0

Отец Николай от 9 години служи в единствения храм у нас в чест на Св. Антоний Велики. Идеята му е Мелник от дестинация за винен туризъм да се утвърди и като духовен център, какъвто е бил в миналото.

Отец Николай е бил дякон на покойния владика Натанаил, както и на сегашния Неврокопски митрополит Серафим. Разговаряме с духовника по повод големия празник Антоновден (17 януари) и чудесата, които се случват в единствения храм у нас в чест на този светия.

- Отче Николай, защо денят на Св. Антоний е толкова голям празник за Мелник?

- Защото тука се намира може би един от малкото останали и действащи източноправославни храмове на Балканите, ако не и в цяла Европа, в чест на Св. Антоний Велики. Знаем, че има само още един храм в Падуа, Италия, но той е католически и е в чест на друг Св. Антоний, който е живял през XVII век.

Св. Антоний Велики е живял през III-IV век. Той е основоположник на монашеството, като Св. Атанасий всъщност е негов последовател, а не негов брат, както често се бърка.

Животът му е изпъстрен с доста чудеса и подвизи. Антоний се е подвизавал в пустинята, въпреки че е произхождал от богато семейство. На 20 години остава сирак с една сестричка. Тогава раздава богатството си на сиромаси и се заселва в една пещера. Там Свети Антоний е бил изкушаван от демони, но чрез силата на своята вяра и молитви е удържал победа над тях. Заради този изключително благочестив живот, който е водил, Бог го е възнаградил да лекува душевно болни, обзети от зли духове, бесновати, невралгии. Това продължава и след кончината му и е много характерно и в нашата църква. Тук е осезаема неговата небесна помощ и застъпничество.

- Каква е програмата за Антоновден?

- На 16 януари правим вечерна служба, чете се и акатиста на Св. Антоний. На другия ден вече дядо владика, неврокопският митрополит Серафим, оглавява службата, каквато е традицията. После ще има водосвет.

- Св. Антоний помага при вас целогодишно, но има една стара традиция поклонниците да остават в нощта срещу 17 януари в черквата. Тази година ще има ли много хора?

- Ще има, но от тази година има нова практика. Тия, които не могат да останат цялата вечер и нощ в храма, си взимат вече стаи в Мелник. Така стоят до към 2-3 часа в църквата, отиват си, а на другия ден сутринта идват за литургията. Все пак има и миряни, които остават и до сутринта в храма. През това време будуват, молят се – оттук идва думата бдение. За празника пристигат гости, презвитерии от различни храмове като „Свeти Седмочисленици“ в София. Те остават в църквата, четат се молитви. Храмът е отворен през цялото време. Има си тоалетна, топло е. Сега е към 18-19 градуса, което е горе-долу приемлива температура.

- Как се отоплявате и какви са сметките ви?

- Сметките са доста дебели. Отопляваме се с елпечки и с климатик. Е, може и на дърва да е отоплението, но от пушека тази стара иконопис ще се развали, та затова избягваме този вид. Преди време имаше камина, но с нея положението беше станало доста занемарено.

- А за какво помага Свети Антоний?

- Помага след молитва за невралгии, при душевни болести. Питат ме тука миряни - „Ама има ли обсебени хора?“. Еми има, отговарям. Това не е табу за нас християните. Както го има Господ, така действа и дяволът. За щастие доста хора намират спокойствие в храма на светеца.

- Гледали сме холивудски филми на тема екзорсизъм, които са доста страшнички. Такива случаи при вас има ли?

- Това във филмите, което се показва, не е измислено от нищото. Ето при нас такива случаи мога да споделя, че са ежедневие. Идват хора, пищят, премятат се по земята, защото на демона изглежда никак не му се влиза в църквата. В храма има и вериги, с които хората се връзват. Има стари вериги от едното време, който аз съм ги прибрал за съхранение, защото като се пипнат, желязото им вече се рони. На тяхно място съм поставил нови.

Хубаво е да се каже обаче, че в православието няма екзорсизъм както при католиците. Ние четем молитви, правим света литургия.

