чудесата към РПЦ, където метеоролози са измервали физичните условия там и са доказали, че облакът не може да се образува по естествен път.

Православната базилика Преображение Господне на планината Тавор.

 Православната базилика Преображение Господне на планината Тавор.
wikimedia.org

Все пак някои духовници гледат скептично на това знамение. Според тях облаците не са категорично необясними и необичайни. Както самата планина, така и облакът ни напомнят за чудото с Преображението, явено на Христовите ученици и неизменно радващо хиляди поклонници. Но това съвсем не означава, че облакът трябва да бъде свръхестествен по своя произход. Да не забравяме, че Бог действа в света както чрез свръхестествени единични явления, така и чрез явления, които стават по установените природни закони, коментират клирици.

Маршрути

Всяка година хиляди туристи посещават Хълма на Преображението, желаейки да се разхождат по склоновете, по които е ходил Спасителят, да погледнат на мястото, където Той първо се е преобразил пред хората.

Тук католици и православни монаси, евреи и мюсюлмани се обединяват без конфликти. Монахините от православния манастир са известни с гостоприемството си: те дават на желаещите безплатно чай, сок, кафе и сладкиши. Освен храмове за туристите се предлагат и магазини за сувенири и кафенета.

Явяването

Според библейския разказа преди Преображението Иисус често беседвал с апостолите за Своите страдания. Той казвал, че Нему предстои да бъде отхвърлен от първосвещениците и книжниците, да бъде убит и на третия ден да възкръсне. Сърцата на учениците се изпълвали със скръб от тия думи и Петър Му казал: "Пази Боже! Това, Господи, няма да стане с Тебе!" Но Спасителят строго укорил Петър и му казал, че той мисли не за онова, що е Божествено, а за това, що е човешко.

Скоро след тая беседа с учениците Си, за да укрепи вярата им и да ги отвлече от земни помисли, Иисус се показал на трима от апостолите в небесна слава.

Галилея

Като взел със Себе си Петър, Яков и Йоан, Той се изкачил с тях на Таворската планина в Галилея. Тук Той се отдалечил малко от тях и започнал да се моли. Учениците в това време заспали. Когато се пробудили, видели Иисус преобразен: лицето Му се изменило и светело като слънце; дрехите Му станали бели като сняг. С Него имало двама мъже, сияещи от слава, Мойсей и Илия, които беседвали с Него за предстоящите Му страдания и за края Му в Йерусалим. Петър, поразен от това, което виждал, казал на Иисус: "Господи, добре е да останем тук. Да направим три сенника: за Тебе един, един за Мойсей и един за Илия!" Като говорел, изведнъж светъл облак осенил всички и из облака се чул глас, който казвал: "Този е Моят Син възлюбен, в Когото е Моето благоволение! Слушайте Него!" Учениците от страх паднали ничком. Но Христос се допрял до тях и им казал: "Станете, не бойте се!" И като станали, те видели само Иисус Христос в обикновения Негов вид. Те слезли от планината. А Той им забранил да говорят за това, което видели, докато Син Човечески не възкръсне от мъртвите.

Планината

Планината е висока 588 метра и се намира в Ездрелонската долина. Склоновете й са покрити с дървета и храсти, а през пролетта се отрупва с цветя. Но наоколо е безплодна земя и обгоряла от сушата и слънцето пустиня.

Още от IV век тук се извършват поклоннически пътувания. Тогава майката на император Константин Велики Елена построява първата църква. През VI век там били издигнати още три храма – на Преображение Господне и на пророците Моисей и Илия. По-късно кръстоносците построили голяма крепост, но не след дълго армията на Саладин разрушава всичко и до XIX век на Тавор стояли само купчина каменни останки.

Храмът

През 1854 г. на планината дошъл монахът Иринарх, духовен син на преп. Паисий Величковски – украински православен светец, благодарение на когото забравени древни преписи на светоотеческите творения (като Лествицата) възкръсват за нов живот. На мястото на древния храм старецът издигнал каменен престол и започнал да извършва богослужения на него. Скоро за това узнали местните жители. Слухът за праведността на таворския старец започнал да се разнася навсякъде и тогава няколко заможни семейства му дали пари, за да построи църква. На помощ се отзовали и Йерусалимският патриарх, и началникът на руската духовна мисия. Строителството било завършено в 1911 г., но йеромонах Иринарх не доживял да види готовия храм. Днес на Тавор има манастир и храм на Преображението, който привлича с боядисаните си арки и с камъка, на който Христос стоял по времето на чудото.

Иконата

Храмът се слави и с чудотворната икона на Дева Мария, наречена „Неувяхващ цвят“.

Поклонение пред иконата Преображение в православния храм на Тавор.

 Поклонение пред иконата Преображение в православния храм на Тавор.
iStock

На територията на манастира има символични гробници, които учениците на Христос искали да построят за своя Учител и двамата пророци Моисей и Илия. Близо до храма туристите посещават една малка пещера, в която, според легендите е живял мистериозният цар Мелхиседек.

Туристите се катерят 5 км

Най-лесният начин да стигнете до Тавор е с автомобил под наем. Редовните автобуси до тези места са лоши и неудобни: или минават през планината през нощта, или спират твърде далеч от нея. Но можете да получите на разумна цена превоз с такси от големите фирми.

Най-добрият вариант за по-голямата част от туристите е групови екскурзии, организирани от туристически агенции от големите израелски градове. Обиколката може да бъде поръчана предварително в Интернет, като се избере желаната дата и час. Тъй като тесните шосета към Тавор са забранени за големите автобуси, туристите слизат от тях в подножието на планината. След това може да се използват микробуси и таксита или да се разходите пеша. Има два маршрута до горе, дълги 5 и 3 километра. И двата са богати на спиращи дъха гледки и прекрасна природа.

Кладенец сочи мястото на Христовото явление

За да влезете в католическия манастир, първо трябва да преодолеете Таворското плато, да минете през православната обител и след това да преминете през „древните порти на ветровете“. Църквата възхищава с красотата на архитектурата и величествения си размер. Смята се, че е най-доброто творение на италианеца Антонио Барлуци, който е създал повече от 20 църкви и параклиси в Палестина. Таворската е построена във византийски стил с преплитане на елементи от сирийската архитектура от мястото на руините на по-старата католическа църква от времето на кръстоносците. Тя има двойна фасада, а във входа са двата параклиса, посветени на пророците Илия и Моисей. Мозаичните образи на интериора според католическата традиция са посветени на Кръста на Спасителя, но доминиращото място се заема от мозайки със сцени на Преображението на Тавор.

Манастирът е отворен за посетители, на негова територия има красив параклис и кладенец на мястото, на което, както францисканските монаси уверяват, Христос се е преобразил, а след това е заповядва на учениците си да мълчат за видяното чудо. В православния манастир в съседство също твърдят, че именно на тяхното място Христос е показал Божествения си лик.