- След молитва успокояват ли се хората с т.нар. душевни проблеми?

- Да, при повечето има подобрение. Щом после идват и за благодарствена молитва. Но всичко е до вярата. Или както казва Свети апостол Павел: "Вярата е жива представа на онова, за което се надяваме, и разкриване на онова, що не се вижда". Свещеникът не е фокусник. Трябва да има вяра, като Бог помага според нея.

- Откога датира тази традиция?

- Имаше една баба, която се спомина на 97 години. Тя ми разказваше спомени, че като дете е имало възрастна жена, която изглежда била бесновата и все ги гонила с нож по баирите. Но някой път се случело да мине над олтара на храма (който е по-ниско, тъй като е вкопан в хълма) и после месеци наред била все едно нов човек. Значи открай време си има тука благодат от Св. Антоний, което се потвърждава и по устните предания.

- За какво още се счита, че помага светията, пък и самият му храм?

- Хората идват с всякакви просби – за зачеване на рожба или за намиране на работа, за конфликти в семейството – скарал се някой с брат си, пък после се сдобряват. И днеска (неделя, 14 януари - б.р.) четох две благодарствени молитви към светеца и към Бога по желание на миряни. Това само свидетелства, че хората получават помощ свише и после идват, за да благодарят за стореното им добро.

- Защо този стар храм е толкова популярен и посещаван от цялата страна, в това число за венчавки и за кръщенета?

- С какво ги привлича, не мога да кажа – всичко е божа работа. Аз съм от 9 години в Мелник и извършвам всички тайнства, в това число – кръщене и венчание. Въобще в богослужебно отношение изпълнявам тук всичко без погребение. За тази цел с местните ползваме друг храм „Йоан Предтеча“, който се намира до гробищата. В него се правят опелата на покойниците.

- Откога датира черквата на Свети Антоний Велики и в какво състояние е в момента?

- Като всяка старина има нужда да се пипне тук-там нещо, но може да се каже, че е в прилично състояние. Църквата се води oт XVII или XVIII век, но има камъни, които според мен свидетелстват за по-ранен градеж. В архитектурно отношение се води еднокорабна базилика. Мое предположение е, че тя е може би от времето на Алексий Слав. Интересувал съм се по тази тема, за жалост още не мога да открия сигурен писмен извор. Предполагам, че храмът може в началото да е бил личен параклис на деспота и върху него после да е направена църква. Само на 20 метра в съседство се намира болярската къща (от XIII век).

- В храма има и чудотворна икона на светеца, каква е нейната история?

- Дело е на местен майстор. Някои специалисти отричат, но в миналото е имало мелнишка зографска школа. Даже Самоковската школа е заимствала работата си оттук, тъй като Самоков едно време е бил подчинен на Мелнишката епископия.

- Бихте ли споделил някой случай на чудо след молитва пред лика на Св. Антоний?

- Не са един и два – много са. Детенце например идва и не може да говори. Седмица-две след като е било тук с родителите си за молитва започва да говори. В началото казва 1-2 думички само, но пак е показателно. Имаме случаи с бездетни семейства, които после идват да благодарят за зачеване или раждане на рожба. Доста хора търсят помощ преди сложни и тежки операции. После, след като всичко вече е минало благоприятно, също идват, за да благодарят на светията и на Бога. Сещам се за едно момче Димитър от Петрич, на жена му правиха тежка операция от рак на гърдата в Турция. Докторите там в цялата клиника се бяха хванали за главата след нейното изумително и бързо възстановяване. Но трябва вяра. Защото има и такива, които чули-недочули идват като при атракция с насмешка, а с такова отношение човек няма как да получи Божията благодат.

- Защо Свети Антоний е наричан Велики?

- Както вече споменахте, той е основоположник на монашеството – братята и сестрите да живеят в манастири и такива общности тръгва именно от него. А това е велико дело наред с другите, за които научаваме от житието му. Пещерата на Свети Антоний Велики в Египет се пази и до днес и се посещава от поклонници от цял свят.